Избор на кола на носеща рама

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на кола на носеща рама

Мнениеот iron4o10 » Пон 02 фев 2026 11:49

samo_pechka написа:Разбира се, че и само с предно човек си се придвижва без проблем в много голяма част през зимата . То отделно вече и какви зими са сега.
Мисълта ми е, че дори и да има колата ти добро 4х4, отпред като закъсат и..край, пътя свършва :) . Но, че си има предимства, да е с двойно-има. Минусите основно са повишени разходи ( вкл. и за гориво) . Има моменти/дни в които просто човек оценява двойното . Живея малко на кофти място и го оценявам положително.

Така като слушам, значи на волвото 4 по 4 е като на ваг-а с халдекс. Демек толкова ако е зор за 4 движещи колела и алхабра/шаран ще се представи на подобно ниво като волвото?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 02 фев 2026 12:31

Значи аз лично конкретно този модел волво ( хс90) не съм го карал в зимни условия , нямам го и няма си го купя. Така, че моето мнение няма е меродавно. Мога да цитирам моя приятел, който го имаше години наред и ми е споделял, че е бил нищо по-различно като проходимост от Т5-ицата му ( бусче 4моушън) .
Т.е. малко по-висок да му е просвета .
П.п. днес се чухме и не знаех, че го е продал съвсем наскоро.
Отървал се :mhihi

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 03 фев 2026 18:20

iron4o10 написа:
samo_pechka написа:Разбира се, че и само с предно човек си се придвижва без проблем в много голяма част през зимата . То отделно вече и какви зими са сега.
Мисълта ми е, че дори и да има колата ти добро 4х4, отпред като закъсат и..край, пътя свършва :) . Но, че си има предимства, да е с двойно-има. Минусите основно са повишени разходи ( вкл. и за гориво) . Има моменти/дни в които просто човек оценява двойното . Живея малко на кофти място и го оценявам положително.

Така като слушам, значи на волвото 4 по 4 е като на ваг-а с халдекс. Демек толкова ако е зор за 4 движещи колела и алхабра/шаран ще се представи на подобно ниво като волвото?

Купи Шаран/Алхамбра и си живей живота. Удобно, големичко, практично със сгъваемия 3 ти ред и отделните други седалки. Части има .

За двигател не мога да дам съвет/ знам, че бензиновите са полубоклуци с кратък живот особено с малка кубатура и маслояди. Дизелите пък на много км .
То и другите изброени горе марки двигателите им те са леш - то "вечни " двигатели както тези отпреди 2000 г вече няма . Идеята е счупи и купи .

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Вто 03 фев 2026 20:06

Нищо им няма на моторите. Просто се кара все повече и повече и пристагат при нас на голям пробег, с предстоящи скъпи ремонти.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Чет 05 фев 2026 21:00

kris11 написа:
iron4o10 написа:

Купи Шаран/Алхамбра и си живей живота. Удобно, големичко, практично със сгъваемия 3 ти ред и отделните други седалки. Части има .

За двигател не мога да дам съвет/ знам, че бензиновите са полубоклуци с кратък живот особено с малка кубатура и маслояди. Дизелите пък на много км .
То и другите изброени горе марки двигателите им те са леш - то "вечни " двигатели както тези отпреди 2000 г вече няма . Идеята е счупи и купи .

Да това ще да е колата, търся с надежда да изпадне нещо изгодно из немското мобиле.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 06 фев 2026 13:41

iron4o10 - В Mobile.de повечето обяви от автокъши са от цигани. турци талибани ... Внимавай да не налетиш на такива. Търси от обяви на частни лица

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 06 фев 2026 14:15

kris11 написа:iron4o10 - В Mobile.de повечето обяви от автокъши са от цигани. турци талибани ... Внимавай да не налетиш на такива. Търси от обяви на частни лица

Точно обратното, частните лица са такива. Никои нормален Германец няма датръгне да си продава колата в mobile.de като "Private Seller", или ще са частични случай за редки коли.
Търси се читава автокъща и кола с история.
Има си списъци за добрите автокъщи и черен списък за тия дето са кофти, даже по българските сайтове ги има списъците :wink
Аз като търсих кола да ми докарат на всичките които бяха "Private Seller", всичките бяха албанци,араби и турци. Накрая човека които говореше с тях (знае немски, щото аз не знам) ми каза въобще ако пише частно лице по добре да не се занимавам.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 06 фев 2026 17:51

Мда. От частно лице - определени автомобили .
В повечето ( масови) случаи са балкански тип продавачите.
Вече.
За съжаление.
От автокъщите, тия с миш-маш марки/модели коли, особено по-"народните", често са пак такива.
Много от тях "комбина" с лица за технически прегледи .
Разни кошари с две годишен ТЮФ ?!
Абе кьорава работа стана и там.
Тия с фирмените, там вече е друго. Но това са си по-нови и скъпи коли.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 06 фев 2026 19:14

Той колегата достатъчно много пари е заделил за стара кошница. Едно време като минеха 12 години и цените на колите се сриваха значително. Сега станали по на 25 години и им търсят пари като за на 5 годишни.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Пет 06 фев 2026 20:09

Едно време ама на теб както ти се струва. Колите поскъпнаха за последните 5г. с 30-40%. Това повлича цените и на употребяваните, така че пак е като едно време ама доста по-скъпо. Първата ми западна кола Пасат Б3 на 9г през 2000г. ми струваше колкото половин тристаен апартамент в София- 6100лв Викаш евтино било.

iron4o10
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iron4o10 » Пет 06 фев 2026 21:51

samo_pechka написа:Мда. От частно лице - определени автомобили .
В повечето ( масови) случаи са балкански тип продавачите.
Вече.
За съжаление.
От автокъщите, тия с миш-маш марки/модели коли, особено по-"народните", често са пак такива.
Много от тях "комбина" с лица за технически прегледи .
Разни кошари с две годишен ТЮФ ?!
Абе кьорава работа стана и там.
Тия с фирмените, там вече е друго. Но това са си по-нови и скъпи коли.

Фирмена алхамбра или фирмен шаран, трудна работа, но се оглеждам. Да аз работя от 15 години все за немски фирми, няма общо с това което беше преди 15 години. Вече дори не искам да ходя на командировки там.

chifut написа:Едно време ама на теб както ти се струва. Колите поскъпнаха за последните 5г. с 30-40%. Това повлича цените и на употребяваните, така че пак е като едно време ама доста по-скъпо. Първата ми западна кола Пасат Б3 на 9г през 2000г. ми струваше колкото половин тристаен апартамент в София- 6100лв Викаш евтино било.

Всичко поскъпна и ще поскъпва още. В клуба на богатите е така, скъпо :)

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”