Прехвърляне на автомобил - КАТ

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
kickd0wn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickd0wn » Пет 04 яну 2008 10:20

Точно преди две седмици минах по тази процедура, кола регистрирана вече във София да се прехвърли на мое име и процедурата е следната:

Отивате първо при нотариус да я прехвърлите, като там трябват лични карти на купувач, продавач и големият талон. Също може да искат данъчна оценка, но могат да я направят и те както беше в моя случай, след което ти пишат договора и си готов. По принцип би трябвало да изискат и данъка, но при мен не го искаха.

След което се отива в КАТ, там се носи, оригинал от договора, копие от договра, което остава в КАТ, малък и голям талон или старт такъв хартиен, гражданска застраховка и лична карта. Данъчна оценка и отрязъци за данък на мен не ми искаха, нито преглед на колата, само това което съм посочил.

В залата с компютрите, която е на входа на КАТ преди каналите (във София) НЕ се ходи! С всичките документи направо в бараката, където издават талоните. Препоръчително е да се отиде 8 без 15 за да може бързо да се премине по процедурата по подаване на документите преди още първите колите от каналите да са излезли и да е станала голямата блъсканица.

Успех и лесно преминаване на всички чакащи ги прехвърляне. :)

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пет 04 яну 2008 12:22

Застрахователната оценка и 2-та % за държавата са две различни неща!И двата документа се изизскват при завеждане на автомобила в данъчното ,в Кат не ги искат!
Документите за данъчното са копия на :
- Нотариален договор за покупко-продажба на ППС
- Бележка/квитанция за платени 2% от обявената стойност за която се продава/купува даденото ППС в нотариалния договор/плащат се по банков път/
- Застрахователна оценка/прави се в което и да е застрахователно дружество,като цената може да е различна от тази обявена в договора/
- големия талон
- декларация по чл.54 от някакъв си закон и аз не го знам точно какъв е,тази декларация вече е оригинал,обикновено се попълва там на място в данъчното,при мен нотариуса ми я написа както и ми плати 2-та % и ми направи застрахователната оценка.

Платих му 62 лв и с нищо не съм се занимавал ,деректно отидох с документите в КАТ ,там се плащат още 19.50 лв за новия талон и това са всички разходи и неща които трябва да се направят!

grafa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grafa » Пет 04 яну 2008 19:53

въпроса е, че на мен само в договора ми пише че съм платил 2-та % и там има и оценката на колата, нямам ги като отделен документ.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пет 04 яну 2008 22:29

grafa написа:въпроса е, че на мен само в договора ми пише че съм платил 2-та % и там има и оценката на колата, нямам ги като отделен документ.

Няма такова нещо,или ти не си разбрал нещо или нотариуса те е преметнал,договора си е договор,другите документи са си си отделно,да наистина може да се опоменават в договора,че представяш тези документи ,но трябва отделно да ги имаш,нямаш ли ги забрави да минеш в данъчното,за Кат няма дерт !

Потребителски аватар
nadia23
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nadia23 » Пон 07 яну 2008 3:35

Хмм-а като се прехвърли колата тя си остава със старите номера,нали?

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Пон 07 яну 2008 10:11

Имам предложение към администраторите на форума - да направят тази тема построянна/важна тема?! :?: Много е ценна информацията тук и предполагам че би помогнала на много колеги спестявайки им време,пари и нерви.

Потребителски аватар
kickd0wn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickd0wn » Пон 07 яну 2008 10:37

grafa написа:въпроса е, че на мен само в договора ми пише че съм платил 2-та % и там има и оценката на колата, нямам ги като отделен документ.

Значи нотариуса не ти издава документ за 2% на момента, а той внася тия пари в общината, след което на него му дават документ, че са платени и чак тогава човек може да си вземе тази бележка от нотариуса, но не и в момента на прехвърляне. С други думи колата ако я прехвърляте днес, нотариуса няма да ти даде документ за тия 2%. Нужно е да отидеш при него след седмица примерно или той ще ти каже кога и тогава да си я вземеш, и с нея вече в общината. С други думи отложи си завеждането на автомобила в общината за да не плащап два пъти тия 2% защото без тази бележка в общината ще те накарат да ги платиш отново.

Потребителски аватар
smoker
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smoker » Чет 21 фев 2008 15:26

някой знае ли дали по същия начин става и в КАТ-Варна

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Чет 21 фев 2008 15:51

smoker написа:някой знае ли дали по същия начин става и в КАТ-Варна

Навсякъде трябва да е еднакво.

Потребителски аватар
smoker
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smoker » Чет 21 фев 2008 15:58

така мисля и аз но не бях сигурен

Потребителски аватар
smoker
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smoker » Пон 25 фев 2008 13:55

колко струва "услугата" в КАТ

Потребителски аватар
LuIS
Автомобил: Audi A4 S-Line 2002
Двигател: 1.9 AWX

Мнениеот LuIS » Пон 25 фев 2008 20:27

да не отварям нова тема..
ако ми дадат една кола т.е. да ми я подарят( не нова).. как се процедира в КАТ? като нямам договор, че съм я купил? или се сменя само талона?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 26 фев 2008 7:11

LuIS написа:да не отварям нова тема..
ако ми дадат една кола т.е. да ми я подарят( не нова).. как се процедира в КАТ? като нямам договор, че съм я купил? или се сменя само талона?

За да ти я подарят, трябва да има договор за дарение с нотариална заверка на подписите, т.е. ще имаш договор, и се действа по същия начин, както с договор за покупко-продажба. :wink:

Потребителски аватар
Oxyde
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Oxyde » Нед 02 мар 2008 23:57

Мда...освен всичко което изредиха колегите..има и още нещо..искат Удостоверение за семейно положение..в случай че колата е придобита по време на брак..и още 1 лице може да има права върху нея...

А тия 2 % ги забравете,Кат не се итнересува от тях...Само данъчните ги искат..и те се плащат при тях(въпросния член 54.)

Колегата АБСОЛЮТ попита за товарните автомобили с рекламните лепенки..значи колега процедурата е доста дълга..има мн неща които трябва да отговарят на тяхните изисквания..най добре ще бъде да отидеш там и да помолиш да ти дадат списък с изискванията за да не те връщат...

Потребителски аватар
Birdie
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Birdie » Съб 15 мар 2008 15:06

http://www.automarket.bg/articles/23062001.htm

Цитат от горното:
"При промяна на собствеността продавачът трябва в 14-дневен срок да представи в службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърлянето на возилото. Това го изисква Законът за движението по пътищата. Същото трябва да направи и новия ползвател на автомобила (купувач, дарен и пр.) - в двуседмичен срок да предостави копие от договора в службата за регистрация по местоживеене......"

Значи аз в случая като продавач, също трябва да се явя в КАТ с копие от договора, така ли е?

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”