Въпросче за свързване на говорители

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
ruskia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпросче за свързване на говорители

Мнениеот ruskia » Чет 28 юни 2007 6:48

Колеги имам следния въпрос:
В колата имам 6 говорителя, връзвам задните елипси на задния канал. Отпред имам 2 колони във вратите и 2 в таблото, когато вържа за предния канал четирите говорителя и касетофона спира да свири нормално, изчезва му баса и т.н. Като махна тези в таблото и всичко се оправя. Казаха ми, че товаря канала, като връзвам 4 говорителя за един канал, въпросът ми е, как се връзват правилно, за да свиркат?

P.S. Предните колони ги връзвам една за друга и от там в касетофона...

CD-то е Sony GT200
Отзад елипсите са Lanzar 6x9
Предните са: Sony 17-ки във вратите, в таблото са 8-ци Thunder.
Всичко е ново, включително и кабелите...

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Чет 28 юни 2007 7:03

Значи: слагаш на Тъндъра по 1 кондензаторче 47 микрофарада,НЕПОЛЯРНО,последователно на единия от двата кабела (без значение + или минус) и луната заспива.
Може и с по-голям капацитет,няма проблем,но ще филтрира повече и само ще съскат :D .

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Чет 28 юни 2007 12:04

Бих добавил че и 10 мкф ще ти върши работа и спазвай полярността на говорителите спрямо авто cd-to :)

Потребителски аватар
`Coll3CtoR`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот `Coll3CtoR` » Чет 28 юни 2007 16:55

брато ,проблема е следния (то не е проблем ама горе долу) СДто ти има 4 изхода примерно по 50 вата(повечето са така) тези четири изхода са по 4 ома (това е така защото стандартние говорители за авто касетофон или СД са по 4 ома) когато вържеш 4 говорителя по 4 ома на един изход 4 ома направи си сметка какво става => да точно така изхода ти става 1 ом :) което товари страшно много усилвателя(защо??... ако искаш ще ти пиша на ЛС)! моя съвет е на всеки изход от СДто си сложи по един говорител и на баса 4 !

става така ! връзваш предните два говорителя (тия на таблото) за изходите на сдто които се водят FRONT(съответно front left и front right),връзваш тия които са на задните врати на задните изходи на СДто и си готов! след тфа ако тъндъра ти е 4 канален връзваш на двата канала за средни двете елипси и на двата канала за ниски двата баса (мисля че каза че са 8") това според мен е добра конфигурация ! а ако нямаш 4 канален тъндър трябва да изключиш говорителите на задните врати и на тяхно масто да вържеш елипсите !
айде успех и пиши какво си направил!

Потребителски аватар
ruskia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ruskia » Чет 28 юни 2007 17:06

`Coll3CtoR` написа:брато ,проблема е следния (то не е проблем ама горе долу) СДто ти има 4 изхода примерно по 50 вата(повечето са така) тези четири изхода са по 4 ома (това е така защото стандартние говорители за авто касетофон или СД са по 4 ома) когато вържеш 4 говорителя по 4 ома на един изход 4 ома направи си сметка какво става => да точно така изхода ти става 1 ом :) което товари страшно много усилвателя(защо??... ако искаш ще ти пиша на ЛС)! моя съвет е на всеки изход от СДто си сложи по един говорител и на баса 4 !

става така ! връзваш предните два говорителя (тия на таблото) за изходите на сдто които се водят FRONT(съответно front left и front right),връзваш тия които са на задните врати на задните изходи на СДто и си готов! след тфа ако тъндъра ти е 4 канален връзваш на двата канала за средни двете елипси и на двата канала за ниски двата баса (мисля че каза че са 8") това според мен е добра конфигурация ! а ако нямаш 4 канален тъндър трябва да изключиш говорителите на задните врати и на тяхно масто да вържеш елипсите !
айде успех и пиши какво си направил!

Нещо не сме се разбрали, имам 6 говорителя и CD, нямам усилвател...

