Не ще да върви, прекъсва, гасне... - проблема е решен, резе!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 18 юли 2007 7:43

Аз от електроника нищо не разбирам......казвал съм го в някои постове,но знам какво е делко и комутатор....ама там май се споменаваше и за компютъра и за някои други елементи???може ида греша,сигурно компа не е електроника ....но тук проблемът не е в ремонти на електрониката ,а в обработването и с неподходящи течности.Абсолютно си прав за кореселина!!то си азбучна истина и това което са направили тези майстори показва що за малоумници са)Това колкото и да не съм в час го знам много добр.Ако знаеш колко спирт съм раздавал на приятели да си почистват техниките....а колко народ съм видял отровен от технически спирт с нестандартно високо съдържание на метилов алкохол(който въобще би трябвало да го няма в техническия спирт)!
Ти мен за спирт ме питай.......знаеш ли какви хубави неща стават с него!

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Сря 18 юли 2007 14:32

Да, ама кореселина свърши идеална работа. Въпреки че като изсъхна, платката на компа още миришеше на ВД40!!!
И аз не разбирам от електроника, но само ще отбележа, че платката не е натопена в кореселин, а почистена с четка. С тая температура на кипене (изпаряване) едва ли е имало толкова много време кореселина да нанесе някакви щети. Виждал съм братовчед ми да чисти ГСМ-и изпуснати във вода с кореселин, а той разбира много от електроника, вервайте ми. :lol:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 18 юли 2007 20:52

joker написа:Ако знаеш колко спирт съм раздавал на приятели да си почистват техниките....а колко народ съм видял отровен от технически спирт с нестандартно високо съдържание на метилов алкохол(който въобще би трябвало да го няма в техническия спирт)!

А колко чист спирт са ми изпили братушките моряци от запаса - не е за казване :( Използвахме не спирт за технически цели , а чист медицински спирт . Но аз предпочитам водка от магазина отколкото спирт с неизвестен произход.

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Сря 18 юли 2007 21:43

kris11 написа:
joker написа:Ако знаеш колко спирт съм раздавал на приятели да си почистват техниките....а колко народ съм видял отровен от технически спирт с нестандартно високо съдържание на метилов алкохол(който въобще би трябвало да го няма в техническия спирт)!

А колко чист спирт са ми изпили братушките моряци от запаса - не е за казване :( Използвахме не спирт за технически цели , а чист медицински спирт . Но аз предпочитам водка от магазина отколкото спирт с неизвестен произход.

Има огромна разлика между чист спирт и технически спирт и тя е от Земята до Небето :wink: + това, тяхната ВОДКА няма нищо общо с ВОДКАТА, ПРОДАВАНА В НАШИТЕ МАГАЗИНИ :wink:

Незнам колега kris11, какви са ти познанията по химия, но това твое изказване е пълна ГЛУПОСТ :wink:

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Чет 19 юли 2007 12:35

Колеги, нека се придържаме към темата.

Голфа умря, въобще не ще да запали. Един ден не го бях карал и сега е тотален мъртвец, не пали.

А го оставих работещ, без никакви проблеми.

Някакви идеи?

Благодаря.

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Чет 19 юли 2007 21:22

Колеги,

Оказа се, че проблема е в малкия компютър, този който управлява детонациите в двигателя.

Мой приятел със същия голф и двигател дойде днес следобяд и започнахме да сменяме - комутатор, големия компютър - всичко ОК, т.е. моя голф не пали. Ама като сменихме малкия компютър, работата стана друга! Голфа си запали, държи обороти, няма грешка.

Взех аз компа и в къщи го разглобих, не е истина какво е направила водЪта в него, не знам дали ще може да се реставрира.

Поздрави.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 19 юли 2007 22:23

kam_tod написа:... не е истина какво е направила водЪта в него, не знам дали ще може да се реставрира.

Колега, повтори номера с миенето!
Само, че този път използвай спирт, а не корисилин.
В чест на истината, и аз съм мил платки с корисилин и нищо не им е ставало, като се исключи факта, че пластмасовите опаковки (етикети) на електролитните кондензатори се сгърчват, пукат се и нищо не се чете по тях, но това не се е отразявало на работоспособостта на електрониката.
Обаче после няма измирисване тоя корисилин поне 2 седмици! :uuoooh:

Ако можеш, щракни една фотосесия с максималната разделителна способност, дето имаш, на тая платка, пък дано успеем да дадем някакъв акъл...

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Чет 19 юли 2007 22:27

Няма никакъв проблем за снимането, ще я нащракам платката отвред!
И аз вече се замислям за кореселина, май ще ползвам високо октанов спирт. Очаквайте снимки утре, ако мога да си спомня как се качваха в този форум.

Предложиха ми малък комп от КР двигател ако моя не става за нищо, май ще го взема, нищо че не следи детонациите.

