Голф 2 1.8 моно 1989г RP пали, моното дави с бензин и угасва

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
nikolaykrastev
Автомобил: Голф 2
Двигател: 1и8 RP 90кс 1989
Контакти:

Голф 2 1.8 моно 1989г RP пали, моното дави с бензин и угасва

Мнениеот nikolaykrastev » Сря 31 дек 2025 17:03

Здравейте имам следния проблем голф 2 1.8моно след като му свалих двигателя сложих климатик махнах му абс-а и върнах дяигателя сега не иска да работи при палене дюзата на моното впръсква толкова много гориво, че се дави и угасва срязах кабелиа на бензиновите помпи и като подавам ток през определвн интервал допирайки кабела работи добре но кабела вързан ли е постоянно двигателя се дави, моля за помощ

Последна промяна от radotom на Сря 31 дек 2025 17:41, променено общо 1 път.
Причина: Преместена в правилния раздел

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Голф 2 1.8 моно 1989г RP пали, моното дави с бензин и угасва

Мнениеот radotom » Сря 31 дек 2025 17:54

Намери едно манометърче и го закачи към горивото преди моното
Налягането трябва да е между 0.8 и 1.2 бара.
Предполагам, че имаш проблем с регулатора на налягането и в момента буха около 3 бара към дюзата (колкото е налягането на помпата)
Възможно е да си защипал и маркучлето за обратното гориво и да няма къде да се връща излишното.
Разбира се, възможно е да имаш проблем и с дюзата.
Повечето неща се управляват по '-'. т.е. имаш постоянен + и се комутира минуса.
Най-малко вероятното е да си изгорил компютъра и в момента той да подава постоянен минус към дюзата. Съответно, тя да е постоянно отворена.
Не е болка за умиране - транзистора се сменя лесно. Би трябвало във всеки кадърен радиосервиз да могат да го сменят. Представлява обикновен PNP транзистор, с малката особенност, че е Дарлингтон.
И да не знаеш какво значи това, в сервиза ще знаят :c020
Погрешно!!! NPN е!!!

Точно в момента не мога да ти кажа на кой пин на компа е дюзата, защото на този компютър нямам АутоДата.
Ако има някой, дето може да каже на колегата на кой крак е закачена дюзата на RP ще е хубаво, за да не се тормози няколко дни, докато аз успея да намеря стария ми лаптоп :icon_lol

А през това време автора на темата може да провери налягането и обратното маркучле на горивото

И пускай, моля те, темите, в правилня раздел

nikolaykrastev
Контакти:

Мнениеот nikolaykrastev » Сря 31 дек 2025 19:49

Така, помпата прави над 3 бара налягане но като измерих като хората налягането през регулатора пада до 1.2 бара... значи не е от помпата или маркуча за обратното гориво, няма запушено, замерих и датчика за входящ въздух не ми показва нищо съответно е прекъснат но това е проблем от преди което значи че си е палел и с прекъснат датчик... по пътя на логиката или не съм закачил някой кабел някъде или е от компютъра :(
дюзата не е постоянно отворена понеже първоначално като дам на контакт впръсква гориво 2-3сек и спира после при палене пръска през определени интервали но винаги впръсква по страшно много

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 01 яну 2026 3:07

nikolaykrastev написа:после при палене пръска през определени интервали

Щом въобще се командва дюзата, значи не е от компютъра или окабеляването м/у него и дюзата.
Просто нещо я кара да впръсква прекалено много.
Т* на входящия въздух също не е - никога не съм имал моно, но като чета из форума, масово този датчик е прекъснал.
Там е работата, че този мотор няма кой знае колко датчици, дето да дадат грешна информация - един температурен на антифриза, 2 датчика на дросела и Хол-а в делкото.
Друго, дето да окаже такова значение... не се сещам. :rolleyes

Я пробвай на мястото на температурния датчик на антифриза да забодеш едно съпротивление от порядъка на 1800-2200 ома.
Това би трябвало да излъже компютъра, че мотора е загрял на около 50-60* (не помня стойностите наизуст вече, има ги писани във форума в стари теми) Малко трудно ще запали в тия студове, но после, след 5-6 минутки на място, поне трябва да е караема колата.

