Първо благодаря на всички, които си дадоха мнението, ще се опитам да добавя още информация и подробности.
Ивайло Димов написа:Ти първо си определи бюджет за колата ,за обслужване, после реши какъв клас автомобил искаш ,тип купе и гориво .Щом си на 25 и нямаш опит досега с твой автомобил и поддръжката му добре си обмисли какво може да отделиш от спестяванията си и какво ще влагаш за в бъдеще от заплатата си .
Бюджета на този етап за покупка на колата гледам да е до 15.000 лв. Имам допълнително събрани пари извън този бюджет за да не остана на улицата спокойни бъдете :D
Обслужването искам да е в нормата за автомобила, който ми предложите. Искам да е максимално евтино, но не искам визията на автомобила да куца. Гледам предимно Купета и Седани, до колкото съм чувал за градско ми предлагат само бензин. Клас автомобил не ми говори нищо, извинявам се, но мога да дам няколко снимки на автомобили, които сега намирам произволно и визуално ми харесват.
https://www.cars.bg/offer/636cdb3466975c7cb60cde52https://www.cars.bg/offer/6358de12e06240a68c08b0f2https://www.cars.bg/offer/62811995a9f0b13ea8032a12https://www.cars.bg/offer/63c805e5f30ba304ba0af935Също така и BMW-та 320-330 на външен вид ми харесват.
zografski написа:Сложен въпрос :D Жена и кола са на късмет... особено на старо. Винаги ще чуваш за и против за всяка марка и модел. Истината е на теб да ти харесва визуално, да ти върши работа като големиня, т.е. дали 2 врати, дали 4, колко голям багажник и т.н. и на последно място да намериш правилно екземпляр, който да е добре поддържан. За целта, бих ти препоръчал да си харесаш марка и модел, да се разтърсиш из нета (като лично бих ти препоръчал да е от човек, а не от автокъща, че там само ги закрепват и после почва едно тежко наливане...) горе долу дали са много проблемни или не, харесваш си конкретна обява, след което уговаряш човека, задължително да се прегледа в сервиз. Много сервизи предлагат опцията "преглед преди покупка", давал 60-80лв за обстоен преглед, но това със сигурност ще ти спести много повече средства ако решиш да я купиш или най малкото ще помогне в пазарлъка с продавача. Ако от сервиза ти обявят 1000лв за ремонти и продавача е съгласен на коментар на цената с подобна на сумата обявена от сервиза, може да си стиснете ръцете. Друг е въпроса, както казах, жена и кола на късмет, може нещо да е затръгвало, нещо да е прикрито , за да не се види при подобен преглед, но ... кола на старо, трябва да си подготвен на изненадващи ремонти ВИНАГИ! Оглеждай се за ръжда... една кола тръгнала ли е ръждата.. спасение няма, така че освен ако не ти я предлагат много на далавера и да я покараш 2-3-4г и махаш, аз лично не бих купил нещо тръгнало да ръждясва...
Като цяло за мен е най-добре да гледаш за икономичен автомобил, в който няма да наливаш много пари за гориво и части, за това според мен VW малко като марка трябва да я изключиш... прекалено много държат цени, например голф 4ка на 20+ години все още струват около 5 бона, за що годе прилично поддържани... което малко ми се вижда не рантабилно за 20г коли, колкото и да са гледани.
