Решение за отопление на коридор в селска къща
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Решение за отопление на коридор в селска къща
Термопомпата не е за пренебрегване също.
-
Zdravko Zankov
- VW експерт

- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Термопомпа е добро решение. Ако имаш условия за нея.
-
deas
- Автомобил: VAG 5+
- Двигател: engine19
Zdravko Zankov написа:Термопомпа ... условия
Какви условия са необходими
- stefan4o
- Контакти:
deas написа:Zdravko Zankov написа:Термопомпа ... условия
На първо място добър проектант (ако няма да я купувате готова - готовите решения не са оптимални).
На второ - някой лев, после е хубаво да имате сервизно помещение за буферните съдове, управлението и т.н.
Радиаторите, тръбите и всичкият необходим асортимент не ги споменавам, но те се подразбират.
-
Zdravko Zankov
- VW експерт

- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
deas написа:Zdravko Zankov написа:Термопомпа ... условия
Кладенец с добър дебит.
-
deas
- Автомобил: VAG 5+
- Двигател: engine19
Zdravko Zankov написа: Кладенец
За термопомпа вода-вода ли става въпрос ?
Не съм наясно, но по името термопомпа въздух-вода предполага че няма нужда от кладенец.
- stefan4o
- Контакти:
Има различни видове термопомпи. Аз визирах тая въздух-вода. Здравко - вода-вода.
- PlamenDimitrov1
- Автомобил: golf 3 GTI _ 1Y
- Двигател: ABF 95 _ 1Y 93
Истинския въпрос от който трябва да се започне при подобни казуси е "постоянно ли се живее в къщата или не?".
Не, че съм против каквито и да било решения с вода, но ако къщата е за ползване "когато се сетим да отидем" и е на по-студеничко място, да не се окаже, че или трябва да се източва системата или да се пълни с антифриз (който си е пара), или пък вариант 3 - да трябва да се остави цяла зима да работи...
Ако е такъв случая, изведнъж климатик който за минути ще стопли и може сам да се размрази си е правилното решение.
Ако се търси топлина от "дръва" има и камини с въздушни ризи, но тук от опит предупреждавам, че опаше ли се къщата с въздуховоди се пригответе да мирише навсякъде еднакво - било то дим, манджи и тн. Още един недостатък на този метод, е че е бавен - не става топло за минути, а по-скоро за часове. От друга страна, докато има дървета и не задере вентилатора "неа кво да стане"
.
Допълнителен бонус - камината (или печка) работи и когато няма ток, което си е важна подробност когато се говори за села където тока може да спре за дни и всички "модерни" решения да ви оставят на студено цялата къща (което може да е пагубно за водни инсталации).
От тук нататък мисля, че всеки сам трябва да реши за себе си какво иска, тъй като универсално най-добро решение няма.
Не, че съм против каквито и да било решения с вода, но ако къщата е за ползване "когато се сетим да отидем" и е на по-студеничко място, да не се окаже, че или трябва да се източва системата или да се пълни с антифриз (който си е пара), или пък вариант 3 - да трябва да се остави цяла зима да работи...
Ако е такъв случая, изведнъж климатик който за минути ще стопли и може сам да се размрази си е правилното решение.
Ако се търси топлина от "дръва" има и камини с въздушни ризи, но тук от опит предупреждавам, че опаше ли се къщата с въздуховоди се пригответе да мирише навсякъде еднакво - било то дим, манджи и тн. Още един недостатък на този метод, е че е бавен - не става топло за минути, а по-скоро за часове. От друга страна, докато има дървета и не задере вентилатора "неа кво да стане"
. Допълнителен бонус - камината (или печка) работи и когато няма ток, което си е важна подробност когато се говори за села където тока може да спре за дни и всички "модерни" решения да ви оставят на студено цялата къща (което може да е пагубно за водни инсталации).
От тук нататък мисля, че всеки сам трябва да реши за себе си какво иска, тъй като универсално най-добро решение няма.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Печка на дърва с пиролизно горене.

Stivi написа:Голяма тирада за една печкаАма човека търси някакво отопление за коридор, не иска да топли целия етаж

Последна промяна от samo_pechka на Пет 01 дек 2023 21:34, променено общо 1 път.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Голяма тирада за една печка
Ама човека търси някакво отопление за коридор, не иска да топли целия етаж 
Ама човека търси някакво отопление за коридор, не иска да топли целия етаж - fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
То и за цял етаж пак не е много оферта.. зависи де, аз примерно искам да цъкна едно копче ноември и да го загася април. Каквато и печка да ми предложите ще откажа, освен ако не покрива горния критерии 

- stefan4o
- Контакти:
Всеки си има приоритети. Какво толкоз
Един иска да цъка копче, друг иска да му мирише на изгорели дърва (аз имам странен фетиш, просто я обожавам тая миризма).
При баба на село с печката "чудо" си беше уникално, тя баба си е там де, просто и тя вече е с климатик
Един иска да цъка копче, друг иска да му мирише на изгорели дърва (аз имам странен фетиш, просто я обожавам тая миризма).При баба на село с печката "чудо" си беше уникално, тя баба си е там де, просто и тя вече е с климатик

Малко да ъпна темата, след, като свалих таваните на 2,20-2,40м с гипсокартон и каменна вата 2х10см, монтирана през разстояние от около 20 см и после отново въздушен джоб до тавана, затворих всички възможни отвори (смених врати, че бяха на 8-ци, смених изхода за тавана с PVC дограма вратичка) изведнъж в студовете (да не бяха големи студове, но знам какво беше без изолацията) температурата вътре на 2-я етаж се вдигна със средно 7!!!! градуса - без да е пускан какъвто и да било отоплителен уред.Сега приключва монтажа на парно на дърва с камина с водна риза, като в коридора нашибах радиатор 2,40м.Системата по мое желание е леееееееееееееееееееееко преоразмерена, че пък не обичам да надвашавам температура на водата (топлоносителя), повече от 50 градуса, купил съм и пропиленгликол ще се смеси с водата за всеки случай, и за да е топло на сутринта, когато парното е изгаснало вече към 23 часа вечерта ще взема по 1 климатик за всяка стая и мисля, че си решавам проблема с отоплението.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ако и бойлера е в тази къща, прекарването на трифазен кабел би трябвало да е лесно и безболезнено.
Слагането на по-голям бойлер също вероятно ще е лесно, ако го набуташ половината в тавана.
Слагането на по-голям бойлер също вероятно ще е лесно, ако го набуташ половината в тавана.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”