Има ли смисъл от видео регистраторите?

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Има ли смисъл от видео регистраторите?

Мнениеот Traytor » Нед 08 юни 2025 17:58

Имам един 70mai останал от А8цата и се чудех заслужава ли си да се занимавам да го слагам.

Преди пред КАТ и съд не важаха видеа. Има ли промяна в тая насока? Защото ако е само за пред застрахователи, малко не ми се занимава да прекарвам тия кабеляци :Mr Green Fun

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Има ли смисъл от видео регистраторите?

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 08 юни 2025 18:18

Освен за личния архив...
За съжаление.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Нед 08 юни 2025 18:40

Мерси!

Бих философствал на тема колко е малоумно това, ама всеки нормален човек си го знае, само хората отговорни за това да пишат закони явно не са.(Вероятно много заети да вдигат глобите, за да спасяват животи...)

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Нед 08 юни 2025 19:52

Официално не важат, но при ПТП когато КАТ трябва да преценят какво е станало и кой е виновен мисля, че ще обърнат внимание на видеото. След като виждат конкретното място на записа и същите участващи МПС със съответните последици, няма какво да се съмняват дали не е фалшификат (направен за 20 мин докато пристигнат).

Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Нед 08 юни 2025 20:30

От години ползвам регистратори, с предна и задна камера, мойте са вързани за тока на колите от автоелектричар.

На мнение съм че винаги е по добре да има кадри от колкото да няма и в случай на нещо, да не се търсят свидетели, тесли, и не знам си още кво ...

Инсталирай си го в новата кола, карай си спокойно и винаги ще знаеш че в случай на нещо, можеш да разчиташ на кадрите.

Между прочем, и мойте са 70май ... А810.

Поздрави !

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 09 юни 2025 6:30

Ами вече можеш да изпратиш видеото и да подадеш сигнал, в повечето случаи май работят и налагат наказания, естествено ако наказания обжалва ще ходиш да свидетелстваш или както каза колегата по горе
MMX написа:Официално не важат, но при ПТП когато КАТ трябва да преценят какво е станало и кой е виновен мисля, че ще обърнат внимание на видеото. След като виждат конкретното място на записа и същите участващи МПС със съответните последици, няма какво да се съмняват дали не е фалшификат (направен за 20 мин докато пристигнат).

Има смисъл от видео регистратор дори и срещу своеволия от страна на кат, както примерно мен се опитаха да ме набедят за забранен ляв завой от средната лента на светофар /доста често нарушение на точно този светофар/ като видя видеото ме пусна, иначе както бях сам отнасях акта. Тъпото е, че така стана в София, че отивайки на работа и връщайки се за 40 км и 25 светофара трябва да стоя по половин час в колата да свалям клипове, а това ме отказва

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пон 09 юни 2025 7:12

Добре, обобщено в съд евентуално не се приема, но на място от КАТ явно вършат работа, което все е нещо. Купи си един най-обикновен карт рийдър и си решаваш проблема.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Пон 09 юни 2025 7:23

Модерните регистратори имат wifi и приложение..директно се закачаш и за минута сваляш клипчето, което ти трябва на телефона.
Не съм запознат конкретно с дискутираният регистратор, но моето китайче марка Kawa го има и не е нещо космическо.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пон 09 юни 2025 7:30

Те имат, просто като снимаш с висока резолюция и файловете станат доста големи е по-бавно. Зависи колко искаш да свалиш, ако е за определен клип на който нещо се е случило е ок, ама ако искаш да свалиш по-голям брой клипове става тегаво.

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Пон 09 юни 2025 11:07

Само да вметна,че полицаите не са много щастливи, ако забележат че ги снимат.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Пон 09 юни 2025 11:56

Това няма никакво значение. И като цяло не трябва да се поддаваме никога на някаква психо-атака от тяхна страна, а да проверяваме и разбираме какво можем, не можем, какви са правата ни и пр. Вероятно изпитват дискомфорт от това, че ги снимаш(дали с регистратор или нарочно с телефона), но това идва единствено и само защото и самите те се притесняват от нещата, които извършват и знаят, че с много от тях са на ръба да си превишат правата(или го правят, понякога). Можете да им цитирате следният член от Закона за авторското право:

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.
(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:
1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;.......

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 09 юни 2025 17:56

Мисля да си слагам и аз, може да няма тежест пред закона, но при моментна "случка" ( да не дава Господ ) , друго си е да покажеш на старшите как е протекла. Отделно ако си на паркинг и някой "без да иска" ти забърши калник/броня , ще имаш отправни точки.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 10 юни 2025 4:39

railfan написа:Модерните регистратори имат wifi и приложение..директно се закачаш и за минута сваляш клипчето, което ти трябва на телефона.
Не съм запознат конкретно с дискутираният регистратор, но моето китайче марка Kawa го има и не е нещо космическо.

От модерните е моят с приложение 70Mai е марката, клиповете са с висока резолюция, самото сваляне не става бавно, просто вечер ако реша имам за сваляне поне 4-5 клипа по 1 минута и това отнема време, после трябва и да се изрязват заради обема и става много време.
От началото като го купих ентусиазиран свалях клипове, качвах насам натам, накрая ми омръзна и ще го ползвам само в краен случай, за пред полицаите ако е нужно да отърва кожата и естествено ако съм записал нещо наистина много важно.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Вто 10 юни 2025 6:43

И аз съм с китайската 810-ка на 70mai, вързах и задна камера. Спасението от бавното сваляне е картата с памет да се вади и да се свързва директно на компютър. Най-лошото при този модел е това, че няма опция за заключване на текущия запис, което често се налага при съмнителни пътни обстоятелства. Хубава работа, ама китайска.
Би ли споделил някой колега с какъв плеър гледа записите? Интересува ме с кой от тях мога да зуумвам максимално отделни детайли от кадрите?
Благодаря.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 10 юни 2025 11:48

telefunken написа:зуумвам максимално отделни детайли от кадрите?
Благодаря.

С BS Player можеше да се увеличава много.
Не на цял екран, а с въртене на скрола.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”