След доста четене по въпроса ми се изясни, че тази система с помощта на клапан - наречен EGR клапан, част от изгорелите газове се "взимат" от изпускателния колектор и се подават за смесване със свежия въздух в смукателния колектор. В зависимост от двигателя EGR клапана се управлява по различни начини, но основно вакуум. При по-новите модели (B5 например) има електромагнитен клапан, който управлява потока на вакум за управление на EGR клапана.
Чрез това се целят основно две неща:
Първо, а и особенно важно: Опазване на околната среда. Незнам си какви отлагания и пари, като минели още веднъж през цилиндъра и се подложили на съществуващото там чудовищно налягане и последвалото възпламеняване ставали поносими (за незнам си какви европейски норми) за изпускане от автомобила.
Второ: Икономия на гориво. Някои често го сравняват като икономията, която се постига от поставяне на тухла в тоалетното казанче (казанчето се напълва с толкова по-малко вода, колкото е обема на тухлата) - подаването на извесна доза мръсен или направо да го кажем лишен от кислород въздух, намалява обема на чистия такъв и тъй като за горенето е нужна пропорция, от там идва и необходимостта от по-малко количество гориво. Това основно важало за ниските обороти и работата на място. Когато обаче шофьора има нужда от мощност (а именно натиска яко педала) системата започва да работи все по-слабо и по слабо до пълно затваряне, за да може да се вземе всичко на което двигателя е способен да даде.
До тук всичко изглежда добре. За мен обаче са интересни следните въпроси: до колко това е полезно за двигателя и до колко го мърля допълнително със сажди и отлагания ? Въпреки, че ми е пределно ясно, че при проектирането на двигателя всичко това е било отчетено, няма ли да му е по-добре ако му спестим тези мръсотии, които е принуден да засмуче ? Да не говорим, че мой познат ми сподели: "аз моя направо съм го изключил и това се отрази на работата на двигателя, е вярно че пуши малко повече отзад, но на кого му пука за европейските норми за отработени газове; за мен е по-важно колата ми да изкара няколко хиляди километра повече, а и ела да видиш как се избистри маслото - нищо общо с оня катран дето източвах преди това; разхода на гориво ? - не съм забелязал разлика или вероятно е незначителна пък дори и малко повече да е, колата ми върви по-добре "
Как мислите Вие: какво ще се случи ако изключим подаването на "мръсен" въздух към двигателя ? Как ще се отрази това на неговата работа и на неговия експлотационен период ? За замърсяването на маслото и неговите смазочни качества ? Предполагам, че за околната среда всички ще сме на едно мнение

Ще се радвам ако разговорим всичко това, а и някой ако може професионално мнение да даде Beer