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Чет 28 юни 2007 17:48

Прави както ти написах,47мкф режат някъде над 125Hz.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Пет 29 юни 2007 8:52

Колега преди да връзваш каквото и да е си провери две неща!!
1. Захранващите ти кабели от акумолатора към ЦД-то да са не по-малки от 4мм2!
2. Провери дали не си объркал сфазировката на някои от говорителите смисъл:
да си объркал +/- на говорителите и от там да се губи "самоонищожава" баса.
Ефекта при объркване на +/- при свързване на говорителите към изходите на стъпало е такъв ,че когато удари бас - единият говорител излиза на вън , а другия на вътре, и се получава т. нар. "акустично късо съединение" , в резултат на нискотоновите вълни се гасят еднас друга, и баса изчезва. Най-общо казано!

Потребителски аватар
`Coll3CtoR`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот `Coll3CtoR` » Пет 29 юни 2007 8:52

извинявам се ! не съм разбрал ! направи тогава това което ти е написал колегата с конденза !

п.с. абе колега 10мкф няма ли да стигнат ?? смисъл дали няма да са достатъчни или ???..

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Пет 29 юни 2007 8:55

освен това, усилвателните стъпала които са монтирани в автомобилните плеари, са разчетени дори и за товари от 2 ома, нищо че не го пише никъде! Важното е да се осигури добро охлаждане и яки кабели.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 29 юни 2007 9:21

`Coll3CtoR` написа:извинявам се ! не съм разбрал ! направи тогава това което ти е написал колегата с конденза !

п.с. абе колега 10мкф няма ли да стигнат ?? смисъл дали няма да са достатъчни или ???..

8,7 см колони с 10мкф ще свирят някъде над 40 Хц,няма смисъл от толкова малък конд.Но.всъщност добре е да се пробват различни варианти и да се избере това,което най-много му хареса на човека.

Потребителски аватар
ruskia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ruskia » Пет 29 юни 2007 10:14

През етапа с биенето на баса навътре вече минах :) Там нещата са ми ясни, всичко е свързано както трябва. Въпроса с охлаждането незнам как стои, защото след като мушна CD-то и незнам вътре какво става, има малко място около него, но незнам дали има въздушен поток около него(по-скоро няма). Трябва да ида да си купя кондензатори, а кабелите са нормални, купих ги от Бриколаж, водят се аудио-кабели, тези прозрачните, до колкото си спомням са 2 квадрата... Последно 47 микрофарадови кондензатори да търся?
Ако ви се занимава, можете ли да ми обясните, точно какво правят кондензаторите. Предполагам, че играят ролята на филтри, но по този начин на свързване няма ли пак да се натовари канала на CD-то. Т.Е. при последователно свързване на 2 говорителя по 4 ома се получават 8 ома, а стъпалото е разчетено на 4 ома, предполагам, че на това му се вика натоварване? Или нещо съм в грешка. Като сложа кондензаторите, 8-те ома ще си останат, но ще продължи ли да се товари CD-то?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 29 юни 2007 11:44

Значи само кондензатор сам по себе си е филтър от първи ред и реже на 6 децибела.Кондензатор+бобина е вече от втори ред и т.н. някъде до 6-ти или 7-ми ред.
Ако искаш потърси с гугъл HPF filters ,има схеми има обяснения един бол в нета...

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Пет 20 юли 2007 21:43

8 ома е по малък товар от 4.Колкото е мо малко съпротивлението толкоз по голям е товара много малко съпротивление е =на късо съединение за крайното стъпало

LegolasBBS
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LegolasBBS » Пет 20 юли 2007 23:13

Колега едно саветче и от мене. Преди и аз бях така. Бях сварзал на предните канали на CD - то високоговорителите на таблото и на вратите, тоест на Front Left вързах последователно пищялката на таблото и високоговорителя на вратата отляво, а на Front Right соответно тези отдясно. След това на задните високоговорители им даваш по един Riear
канал + кондензаторите, за които говореше колегата и работата заспа. Успех.
P.S. Колегата Mafiota е прав за товара от 2 ома.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”