Пасат Б6 проблем с парното. Моторче или радиатора?

Техническа и сервизна информация за Passat
Дечев89
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б6 проблем с парното. Моторче или радиатора?

Мнениеот Дечев89 » Чет 18 сеп 2025 7:40

Проблема е следния .
Тази сутрин беше хладно и реших да си пусна топло , но топло има само отдясно, отляво духа студено .Когато колата загря от дясно леко се затопли .
Когато затворя дясната клапа и от централната конзола дясната клапа , лявата клапа на централната конзола почва да духа топло , а от най лявата крайна до шофьора нама промяна духа леко марно .
Правя парното на HI после го права на LO ,дясната клапа на централата конзола както духа марно почва да духа студено така и дясна крайна . Също и като пусна в краката и на челния прозорец отляво студено отдясно топло .
Миналия зимен сезон нямах такъв проблем.
Повече имам съмнения за радиатор на парното.
И ако може да кажете някой който се занимава с парно и ел.клапи в Стара Загора или в близост .

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Re: Пасат Б6 проблем с парното. Моторче или радиатора?

Мнениеот railfan » Чет 18 сеп 2025 8:12

Изчети колата за грешки в модул климатроник.
По така описаните симптоми проблема ще да е в моторчето за топло и студено отляво - V158. Просто не обръща на топло, което си е често срещан проблем за модела.
За сервиз не знам дали чак толкова имаш нужда - смяната на това моторче е лесна(разглобяват се малко пластмаси в краката на водача). Изгледай клипче и прецени дали ще можеш да се справиш, в сервиз биха ти взели доста, защото мястото за работа е неудобно и се работи клекнал и полулегнал.

П.С. Не мисля, че е радиаторчето. Когато проблема е от него, отляво е леко топлото, а отдясно е студено. От опит го казвам.

Дечев89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дечев89 » Чет 18 сеп 2025 10:37

Ходих правих диагностика .
Имаше грешка в моторче V158 и V71 .
Изтри грешките , прави няколко обучение на клапите .
Няколко пъти пусках ме спира ме топло студено, с климатик без климатик .
Не записа повече грешка .
Следеше работата на потенциометрите работят както трябва.
Явно тези две моторчета са за смяна въпрос навреме е да откажат .
Казаха ми , че се сваля цялото табло за смяната им .

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Чет 18 сеп 2025 14:54

Това е по официалната процедура, да.
Иначе за V158 се бърка през пластмасите над краката на водача, V70 също е там, а за останалите две отляво V213 и V107 (това е основаната разпределителна клапа на въздуха горе-долу) се сваля километража и има достъп за работа към тях. Вярно, тънко и пипкаво е, но става.
Отдясно е V159 за топло и студено, за нея се сваля жабката и се ремонтира, както и другата ти проблемна V71, която командва движението на клапата за рециркулация на въздуха. До нея има и друга клапа V113 ако колата е преди 2008, слез това V71 и V113 се заменят от една обща клапа V425.
Пиша го така подробно, за да е полезно и на други четящи по въпроса.

Иначе си прав, калибрацията е временно решение до следващия път.

Дечев89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дечев89 » Чет 18 сеп 2025 17:34

railfan написа:Това е по официалната процедура, да.
Иначе за V158 се бърка през пластмасите над краката на водача, V70 също е там, а за останалите две отляво V213 и V107 (това е основаната разпределителна клапа на въздуха горе-долу) се сваля километража и има достъп за работа към тях. Вярно, тънко и пипкаво е, но става.
Отдясно е V159 за топло и студено, за нея се сваля жабката и се ремонтира, както и другата ти проблемна V71, която командва движението на клапата за рециркулация на въздуха. До нея има и друга клапа V113 ако колата е преди 2008, слез това V71 и V113 се заменят от една обща клапа V425.

Една мисъл ми се върти .
Тъй като моя пасат е с управление на климатроника с бутон AC , а беше с ECON което е било грешно .
И сложиш с AC както трябва да си е . И възможно ли е те грешки да са били записани когато съм бил с грешното управление ( ECON).
След като го смених и сложих управление с АС нямах проблем с топлото от никоя страна.
И днес след калиброване настройване проблема се оправи и дали не е радиатор .
Но ако е бил радиатор как ако е бил запушен се е самоотпушил .

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Чет 18 сеп 2025 18:00

При липса на комуникация грешките са други, не такива.
Радиаторче не е.

Дечев89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дечев89 » Пет 19 сеп 2025 22:19

railfan написа:Това е по официалната процедура, да.

Видах Сега си писал че клапи V71 и V113 ,от 2008 се заменят с v425 .
Моята по талон е 12.2008 година.
А ми изписа грешка клапа v71 .

Върни се в “Passat”