Полеви тест за наркотици

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Полеви тестове за наркотици

Мнениеот Vlad777 » Чет 30 окт 2025 16:02

Petrolhead написа:Паракофдал може да причини замайване и сънливост, а при отделни индивиди безпокойство и възбуда, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица работещи с машини.
То на много медикаменти пише какво ли не в листовката като възможни ефекти. Това не означава, че със сигурност ще се случат. Препоръчително не означава задължително. Ако изпиеш 10 ред була вероятно ще получиш доста по-силно безпокойство и възбуда, пък нищо не те спира да шофираш.

Съответно ако пиеш лекарство и шофираш може да те арестуват заради фалшив тест и то не е някакво супер рядко срещано явление. Това за мен е сериозно нарушение на основни принципи на правото. И защо полицаите отказаха да ги тестват с тези тестове? И защо това се прие за тях, а не за останалите?!?

Брат ми ми каза, че са го карали да прави тест за наркотици и е отказал бърз тест, защото пие различни лекарства и е съгласен да отиде да дава кръвна проба в лаборатория, но полицаите са се отказали.

Потребителски аватар
zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V6

Мнениеот zdravkop64 » Чет 30 окт 2025 16:21

Vlad777 написа:Съответно ако пиеш лекарство и шофираш може да те арестуват заради фалшив тест и то не е някакво супер рядко срещано явление. Това за мен е сериозно нарушение на основни принципи на правото. И защо полицаите отказаха да ги тестват с тези тестове? И защо това се прие за тях, а не за останалите?!?.

Напълно споделям казаното от теб!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 30 окт 2025 17:53

Petrolhead написа:
Zdravko Zankov написа:
telefunken написа:Така че споко, всичко си е наред.

Нищо не е наред, вчера се заговорих с фармацевта в аптеката до вкъщи, директно посочи лекарството Паракофдал, след употреба директно "светваш". Съдържа кодеин.

стана ми интересно, та проверих. в самата листовка на лекарството си пише, че не трябва да го пиеш ако ще караш

Шофиране и работа с машини

Паракофдал може да причини замайване и сънливост, а при отделни индивиди безпокойство и възбуда, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица работещи с машини.

Въпроса е на друго място, Защо за употреба на лекарства те третират като престъпник?

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Полеви тест за наркотици

Мнениеот Traytor » Чет 30 окт 2025 18:23

Казах го и преди, в нормално общество, първо се установява престъпление, после следва наказание, при нас прилагаме наказание докато установим престъпление. Много наопаки са нещата в държавата с главно Д.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 31 окт 2025 10:51

Vlad777 написа:Брат ми ми каза, че са го карали да прави тест за наркотици и е отказал бърз тест, защото пие различни лекарства и е съгласен да отиде да дава кръвна проба в лаборатория, но полицаите са се отказали.

Интересно , значи няма проблем да се откаже бърз тест и да се поиска директно кръвна проба?
П.п. един грип ме е налегнал, мъча се и не смея и аспирин да пия в момента заради тия тестове..

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 31 окт 2025 12:16

Май има проблем - могат да ти съставят акт за отказ, който пада при отрицателен резултат на кръвна проба.

Проблемът е, че дори на кръвна проба може да се получи положителен резултат, дори да не си приемал наркотици, а само лекарства. Тогава вече трябват експертизи, доказване, че е от лекарства и т.н. и става дебела работата. Затова ако се пият лекарства и се случи проверка е задължително да се упомене това във всякакви протоколи, които се съставят - и за полевия тест и при кръвна проба.

MyLens
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MyLens » Пет 31 окт 2025 14:12

Zdravko Zankov написа:
telefunken написа:Така че споко, всичко си е наред.

Нищо не е наред, вчера се заговорих с фармацевта в аптеката до вкъщи, директно посочи лекарството Паракофдал, след употреба директно "светваш". Съдържа кодеин.

По спомен не съдържа кодеин - съставките в лекарството, карата организма ти да произвежда кодеин. Процеса е друг, но крайният резултат е същият - светваш като крушка.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 31 окт 2025 14:20

Паракофдал съдържа кодеин, който може да предизвика лекарствена зависимост при употреба във високи дози продължително. Употребата му трябва да се избягва при лица с данни за лекарствена зависимост, а продължителността на непрекъснатото лечение да не превишава 2-3 дни. Постоянната му употреба за дълъг период от време може да доведе до поява на такива симптоми, като безпокойство и раздразнителност, когато се спре приема на лекарството.

Още за ПАРАКОФДАЛ таблетки * 20 СОФАРМА (PARACOFDAL tablets * 20 SOPHARMA), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30000475/%D0%B ... 1%D0%BB-20

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 31 окт 2025 14:39

аз съм в потрес. как може тъпите милиционери да не правят разлика между наркоман и нормален, законопошлушен гражданин. нищо че в кръвта и на двамата има едно и също вещество, което влияе на шоферлъка по един и същи начин.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 31 окт 2025 18:20

До вчера лежах в болница след хирургична интервенция. Налели са ми поне 20 банки с лекарства. Поне 10 инжекции и две шепи лекарства. Шанса да светна е 100%, но нито един лекар не ме е питал дали шофирам и никой даващ лекарства и рецепти не се съобразява с това. Аз ли нося отговорност с какво са ме натъпкали и ако трябват месеци за изчистване на цялата тази менделеева таблица подлежа ли на наказание?Ако си нося епикризите с мен това оневинява ли ме. Според хирурга с редовно пиене на вода до 2 седмици ще изхвърля упойката. Това означава ли, че две седмици аз не трябва да ям защото нямам право да си ползвам колата и да ходя да си пазарувам?

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 31 окт 2025 19:15

всеки сам си преценя. над вратнята на народното събрание си ги пише все пак.

ако изчелостриш някъде казваш, че ти е прилошало и така. мъже ли сме или какво

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 31 окт 2025 19:50

https://static.framar.bg/filestore/spis ... kotici.pdf
При положение, че дори витамин Ц в по-висока доза показва според производителите на теста, остава само въжето да ни сложат.
Острите право охранителни органи не ги интересува концентрацията на дадено вещество, а както всички знаем, разликата между отрова и лекарство е дозата.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 31 окт 2025 20:09

Това с концентрацията наистина е криво. Тъпичко е да те окошарят за следи от нещо си, взето преди месец. Едва ли сегашните господа ще променят нещо
Все пак цялата ни правораздавателна система се крепи на това да може да хване абсолютно всеки за нещо, след това да сложи делото на трупчета и да те клати, когато й е скучно

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”