Виж примерно някоя тойотка, доста по нови като година могат да се намерят за тези пари, евтини за поддръжка, не са нещо кой знае какво, но за 1ви автомобил, не се набутвай с нещо мн хубаво, защото все пак ще се учиш на нея, ще я дереш , ще я поочукаш, абе не е добре да и се твилясваш много и според мен не трябва да ти пука много за нея, че ако трябва при всяка драскотина да висиш по сервизи.. няма да ти остане време да я караш и да ти върши работа, а това е най важното :D
Та да обобщя, харесваш си модел и марка, като направиш лек рисърч за основни проблеми и редовни болки на съответния модел, намираш обява, задължително уговаряш преглед в твой сервиз, не в на продавача, гледаш да няма мн ръжда, плащаш и и се радваш :)
Успех с тежкото начинание, но с кола на старо е така... ма те пък и новите са едни... :D
Наистина благодаря за този коментар, даже го снимах :D когато дойде време за реалната покупка ще следвам това стъпка по стъпка. Точно това търся, някаква комбинация между икономия и добра визия. Попитах в този сайт, защото пробвах и в Ауди форума но малко ме нахокаха и ме депресираха от избор на ауди. Потвърждава се това, което са ми казвали досега, да гледам за Японски марки, че били най-здрави и с най-евтина поддръжка. Като цяло се е видяло, че няма да стане веднага особено с финансовата ситуация в България, ще следя редовно сайтовете и ще се надявам да попадна на нещо що годе хубаво :D
thanis написа:Колега, концептуално ако автомобил за 10к+ ти се струват много да даваш 1500-2000 лв на година, за да ти е редовна колата на пътя. Създаваш си илюзия или не си имал от кого да почерпиш опит в собствеността на автомобил. ГО+каско+винетки+масла+филтри са едни 1500лв за този бюджет от нищото. Това, че приемем, че намериш читав автомобил, който няма да строши нещо скъпо.
Няма как да ти кажем какво да търсиш поради простата причина, че ако ти кажем гледай A4-ка B8, с еди си кой двигател и кутия, ако бъкел нищо не разбираш, могат да ти натресат супер лимонка на която и 15 хиляди лева може да не и стигнат да се оправи както трябва.
По-скоро харесай някакви обяви и можеш да ги постнеш тук и с колежите лека-полека ще ти покажат кое какво е и дали е читаво или не на снимка. Винаги си вземай читав човек, който разбира като ще вземаш такава кола, за да нямаш лош вкус в устата после.
2000лв на година за поддръжка са 160-170лв на месец, което от твоите доходи не е много, но това не включва извънредни ремонти и гориво.
Ако ще търсите кола за удобно придвижване е едно, ако ще търсите кола да е джиджана и за статус е съвсем друго и сметките се различават доста.
Ако няма кой да ти помогне в нищо по колата е едно, ако имаш познат, приятел, роднина е друго.
Ако жената може да шофира и иска да кара колата е едно, ако не може и само ще се вози е друго и т.н. и т.н. и т.н.
Няма как да пишеш хора искам да дам 12-22к за кола, вземем 1.4 кажете ми какво да си купя. Можем да те насочим, но в крайна сметка ти трябва да си прецениш + и - защото ти най-добре си познаваш ситуацията и възможностите.
На този етап има прекалено много неясноти, за да получиш еднозначен отговор. Дай повече инфо и сподели дали имаш неща, които са ти задължителни и такива които не ти пука за тях.
Благодаря за коментара. Да, така е, нямам от кого да черпя опит, нямам късмета да съм отгледан от родител от мъжки род, но живота е един :D
Ще поствам обяви с въпроси със сигурност, но обобщено мисля, че критериите за сега са ми само евтина поддръжка, добра визия, а всичко останало, което идва в този пакет е бонус. Колата ще е карана само с 2-ма човека в градски условия, затова не търся нещо огромно. По-горе постнах няколко обяви, които визуално ми харесват, но нямам идея коя марка кола конкретно излиза по на оферта от друга. Ако ме питаш дали правя разлика между Пежо, Рено и Ситроен, никаква и това си е мой необразован проблем, но ако например ми кажете да гледам Опели и Пежота, защото са читави с лесни ремонти, ще ги впиша веднага в списъка за оглеждане.
Ивайло Димов написа:Хонда сивик 8 генерация ,Хюндай i30 ,Тойота Корола ,от VAG групата Сеат Леон 1,8 Т.Млад и неопитен водач и кола със задно не е добра комбинация според моите виждания за безопасност
Благодаря за предложенията, ей сега погледнах няколко обяви за някои модели и попаднах тук таме на някоя, която ми харесва. Ще следя тези марки със сигурност!