Смяна на свещи - има ли смисъл ?
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Смяна на свещи - има ли смисъл ?
Колеги , признавам си , че не съм ровил задълбочено по въпроса
обаче ми се ще да знам : Има ли смисъл "профилактично" да се сменят подгряващите свещи на дизелите , ако са здрави ? защото за тези на бензиновите си има теории за промяна на топлиното число и други такива, та се сменят ..ама за печките нищо не знам
...а пък сега кошничката си ми пали барут .... да не стане вместо да изпиша вежди да извадя очи ....
... а и зимата се задава .....
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Смяна на свещи - има ли смисъл ?
juve написа:Колеги , признавам си , че не съм ровил задълбочено по въпросаобаче ми се ще да знам : Има ли смисъл "профилактично" да се сменят подгряващите свещи на дизелите , ако са здрави ? защото за тези на бензиновите си има теории за промяна на топлиното число и други такива, та се сменят ..ама за печките нищо не знам
...а пък сега кошничката си ми пали барут .... да не стане вместо да изпиша вежди да извадя очи ....
... а и зимата се задава .....
Какъв е смисъла те или греят или не ? Лично мисля няма нужда. Ако спре да пали тогава мисли.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Все пак трябва да се има предвид, че е възможно една т.нар. накална /подгревна/ свещ да не се нагрява в пълна степен, т.е. да не развива предвидената температура, или пък да не нагрява по цялата дължина на нагреваемата площ. Това може да доведе до необходимост от смяна, макар и на практика да грее, но не с пълен капацитет. Освен това е абсолютно задължително измерването да се извършва на място, както е монтирана, а не с изваждане и даване на късо към някой акумулатор.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
dobrinb написа:Все пак трябва да се има предвид, че е възможно една т.нар. накална /подгревна/ свещ да не се нагрява в пълна степен, т.е. да не развива предвидената температура, или пък да не нагрява по цялата дължина на нагреваемата площ. Това може да доведе до необходимост от смяна, макар и на практика да грее, но не с пълен капацитет. Освен това е абсолютно задължително измерването да се извършва на място, както е монтирана, а не с изваждане и даване на късо към някой акумулатор.
Как ще ги провериш без да ги извадиш
-
Kalin72
- Автомобил:
- Двигател:
Rabbit_TDI написа:Как ще ги провериш без да ги извадиш
Мериш съпротивлението. Е тук е описано:
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=79819
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
GodLike написа:Аз не виждам смисъл от смяната профилактичко!
Ако зимата пали безпроблемно що да си правиш излишни разходи!
Точно беха 3 дена когато купихме голфа и отиваме на гости на Априлци и един студ най големия за тая година. В Акуто има ток за едно завъртане. Въртя всички уреди замряха и последен напън и запали "Йееееееее". После се оплаквам сваляме всички свещи няма ни една читава смятам докато не спре да пали си карай. Аз платих ~ 100 за свещи - dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Rabbit_TDI написа:Как ще ги провериш без да ги извадиш
Писал съм, но ето как, въпреки, че е малко сложничко:
Вадят се дюзите, да точно така, като през местата, където трябва да са те, при даване на контакт, се вижда точно тази част на свещите, която грее. Номерът е, че точно на този автомобил, точно с този акумулатор, при това съпротивление на ел. инсталацията, се вижда дали и колко работят тези свещи. Защото на моята тройка като ги махнаха и ги дадоха на късо - работеха. А като направихме замерване по описания начин - работеше само едната.
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Благодаря , колеги . Знам разбира се , че това са едни нищо и никакви нагреватели ,обаче на една от бившите ни коли - фиеста 1.8 Д след проблеми със зимно палене и мерене на изправни свещи ходи при майстор ...тоя я върна работеща и обясни , че 2 от тези , които са били сложени нагрявали , ама от старост давали "мизерна жега" или били за друго реле на подгряването , което вероятно ги държало по дълго време включени
, та сложил бил нови и всичко миряса.... хм , като гледам , моето донякъде се припокрива с казаното от
Та такива работи .....май че ще приложа системата " кара не бара "
dobrinb написа:
Все пак трябва да се има предвид, че е възможно една т.нар. накална /подгревна/ свещ да не се нагрява в пълна степен, т.е. да не развива предвидената температура, или пък да не нагрява по цялата дължина на нагреваемата площ.
Та такива работи .....май че ще приложа системата " кара не бара "
Върни се в “Дизелови агрегати”