Поздрави. :wink:

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пет 20 юли 2007 7:30

Снимах компа, ама не знам как да кача снимките тука.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 20 юли 2007 8:14

Пращай!
radotom@abv.bg

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 20 юли 2007 17:51

Ето ги снимките:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Това, което забелязвам на първата и частично на четвъртата снимка е силно окисляване от водата. Напълно възможно е, вследствие от това окисляване да се променя някакъв капацитет и да не сработва генератора (явно има такъв, вижда се и кварц долу).
Немалка вероятност има и от окъсяване на някой от резистрите.
Точно там има някакъв елемент, залят с лак, така, че да стои стабилно. За съжаление, не се вижда много добре и не се сещам какъв може да е. Прилича на L-C филтър -> кондензатор с бобинки, но... божа работа!
Като начало вземи и много хубаво изтъркай на това място със четка за зъби и спирт. До изчезване на всички петна. Преди това обаче го накисни цялото в една ваничка (става и чиния) със спирта, така, че да се покрие цялата платка, за да се изчисти и каквото има под елементите, където няма да има с какво да бръкнеш. Не се притеснявай, нищо не може да се повреди от подобно накисване. Само спирта да не е ракия, примерно, защото там има доста етерични масла. (Пък и nii и skuba ще те прокълнат за 'абене на мат'ряла! :lol: ) Ползвай най-добре етилов или метилов спирт от аптеката, макар, че спокойно става и със спирт за горене.
Огледай старатено спойките. Ако има някоя, на която тинола не е блестящ, а посивял, то тя задължително трябва да се презапои.
Огледай и пистичките. Възможно е вследствие на корозията някоя да се е прекъснала. Лесно се възтановява с парче тънък проводник (просто се запоява на мястото на липсващата вече)
Предполагам, че няма изгорял елемент. Нищо не е почерняло, не е гърмяло... това е добре!
Все пак, не мога да съм 100% сигурен, защото може някой полупроводник да е прегрял, ама.... стискам ти палци!

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Съб 21 юли 2007 15:24

Благодаря на колегата radotom за поясненията. Извърших описаната процедура използвайки спирт от аптеката 95% и четка за зъби. Там където беше окисляването спойките останаха тъмни (за съжаление, никога не съм хващал поялник), а пистите от бели (предполагам тинолово покритие) станаха жълти - като мед. Оставих платката на слънце да се изсуши, като я въртях от време на време, но... йок! Пак не ще да запали.

Продължението на историята става по-лошо. Моя човек с голфа, дето ми помогна да диагностицираме проблема е загазил по същия начин като мен. Оборотомера му е полудял, голфа му е започнал да гасне и да пали трудно и вчера е умрял като моя, не пали грам. Което ме навежда на мисълта, че нещо друго преебава компютрите, но не знам какво. Бахти водата, какво може да е прецакала? Сега ме е страх да сложа друг компютър, защото не знам какво ги прецаква.

Колеги, помагайте.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Съб 21 юли 2007 20:18

Никой ли не знае?

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Съб 21 юли 2007 22:26

Явно ще трябва да се оправям сам!
Благодаря за съдействието.
Аз обаче все пак си мисля, че ако някой иска помощ ще му помогна с каквото мога, независимо, че сега се ядосах много!

Приятна игра.

После ще кажа от какво е цялата работа, нали затова е този форум?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Съб 21 юли 2007 22:37

Не знае, но в момента учи!
Чета тези неща:
http://volkswagen.msk.ru/injector/syst_vpryska_benz.zip
http://volkswagen.msk.ru/injector/ke-je ... onic-1.pdf
http://volkswagen.msk.ru/injector/ke-je ... onic-2.pdf :udivitelna :udivitelna :udivitelna
http://volkswagen.msk.ru/injector/ke-je ... onic-3.gif
http://volkswagen.msk.ru/injector/ke-je ... tronic.zip
На линка с удивителните е точно твоя мотор.
Лошото е, че с четене ако ставаше самоооо... знаеш приказката за кучето, гледането и месаря! :(

Това, което за сега мога да кажа е, че не ти си виновен за скапването на колата на приятелят ти!!!
Няма такъв филм електрониката да се сети след после, че нещо някога си й е било скапано и да вземе да спре!
Електронни компоненти горят в два случая:
- неконтролируем топлинен пробив в самия елемент. Тогава елемента изгаря за микросекунди и е необратимо! Само смяна на транзистора, инт. схема или каквото е там
- продължително претоварване на елемента, което в последствие минава в топлинен пробив (първото) Примерно, окъсяване на някой от изходите на контролера.
Исключение правят само електролитните кондензатори, които с течение на времето им изсъхва електролита и си променят капацитета. И, разбира се, куплунзите и спойките, които пак с течение на времето просто се окисляват и не дават контакт.

Проверете да не би да не сте щракнали добре някой куплунг на колата на приятелят ти и той да се е измъкнал от вибрациите.
Другото е просто лош късмет и случайност! :dontknow:
При теб има шан да се е скапало нещо, защото не се е премахнал фактора "продължително претоварване", но при него веднага, след като сте откачили компа му от твоята кола, този фактор е бил премахнат

Това, което ми хрумва за теб е да свалиш пак платката и да отидеш в някой електронен сервиз да презапоят спойките и да минат с тинол пистичките, да не би да има микропрекъсвания.
Абе иди! Те момчетата ще знаят какво да направят!

Имаш ли въобще искра на свещите?

ЕДИТ!
Хихихи... бързаш! mhihi
Когато си писал това за самооправянето, аз съм писал горните неща!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”