Избор на кола на носеща рама

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на кола на носеща рама

Мнениеот iron4o10 » Вто 27 яну 2026 21:53

goppa написа:Аз не разбирам какво не му харесвате на 2.0 ТДИ мотора на Алхамбра/Шаран та все бензинки предлагате. А относно страховете от ПТП ма питащия дизеловите коли би трябвало по рядко да пламват при ПТП спрямо бензиновите - просто нафтата по-трудно хваща огън.
Като собственик на Алхамбра 2011 мога да кажа, че пространството за пътниците на втория, че и на третият ред е доволно много. Детски столчета въобще няма да пречат на възрастен пътник до тях. Детски столчета от двете страни няма да пречат на възрастен пътник да седне между тях.
Колата си е предвидена за семейна и перфектно си изпълнява ролята

Аз в момента карам голф комби 2019-та 2.0 ТДИ 150 коня и върви добре, но не знам дали купето на Алхамбрата няма да е тежко за този двигател. Иначе дизела основно не го искам заради кофти нафтата. Иначе както казах имам всеки месец по едни 500 км до село- демек извънградско. Та градското на дизел за момента не ми прави проблем.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Сря 28 яну 2026 1:23

Аз карам Галакси 1,9 ТДИ 115 коня и мога да те уверя, че когато всичко е на ред върви доволно с този мотор. За тази голяма кола разхода е повече от приличен. Не знам защо се плашите от дизела. Няма ги вече ония измамници които бъркаха незнайни смеси и ти прецакваха мотора. Може и да ги има по малките бензиностанции, но вече има от веригите на всякъде къде да зареди човек. Сега повече може да те набута производителя на горивото, но ако спазваш няколко основни правила почти няма да имаш грижи.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 28 яну 2026 7:35

goppa написа:Аз не разбирам какво не му харесвате на 2.0 ТДИ мотора на Алхамбра/Шаран та все бензинки предлагате. А относно страховете от ПТП на питащия дизеловите коли би трябвало по рядко да пламват при ПТП спрямо бензиновите - просто нафтата по-трудно хваща огън.

Пустите дизели Гопе на няколко места събират едно като грес от масло и прах и като го пипне дпф-а докато регенерира и пламва като факла. При ПТП може би бензина ще се запали по лесно, но при ежедневната употреба май дизелът е по често запалим

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 28 яну 2026 10:09

Как дизел кола се пали ( в истинския смисъл) по-лесно спрямо бензинова? Това да го видя , не вярвам.
По темата коли на рама ... Че има ли нещо такова в наши дни по-новенко? Да е здраво ( дюзи, мотор, купе и т.н. ) , да е на рама ( такива по правило са и 4х4 често) , да е по-нова година и да е до тия парички д/г .
Ако намерите , кажете, че и аз може да лепна едно. Щото знам д/г кои са такива, но макс две от условията са изпълнени. Ако е кораво, с корав мотор, ще е дърто до много дърто и с дървена возия . Ако се търси и малко лукс/фасон- и скъпо.
Ако е по-новенко- чупливо до много чупливо и понякога излиза през носа поддръжката му.
А такива нови- май само някои американци и Инеос Гренадир ( адски скъпо) .
Та общо взето, всичко общо е вече взето и няма ( или са редки ) продажбите на интересни коли.
Накрая се взема една кола с дълъг преден капак , под която един пинчер може да мине без да опре гърба му.
И това е.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Сря 28 яну 2026 10:34

Хавал H9 - за нема и 60 хиляди евро с всички екстри, чисто нов. Шаси, блокажи, бавни, лукс, камери, дисплеи, пространство... Е, мотора е некъв миксер, само бензин за Европа, но пък 8-степенен автомат от ZF.

Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Сря 28 яну 2026 11:15

Според мен е заблуда вярването, че раматата само по себе си подобрява сигурността на пътниците. Ако не греша, автора на темата е основно заинтересован от безопасността на семейството. Деформациите по купето и пренасянето на енергията от удара към пътниците са различни неща. Съвременните автомобили се нагъват съвсем целенасочено, като това са т.нар. деформационни зони, които да поглъщат енергията от удара. Целта на инженерите не е да запазят машината, а да защитят пътниците.

Ако автора на темата си е решил колата да е на рама, но сигурността също е определяща, моят съвет е да прегледа резултатите от краш тестовете на съответните модели. Да има предвид, че колкото по-стара и уморена е колата, толкова тези резултати стават по-лоши, но за съжаление много рядко се правят тестове на употребявани коли.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Сря 28 яну 2026 11:17

cecoa1 написа:Хавал H9 - за нема и 60 хиляди евро с всички екстри, чисто нов. Шаси, блокажи, бавни, лукс, камери, дисплеи, пространство... Е, мотора е некъв миксер, само бензин за Европа, но пък 8-степенен автомат от ZF.

