Извърших престъпление - даунпайпнах печката

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Извърших престъпление - даунпайпнах печката

Мнениеот Lupender » Вто 28 яну 2025 17:06

С риск да си навлека гнева на много от потребителите, си признавам този грях - даунпайпнах Аудито... До голяма степен продиктувано от много от темите във форума :mhihi
Накратко - спрях цялата екология, макар и с опция за възстановяване - запазен ори файл, филтър и катализатор в перфектно здраве, свалени с опция плъг енд плей, както и свалени и запазени всички сензори с инсталациите, затапен ЕГР и спряно Адблу.
Освен това мотора е оптимизиран с изискване - без пушек, без шум и без предозиране на въртящ момент (щадящ ремап).
Понеже държах единствено на автомобил с ръчна кутия, без 4х4 вариантите не бяха много - гледах преди всичко кола с малко километри. Моята е стояла година и половина именно понеже е ръчка само на предно с текстил и само 150 к.с. които определено са недостатъчни. Първите впечатления са добри, за другите неща е рано да се каже.
Отпушване.png
Отпушване.png (394.74 KиБ) Видяна 2473 пъти

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Извърших престъпление - даунпайпнах печката

Мнениеот thanis » Вто 28 яну 2025 17:37

Ще имаш проблем с ГТП, както и ако те хванат в Бяла Европа - ще се прибираш със самолета. Нищожен е риска, но го има.

Да е права тръба и да не е по-шумна е доста странно иначе. Това че не пуши, не означава, че не трови, ама по нашите ширини нали изповядваме мантрата - майната им на другите

Да си те радва и да не ти прави проблеми и главоболия. Да споделиш как се е отразило тази интервенция на разхода на колата.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 28 яну 2025 20:46

DPF и ЕГР как да е, но катализаторът какво ти пречи?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 28 яну 2025 21:51

Евала, голем си.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 29 яну 2025 0:42

Браво! То си е за хвалба!

Дано скоро станем бяла държава и подобни тарикатлъци да се отплащат дебело.

Тия наоколо, които дишат мизериите кефят ли се?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 29 яну 2025 0:52

Владо, ти па що се връзваш на доказан провокатор? :icon_lol
Че даже и заглави клик байт турил :mhihi

Най-добрата съдба за тази тема е да потъне в забвение сама и без да се заключва :c010 :a045 icon_idea

Потребителски аватар
Lupender

Мнениеот Lupender » Сря 12 фев 2025 9:18

Абстрахирайки се от критичните мненя, които вероятно не са без основание, искам да кажа, че пуснах темата не като провокация! След въпросната интервенция направих около 3000 км., които са извънградски преходи и споделям следните впечатления:
1. Разходът категорично не е осезаемо по-нисък (той и преди си беше далеч от декларираните от производителя), но силно се влияе от магистрално и немагистрално каране - средно 5,6/100.
2. Мотора се усеща осезаемо по-лек и реагира по-живо.
3. Шумът от автомобила е незначително завишен.
4. Пушек - ами не - не пуши (това ме притесняваше най-много). Умишлено накарах жената да кара пред мен по обикновен път и да я "реже" при изпреварвания, докато аз карах зад нея и внимателно наблюдавах какво излиза от ауспуха. Явно е въпрос на настройки. Моето изискване беше да е възможно най-бездимен сетъп (за разлика от предишни модове, които съм правил, това се отразява единствено на ряза в ниските обороти). В момента разгръща по-плавно въртящия момент.
Иначе, ако някой се вълнува защо съм направил това, отговорът е прост - натрупан злощастен опит с друг автомобил, довел до преждевременна смърт на мотора... а и ужасиите, които се пишат по форумите.
Колегата MMX пита защо съм премахнал и катализатора успоредно с филтъра за твърди частици - понеже те са в един моноблок.
Иначе съм абсолютно съгласен, че не трябва да има пушещи и бълващи чернилки автомобили, чипосани от знайни и незнайни тунери, оставящи следи от сажди по асфалта при потегляне. Интервенциите трябва да се правят грамотно от вещи хора.
Оставям темата в ръцете на модераторите и потребителите. Ако някой има конкретни въпроси - да ми пише на л.с. ще му отговоря, за да не остава впечатлението, че съм провокатор.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 12 фев 2025 10:09

Това че няма черен дим и сажди, не означава че в атмосферата не изхвърляш доста вредни за човешкото здраве газове. Особено ако се намираш в затворени помещения като подземен паркинг, гараж и др., където сигурен съм, че ти се налага да влизаш.

Наистина се надявам България да стане "бяла" страна, в която има институции, които не допускат подобни мангалски номера.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 12 фев 2025 20:10

Lupender написа:Колегата MMX пита защо съм премахнал и катализатора успоредно с филтъра за твърди частици - понеже те са в един моноблок.

Практиката е филтърът да се издъни, т.е. да няма никаква преграда, а катализаторът да остане и да си върши работата. Освен това си спестяваш увеличения шум и евентуални вибрации. Остава да кажеш, че извършилите манипулацията са ти намалили цената срещу прибиране на филтъра - реално катализаторът ги интересува, но гледат да отклонят вниманието. Пушек може да не се вижда, но има значение дали изходът минава през катализатор. Усеща се и по миризмата.

Потребителски аватар
Lupender

Мнениеот Lupender » Чет 13 фев 2025 8:13

MMX написа: Практиката е филтърът да се издъни...

Идеята е да са запази всичко с възможност за обратен монтаж. Всичко е съхранено (филтър, катализатор инсталации, скоби и пр., както и ори софта), с възможност за плъг енд плей.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 13 фев 2025 19:45

Хубаво, но смяташ ли да го връщаш скоро или така ще си стои и ще караш без катализатор?

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Съб 15 фев 2025 8:29

То хубаво, ама разходът ми се струва много висок за кола на предно. Имам голям бензин /3.0/, който дава 7.1 по колонка с магистрално темпо 140-160 и дизел/2.0/, който с със същото по същия маршрут дава 8. :bishop
От друга марка са, но няма значение, явно тия печки независимо от марката не стават за скорост + икономия.
За екологията са прави колегите, но така или иначе това са днешните реалности и всеки има право да си избира как да му е комплектована колата/засега/.

Потребителски аватар
angry
Автомобил:
Двигател: AHU

Мнениеот angry » Съб 15 фев 2025 15:29

Аз за това, като сменям мойта печка.. май няма да е с печка.

gadnyara
Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
Двигател:

Мнениеот gadnyara » Нед 16 фев 2025 10:53

Кой е този бензинов мотор и в кое купе дава тези числа?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 16 фев 2025 11:50

gadnyara написа:Кой е този бензинов мотор и в кое купе дава тези числа?

Ми...едва ли е измислен още такъв...

Върни се в “Дизелови агрегати”