Питане относно визи и пътувания в чужбина

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Питане относно визи и пътувания в чужбина

Мнениеот orgasmatron » Съб 07 апр 2007 8:19

Та майка ми е чуждестранен гражданин постоянно пребиваващ в България. Гражданин е на страна която не е член на ЕС.
Сега е решила да ходи при баба ми като за целта ще се минава през румъния и молдова. за молдова нещата са ни ясни. питането ми е за румъния - майка ми ще трябва ли да си вади транзитна или каквато там трябва виза.
покрай този ЕС са ми тотално объркани понятията за граници, визи паспорти и т.н. та за туй може и малко тъп да изглежда въпроса

благодаря предварително :)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 07 апр 2007 8:42

Хм,защо не пътува със самолет - спестяваш си адски много нерви и проблеми и време.Има разлика в цените,но все пак...От къде е - Украйна,Русия? Майка ми е рускиня,но не е ходила там от както сме в ЕС.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Питане относно визи и пътувания в чужбина

Мнениеот buFka » Съб 07 апр 2007 9:13

orgasmatron написа:Та майка ми е чуждестранен гражданин постоянно пребиваващ в България. Гражданин е на страна която не е член на ЕС.
Сега е решила да ходи при баба ми като за целта ще се минава през румъния и молдова. за молдова нещата са ни ясни. питането ми е за румъния - майка ми ще трябва ли да си вади транзитна или каквато там трябва виза.
покрай този ЕС са ми тотално объркани понятията за граници, визи паспорти и т.н. та за туй може и малко тъп да изглежда въпроса

благодаря предварително :)

Ако и се налага да вади виза - трябва да може да се извади на границата директно....

ПС. Лично мое мнение, че зависи на коя страна е гражданин майка ти.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 07 апр 2007 9:17

Тъй като съм горе-долу запознат със ситуацията на колегата, ще му предложа да прочете на 2-3 места (езика съм сигурен, че ще го разбере :wink: )
ЦЪК
и пак ЦЪК
Вярно, че инфото е от форум, и то май не от страната, която те интересува, но си мисля че нещо полезно може да се види. Всъщност най-вярната (ужким) информация може би трябва да се получи от съответните посолства/консулства.
И накрая ако може един въпрос - с Пасат-а ли ще пътува(те) ? :wink:

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Съб 07 апр 2007 12:30

благодаря за информацията колеги, явно ще се ходи до посолството на румъния за да поразпита. Майка ми е рускиня но е гражданин на Украйна, щот баба ми е там и за да може по лесно да се ходи до там след разпада на ссср си взе украинско гражданство, иначе до преди 4 години си пътуваше с задграничния паспорт на вече несъществуващия ссср без проблеми :)

Е аз и предложих със самолет, ама тя иска с влак или автобус. То имаше и и идея с пасата да ходим но аз нямам чак толкова дълга отпуска :), иначе е много блазнещ един такъв круиз

григоре благодарско за линковете, към края на месеца май ще те черпя бири :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”