Акумулатори - колко им е животеца?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Re: Акумулатори - колко им е животеца?

Мнениеот beuchat » Съб 01 ное 2025 11:35

Ennexy Blue 95 Ah вчера след 4 години не толкова вярна служба се предаде тотално.Миналата зима му падна тока,заредих го и му долях дестилирана вода.След това е зареждан още един или 2 пъти,понеже на къси разстояния алтернатора не смогва да го зареди напълно(6 цилиндров дизел,каращ се предимно градско и то рядко).

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 13 ное 2025 22:44

Имам едно питане, може ли утечка да умори нов акумулатор за една седмица ? Старият акумулатор падна след десетина дена престои на колата, заредих го, но след 3 дни пак нямаше ток, и показваше 10 волта. Купих нов 74 Аh и след седмица жената вика "Пак няма ток" свалих го и пробвах да го заредя, но зарядното показа под 6 волта и след малко мигане изкара триъгълник, демек проблем с акумулатора. Та се питам утечката ли го е уморила, или може пък да съм уцелил къса клечка, понеже е Monbat от Метро ? Мерих за утечка по метода описан в една хубава тема тук и показа 0.02-0,03 което би трябвало да е нормално, но не знам дали съм премерил добре, или дали не се появява нещо след час примерно, понеже не съм чакал много преди да премеря. Колата е Корола дизел 2005 г. няма някакви един куп електронни екстри като новите, дето да правят магарии !

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 14 ное 2025 14:56

Това което си измерил като консумация не би трябвало да го бутне много е паднал за 10 дни според мен трябва да се зареди с обикновено зарядно и го закарай да го проверят, според мен проблем с акумулатора

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 14 ное 2025 20:24

Обади се в Монбат да проверят по серийния номер кога е произведен. Да не е залежал 2-3г.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пет 14 ное 2025 22:37

Да те в Монбат чакат на телефона някой да им се обади да проверят серийния номер.
Има една опция преглед на мнение, напишете прегледайте, Обмислете ако сте написали някоя простотия и тогава натиснете прати

Потребителски аватар
joker66
Автомобил: pasatb5
Двигател: afn

Мнениеот joker66 » Съб 15 ное 2025 8:39

http://battery-code.info/web/index.php Пробвай,може да ри свърши работа.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Съб 15 ное 2025 20:52

powerade написа:Да те в Монбат чакат на телефона някой да им се обади да проверят серийния номер.
Има една опция преглед на мнение, напишете прегледайте, Обмислете ако сте написали някоя простотия и тогава натиснете прати

Ами аз съм се обаждал в Монбат по телефона точно с цел да разбера кога е произведен акумулатора и ми отговориха при това без да ми недоволстват защо ги занимавам. Ти като не си го пробвал, защо бързаш да си даваш компетентното мнение?

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Съб 15 ное 2025 22:58

Наскоро купувах акумулатор бях се подготвил със специфичната маркировка която показва дата и месец на производство беше май 2025 което ме устройва от познат знам ,че над 6 месеца не са много ок ,търговец на твърдеше даже е много пресен могло да бъде читав до 18 месеца

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 16 ное 2025 2:37

Stivi написа:Имам едно питане, може ли утечка да умори нов акумулатор за една седмица ? Старият акумулатор падна след десетина дена престои на колата, заредих го, но след 3 дни пак нямаше ток, и показваше 10 волта. Купих нов 74 Аh и след седмица жената вика "Пак няма ток" свалих го и пробвах да го заредя, но зарядното показа под 6 волта и след малко мигане изкара триъгълник, демек проблем с акумулатора. Та се питам утечката ли го е уморила, или може пък да съм уцелил къса клечка, понеже е Monbat от Метро ? Мерих за утечка по метода описан в една хубава тема тук и показа 0.02-0,03 което би трябвало да е нормално, но не знам дали съм премерил добре, или дали не се появява нещо след час примерно, понеже не съм чакал много преди да премеря. Колата е Корола дизел 2005 г. няма някакви един куп електронни екстри като новите, дето да правят магарии !
Вероятно и двата акумулатора са добри, а проблемът е от колата. Струва ми се, че имаш и друга кола, зареди си новия акумулатор и го сложи на друга кола и то ще си покаже. Надявам се, че можеш да си заредиш акумулатора и без травеститско зарядно. Ако не можеш пиши тук и ще ти обясня.

Потребителски аватар
zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V6

Мнениеот zdravkop64 » Нед 16 ное 2025 15:54

Оригиналният акумулатор на моя Мерцедес се предаде след 8 и половина години вярна служба. Оригинален Варта AGM, произведен за Мерцедес /брандиран с логото/, 92 Ah 12V, 850А. Взех нов, също Варта, също AGM и ще видим колко време ще изкара /ако не съм продал Мерцедеса дотогава/.

Потребителски аватар
tdi fen

Мнениеот tdi fen » Нед 16 ное 2025 20:51

Въпреки че сложих нов акумулатор (стария беше на 8 години замина му клетка)от известно време ми свети лампата на акумулатора (не с пълна сила както на контакт,но свети) при запален двигател, алтернатора зарежда нормално 14.5V без консуматори 14.2V с консуматори

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Пон 17 ное 2025 11:04

Някой ще разчете ли годината на производство на този акумолатор Macht 680A 75 Ah кода е 1178353746. За други марки имам разшифровката, за тази не намерих.
Ходих до магазина в който продават такива акумолатори да ги питам, мацето каза че неможе да ми помогне с този код и че на дъното имало щемпел с датата, но не намерих такъв. Има един квадратен с надпис в триъгълник 7 и отдолу OTHER >PP/PE<. Мисля, че РР/РЕ е поскоро пластмасата от която е направена кутията.

Потребителски аватар
zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V6

Мнениеот zdravkop64 » Пон 17 ное 2025 16:30

На Варта- та датата на производство е щампована върху едната от клемите на акумулатора. Виж да не е там.

Tedko
Автомобил: VW Jetta 6
Двигател: CAYC 2011

Мнениеот Tedko » Пон 17 ное 2025 20:10

Първото по-сериозно застудяване за сезона преди няколко дни и една сутрин Банер-а приключи, 4год. и 3 месеца. Честно казано, очаквах повече от Power Bull Pro серията им.

compressed_IMG_20251117_193114_edit_2289586774239167 (1).jpg

Колата е изправна отвсякъде, зареждане, утечки, пали на четвърт, 2.0 тди cbab, кара се редовно.

На друга семейна кола имам 63Ah от същата серия. Сутрин стартера не върти особено бодро вече. На малко под 3 години е. Не знам дали ще изкара зимата.

Нещо "марковите" акумулатори явно не са това, което бяха или което аз очаквах да са. :smile

Взех нов акумулатор от "бакалията" (Метро в случая), какъвто ми попадна пред погледа. Някакъв Stark 75Ah 750A.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”