то супер, ама като речеш да го продаваш след 7 години ще е тегаво да му вземеш смислени пари.
а и всеки на пътя ще мисли, че не са ти стигнали парите за Дефендер :mhihi

да се изплескам и аз по темата:
Супърб/Пасат и Кодиак/Тигуан са доста приятни коли. Аз имах преди 2 години подобна дилема (с какво да заменя 10-годишния пасат Б7, ама да е с данъчен кредит, и да има печка, и автоматични скорости) и накрая взех Кодиак 2.0ТДИ 150кс 4х4 DSG. Вярно, че за състезания не става, но спокойно се лангърка със 150+кмч в лява лента на магистралата.
Имат един проблем обаче, задната седалка в средата е повдигната и е доста неудобно да се седи там ако до теб има две детски столчета.
Та в тоя ред на мисли, май ти трябва нещо с 3 отделни седалки отзад.
Все пак не забравяй, че тия деца един ден ще пораснат и жена ти ще се премести отпред, при мен тоя момент дойде когато детето стана на 3г.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Сря 28 яну 2026 11:18

samo_pechka написа:Как дизел кола се пали ( в истинския смисъл) по-лесно спрямо бензинова? Това да го видя , не вярвам.
По темата коли на рама ... Че има ли нещо такова в наши дни по-новенко? Да е здраво ( дюзи, мотор, купе и т.н. ) , да е на рама ( такива по правило са и 4х4 често) , да е по-нова година и да е до тия парички д/г .
Ако намерите , кажете, че и аз може да лепна едно. Щото знам д/г кои са такива, но макс две от условията са изпълнени. Ако е кораво, с корав мотор, ще е дърто до много дърто и с дървена возия . Ако се търси и малко лукс/фасон- и скъпо.
Ако е по-новенко- чупливо до много чупливо и понякога излиза през носа поддръжката му.
А такива нови- май само някои американци и Инеос Гренадир ( адски скъпо) .
Та общо взето, всичко общо е вече взето и няма ( или са редки ) продажбите на интересни коли.
Накрая се взема една кола с дълъг преден капак , под която един пинчер може да мине без да опре гърба му.
И това е.

Няма да е на рама след прочетеното до тук и гледането на краш тестове. Едно време баща ми имаше лада нива дълга база, беше страшно трудно за управление а нивата беше сравнително нова- 2010-та. По-скоро модела е избран сеат алхамбра или шаран и подобните на тях модели. На мен лично алхабрата ми е фаворит защото имат фр модел, който е с алкантара 5 места и голям багажник в който може да има и резервна гума. Въпроса е кой мАтор, аз от новите съм карал само 150 коня 2.0 ТДИ.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Сря 28 яну 2026 11:22

Ivo_ написа:Според мен е заблуда вярването, че раматата само по себе си подобрява сигурността на пътниците. Ако не греша, автора на темата е основно заинтересован от безопасността на семейството. Деформациите по купето и пренасянето на енергията от удара към пътниците са различни неща. Съвременните автомобили се нагъват съвсем целенасочено, като това са т.нар. деформационни зони, които да поглъщат енергията от удара. Целта на инженерите не е да запазят машината, а да защитят пътниците.

Ако автора на темата си е решил колата да е на рама, но сигурността също е определяща, моят съвет е да прегледа резултатите от краш тестовете на съответните модели. Да има предвид, че колкото по-стара и уморена е колата, толкова тези резултати стават по-лоши, но за съжаление много рядко се правят тестове на употребявани коли.

Това за рамата беше в началото след преглед на краш тестовете и четене на отговорите тук, разбрах че ако искам безопастност е хубавото колата да е смачкана а хората здрави. Тоест по-нова кола с 3 седалки отзад за момента съм се спрал на алхамбрата, само двигателя още не знам кой ще е.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 28 яну 2026 11:28

Ако търсиш сигурност гледаш максимално нова кола с 5 звезди на краш теста.
Алхамбрата е била с 5 звезди като е излезнала, но от теста 2019г. и дават 4 звезди.

Най-добре е поне клас D кола да се вземе от към сигурност.

Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Сря 28 яну 2026 11:48

По въпроса за Алахамбра / Шаран, мога да коментирам на база на моят опит със Шаран 7N (2016год)

Притежавах такава 5 години и се използваше като семеен автомобил. Моята беше 7местна във вариант Хайлайн. Колата беше супер удобна и изключително функционална. Има отличен обзор поради по-високата позиция на стоене, която е като на СУВ, но вътрешното пространство е повече. За съжаление спряха да произвеждат модела. Моята беше с фабрично понижено (спортно) окачване и 18ки джанти. Колата стоеше много стабилно на пътя. Препоръчвам 2,0 ТДИ със 150кс въпреки, че моята беше с по-мощния мотор, но при повече пробег е възможно по-мощния мотор да има някои от добре известните проблеми. Също препоръчвам ДСГто, тъй като плавното превключване прави пътуването на пътниците много по-спокойно. При нормално каране, даже и с натоварена кола, разхода на извънградско е около 6 литра.

По въпроса за вътрешното пространство, монтирал съм 3 детски столчета на 2рия ред. Две столчета и 3ти пътник също нямаше проблем. Три самостоятелни седалки са, като всяка е на собствени шини и може да се мести напред или назад. Също всяка седалка може по единично да регулира наклона или напълно да се сгъва. Има ниши/кутии под двете външни седалки на втория ред и тулена пред третата е едва забележим и в никакъв случай ограничаваш пространството.

Електрическите плъжгащи врати са удобство, особено за децата, но с времето може да започнат да създават проблеми. Ако се търси простота и малко проблеми (все пак е употребявана кола), по-добър вариант са тези с механичното затваряне.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Сря 28 яну 2026 14:52

За тази какво мислите https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... EAR&vc=Car

Има някакви кабели снимани под капака, може да е нещо като у-во против плъхове.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 28 яну 2026 14:54

Аз подкрепям колата да се вземе от Германия, но не от частно лице.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”