И важна поправка от предното ми писание - тразисторите не са PNP, a NPN

nikolaykrastev
Контакти:

Мнениеот nikolaykrastev » Чет 01 яну 2026 16:29

има 3 датчика син и червен от горе които работят замервах ги и като ги държа в ръка от топлината на ръката ми се менят омовете но 3тия от долу е черен на цвят и не ми дава никакви показания, ако знаеш кой датчик за кое е ще ми бъде от полза синия отива към компютъра сигурен съм понеже срезахбмаркучите и прослесих кабелите но другите 2 нз за какво са единия най вероятно е за таблото но другия нямам идея... едва ли е за перките понеже за перките има на самия радиатор

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 01 яну 2026 19:01

Червения е биметална пластина, която изключваше на определени градуси.
Ако не ме лъже паметта, включва подгрева на въздуха в моното, така наречения таралеж.
Черния е този, който изпраща показания към таблото.
Точно синия е нужния на теб.

Имам някакви спомени, че при RP трябваше да е черен със зелена ивица единия от датчиците, но не съм сигурен. Мисля, че точно той беше за таблото.
Червения не би трябвало да му се променят показанията в омове - би трябвало да е включено/изключено :rolleyes
Но може и да бъркам - отдавна не сме обсъждали този тип двигатели, а 2Е-то, с което бях аз по онова време беше със сдвоен датчик.
При всички случаи, винаги синия е бил за компа.

nikolaykrastev
Контакти:

Мнениеот nikolaykrastev » Чет 01 яну 2026 21:47

щом синия датчик работи и всичко е окей по датчици, кабели и налягане на горивото, дюзата пръска то не остана нищо друго освен тия нпн транзистори на компа отворих го, не е нищо страшно но не знам кой транзистор е а и със моя парксайдски поялник за 10лв няма да го рискувам
Смятам след като сменя транзистора, да сменя и датчиците, гледах ги по 20лв са, може синия датчик да е давал грешна информация "да се е разбъзикал" нещо и от там да е изгорял транзистора, къде не съм прибил 60лв 30€ у моя живот... ахахахахахахаха

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 01 яну 2026 22:32

Не пипай компира! Не е от него.
Ако беше проблем в транзистора, нямаше да сработва дюзата.
Тя или нямаше да впръсква (прекъснал транзистор и съответно няма напрежение към дюзата) или щеше да цвърчи постоянно, още с подаване на контакт (пробил транзистор и на дюзата се подава напрежение непрекъснато)

По-скоро първо пробвай с набор резистори.
До сега търся снимка на таблицата със съпротивленията на темп.датчик, ама преди ползвах снимка.бг и след като тя умря, всичко е изчезнало.
В тая тема се споменават пак мизерии от температурни датчици. Нищо, че е за 2Е (което е псевдомноготочков инжекцион) - нещата са много подобни. Само дето 2Е-то имаше повечко датчици :icon_lol
viewtopic.php?f=6&t=158248&hilit=%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Има много теми за RP и ABS-моторите, ама са стари, че те отдавна излезнаха от обращение вече :no

Роввни с търсачката и ключови думи 'дави' 'температурен' и 'съпротивление'
И без това по нощите и в тоя студ не можеш да си играеш с колата на живо, освен ако нямаш отоплен гараж.
Ама тогава ще ти завиждам с много черна завист! :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 яну 2026 22:53

nikolaykrastev написа:щом синия датчик работи и всичко е окей по датчици

Как разбра, че работи? Има референтни стойности на съпротивлението при определени градуси. Ти свери ли ги?

nikolaykrastev
Контакти:

Мнениеот nikolaykrastev » Чет 01 яну 2026 23:16

Имам един датчик с 4 пина от пасат при около -3 градуса и пасатовия и моя синия дават 5.18 ома или и 2та са повредвни или и 2та са здрави пасатовия на другите пинове дава 2.6 ома

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”