railfan написа:Престъпление е да се пускат коли без изправни спирачки.
А за катализаторите - сега ще се отвори друга ниша - под наем.
По темата със спирачките да питам колегите с пасати от Б6 и нагоре: спазват ли в ГТП пунктовете процедурата за проверка на електронната ръчна или се кара 1 към гьотере? Понеже проверката чрез валовете направо може да счупи моторчетата, миналата година си спомням, че не я проверявахме на валовете, но все пак ми е интересно как го правят останалите?
Никога не са ме карали да активирам ръчната на валците. Като видят, че е електрическа ме карат втори път да натискам крачната (при проверката на задния мост).
Не съм запознат каква е разписаната процедура за тест на ел. ръчна, но ми се вижда логично това да се извършва със софтуерно пускане на тест/диагностика и съответно да се гледат данните от нея. Там си излизат данни за забавяне, ход, дисбаланс и др. на електромоторите.
Не съм пробвал, но до колкото знам, когато колелата се въртят при единично/кратко натискане на бутона, ръчната не се активира. Трябва да задържиш по дълго, но тогава се активира в режим аварийна спирачка, което е доста рязко и не би могло да послужи при тест на валците, защото там се изисква постепенно натягане. Отделно, че при такова активиране има риск от повреда по механизма на ръчната.
Та ако някой знае каква е разписаната/нормативната процедура (ако има такава), при ел. ръчна, може да каже, да знаем.