Смяна на осветлението на таблото

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
OldSchoolPassat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот OldSchoolPassat » Нед 03 юни 2007 13:43

К.Одаджийски написа:Станало е супер колега, но все пак се вижда, че светлината свети правоъгълно върху уредите.При мен като правих осветлението изрязах от папка същата матирана бленда и резултата беше такъв, но тук някъде във форума прочетох че става хубаво разсейване с обикновен често бял лист хартия.Сложех и резултата е повече от идеален
Изображение
Свети доста по пълно и равномерно отколкото се вижда на снимката, но тази е с телефона правена.С апаратчето което имам неможе да излезе нищо.

Сега ще го правя, да попитам само да купувам ли паус или с обикновен бял лист да го правя ?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 04 юни 2007 7:25

Обикновен бял лист.

UzITo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот UzITo » Пон 04 юни 2007 16:49

Тъй като искам да сменя осветлението на таблото , защото само се базика искам да питам колата е голф 3 1.4 1993 какво ми е нужно за да сменя осветлението от къде да си набавя тези диоди и какви точно съпротивления се искат ще се разровя пак за схеми на вързването( им назад в темата мисля , че имаше ) и къде точно в Пловдив мога да си ги набавя . Благодаря за разбирането .Точен цвят не съм се спрял но се двуомя между синио и червено ( тъй катоцвета на колата е червена )
ЕДИТ : Сега се сещам от къде се взима ток :oops:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 04 юни 2007 22:34

Голяма част си ги тунинговахме таблата с диоди от запалки и съпротивления от магазина, а в моя случай от стари платки от телевизори, касетофони и др.
Разгледай хубаво темата напред, има и достатъчно снимков материал.Ако не намериш пиши едно лично и ще ти пратя всичките снимки да ги разгледаш.

Потребителски аватар
stefi_pavlov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stefi_pavlov » Сря 06 юни 2007 16:25

ето аз какво постигнах

Изображение

Изображение

на живо е по - добре ама пак може да се добие някаква представа

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Сря 06 юни 2007 16:58

stefi_pavlov написа:ето аз какво постигнах
добре е станало но трябва малко да наместиш циферблата на километрите....П.С.Осветлението на таблото най-ме кефи оригинално зеленко :P

Потребителски аватар
SpoileR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SpoileR » Чет 07 юни 2007 0:48

Извинявам се, че се забавих толкова, но имах проблеми :?

Ето го и въпросното табло, накратко:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А Ето и финалните снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Чет 07 юни 2007 6:26

SpoileR написа:Извинявам се, че се забавих толкова, но имах проблеми :?

Станало е доста добре, но защо не си го направил във тон с подсветката на СД-то.

Потребителски аватар
SpoileR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SpoileR » Нед 10 юни 2007 15:03

mafiota написа:
SpoileR написа:Извинявам се, че се забавих толкова, но имах проблеми :?

Станало е доста добре, но защо не си го направил във тон с подсветката на СД-то.

Ами CD-то се появи в последствие... :wink:

Потребителски аватар
shotoman
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: AEE 1997
Контакти:

Мнениеот shotoman » Вто 12 юни 2007 21:09

Ако някой е правил на Пасат Б5 таблото със някаква синя светлина нека ми пише на russinov@gmail.com :) Ще чакам колеги

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 19 юни 2007 22:24

Аз ще показвам смяна на подсветка на централната конзола на В3, не на таблото, но то се прави идентично!
Ето това е в общи линии конзолата ми, но поради гадното качество на апарата, искам да предупредя, че на живо изглежда значително по-добре
Изображение
Изображение

За целта си свалих пластмасата около врътките на парното, извадих зеленото фолио с нарисуваните на него символи къде и колко да духа, занесох ги в едно рекламно студио да го сканират и принтнат на фолио и се получи следния резултат
Изображение
От прозрачен плексиглас, в моя случай дебел 3мм. си изрязах подложка, включително изрязах и отворите за врътките и го полирах с паста за зъби "Поморин"
Този плексиглас служи за светловод, иначе ще останат много светли и неосветени участъци.
Светодиодите са ето това:
Изображение
Изображение
(не знам на коя снимка се виждат по-хубаво)
Това е лента (хартиена, с лепилен слой отдолу), на която са запоени тройки светодиоди и стабилизаторче на напрежение за всяка тройка.
Могат от цялата лента, теоретически- безкрайно дълга, с ножичка да се отрязва по 1, 2 или повече тройки. Има ги в син, червен, жълт, зелен и бял цвят. Захранването на всяка тройка (поотделно или в групи) е 12V.
Разположил съм светодиодните ленти ето по този начин
Изображение
За да светят врътките в червено използвах други малки, червени светодиоди.
За съжаление, на нито една от снимките не се виждат както трябва, така, че давам само линк, пък дано имате добра фантазия.
http://images18.snimka.bg/003214502.jpg
Над светодиодчето, леко в ляво съм сложил монета от 1 ст. за да се ориентирате за размера на светодиода.
През тях съм пуснал ток 10мА (резистори 1кОм)
Залепени са в отворчетата, останали след махане на оригналните светловоди със секундно лепило.
Държа да предупредя, че светодиодните ленти светят наистина ярко!!!
Ако е свързана директно на 12V, то вечер определено ще пречи! Трябва да се намали яркостта им чрез врътката за регулиране яркоста на подсветката (ако имате) или чрез външен резистор в захранването.
Аз обаче прибягнах до друг трик:
Смених си и подсветката на таблото с километража със същата лента и сега си регулирам осветеността на приборите чрез вградения регулатор на копчето на фаровете.
Само да не забравя да предупредя, че под пластмасата около врътките има оребрявания на долната основа, там, дето се държат жилата. Тези оребрявания трябва малко да се 'подкастрят', имаче не се затваря пластмасата (светодиодите изпъкват напред)

За В4/Голф3 не е необходимо разпечатване на фолио със символите предварително, тъй като споменатите символи просто са изрязани на пластмасата, която е около врътките

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Сря 20 юни 2007 10:06

Браво замисълът е добър, а свттодиодите СМД ли са?
Аз мога да ти предложа в допълнение с това и да си осветиш барчето за слагане на разни неща дето е под самата конзола (под пепелника дефакто). При мен го направих с бели светодиоди (20 000) като предварително ги матирах с една шкурка. Мушнах ги в пепелника, така че да осветяват отдоло кухото пространство. Получи се много добър ефект, и самата преграда на пепелника прекрива светодиодите и отпред нищо не се вижда, а само осветената кухина.

Сега нощем не ми се налага да набарвам нещо което съм сложил там , а само с един бърз поглед го виждам къде е точно и си го вземам.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 20 юни 2007 12:57

mafiota написа:Браво замисълът е добър, а свттодиодите СМД ли са?

Не, не са SMD дотолкова, доколкото имат крачета за монтаж на платка с отвори, но размера им е като на SMD.
Всъщност, много приличат на светодиодите, които са на лентата, но са с крачета и по-слаб интензитет на светене

mafiota написа:Сега нощем не ми се налага да набарвам нещо което съм сложил там , а само с един бърз поглед го виждам къде е точно и си го вземам.

За да видя всичко, което съм сложил под пепелника ми трябват рентгенови очила... с прецизиране дълбочината на проникване на лъчите ... за многото слоеве неща там mhihi mhihi

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Сря 20 юни 2007 13:43

radotom написа: За да видя всичко, което съм сложил под пепелника ми трябват рентгенови очила... с прецизиране дълбочината на проникване на лъчите ... за многото слоеве неща там mhihi mhihi

По евтино може би ще ти излезе да си вземеш и обучиш куче търсач 8) :lupe :twisted:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Сря 20 юни 2007 19:58

Колеги, имам въпросче относно смяната на осветлението на копчетата. Проблема е, че не мога да стигна до самите бленди под копчето - не мога да го разглобя цялото. Някой има ли идея как става? :(

Върни се в “Направи си сам!”