Цени на горивата ... мисли..що ни е скъпо..га ще ги стигнем.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Цени на горивата ... мисли..що ни е скъпо..га ще ги стигнем.

Мнениеот wili98 » Сря 09 яну 2008 23:55

http://www.aaroadwatch.ie/eupetrolprices/default.asp
Austria 1.171
Norway 1.514
Netherlands 1.47
Belgium 1.433
GB 1.425
Northern Ireland 1.411
Germany 1.372
Denmark 1.343
Italy 1.33
Finland 1.322
Portugal 1.314
France 1.295
Sweden 1.292
Ireland 1.152
Hungary 1.152
Slovakia 1.144
Luxembourg 1.131
Poland 1.124
Czech Republic 1.08
Spain 1.057
Switzerland 1.044
Greece 1.032
Slovenia 1
Bulgaria 0.99
Lithuania 0.953
Latvia 0.95
Estonia 0.843
USA 0.503
/нещо се бъгна работата и австрия ме прецака../
Видно е, че по цени на горивата, сме в топ 4 по евтиниика...
/не коментирам щатите/

===============================================
В България
Автомагистрали - 331 km
Пътища І-ви клас - 2961 km
Пътища ІІ-ри клас - 4012 km
Пътища ІІІ-ти клас - 11730 km
Пътни връзки при възли и кръстовища - 242 km
.....92.5% тя е асфалтобетонова, а 82.8% са с носимоспособност 10 т/ос

Местните /общински и частни/ пътища са с обща дължина над 24 хил. km. Допълнително уличната мрежа в населените места е с дължина над 60 хил. km.

Общата гъстота на цялата пътна мрежа е 0.39 km/km², което е по-ниско от средното за ЕС (15) – около 0.51 km/km², но надвишава тази на страни като Полша, Словакия и Турция и е на същото ниво, както тази на Латвия, Литва, Румъния и Словения. По гъстота на републиканската пътна мрежа (0.171 km/km²) България изпреварва, както средната за ЕС (15) – 0.09 km/km², така и тази на всички “нови” страни-членки, с изключение на Унгария и Чехия, изоставайки значително по гъстота на автомагистралната мрежа.

тук се вижда интересно за много работи.. изключително полезен линк
http://carscoop.blogspot.com/2007/05/eu ... -more.html

Сравнения на пътищата... дължина... плътност и т.н...:
http://www.irfnet.eu/images/stat/2007/2007_chap2.pdf

Прочетете тук
http://www.cemt.org/topics/taxes/AnnexB3e.xls

дадено е сравнение на всички такси... за товарен автомобили.. но е достатъчно красноречиво.. и се вижда за БГ колко плащаме...

ако искате пътища..
да не си чупим колите..
подгответе се да се разделяте за вашата любима поне 700-800 евро за ГО+данъци+пътни такси..
иначе не става!

Последна промяна от wili98 на Чет 10 яну 2008 1:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Re: Цени на горивата и други работи ... мисли

Мнениеот groznika » Чет 10 яну 2008 0:01

wili98 написа:подгответе се да се разделяте за вашата любима поне 700-800 евро за ГО+данъци+пътни такси..
иначе не става!

Брат,
Нямам абсолютно нищо против подобен налог. Нямам против и програмата за поддръжка и обновление на автомобилния парк. Нямам против и по-високите данъци и такси за старите МПС-та...

Ама нека поне средната заплата в БГ стане 1500-2000 ЕВРО и чак тогава да гледаме западните стандарти и цени... :idea:

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Re: Цени на горивата и други работи ... мисли

Мнениеот Layer » Чет 10 яну 2008 0:02

wili98 написа:подгответе се да се разделяте за вашата любима поне 700-800 евро за ГО+данъци+пътни такси..
иначе не става!

аз съм съгласен с теб, дори бих давал такива пари ако заплатата ни беше да кажем 2000 евро
няма място за сръвнение с другите държави.
те дават ама и вземат много

п.п.
groznika по бърз си от мен :D

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 10 яну 2008 0:13

ма стига с тези заплати ве хора..
Пак казвам цената на петрола не я интересува нашите заплати,
цената на метала, на бетона на квот се сетищ също...

кво кат са ви таквиз заплатите...нали трябва да сте заработили нещо с тях.. демек по-високи заплати.. и по-високи цени на продукта от тях...

и само да поопипам къв е проблема да вземеш в БГ 2000 евро.. за 30-35 годишен мъж.. добър професионалист, с усърдно бачкане?
ти кво разбираш под средна заплата..
седиш чиновник.. нищо не правиш.. кат тук и гепиш средна заплата..
ма тва нииде освен у БГ.. и 3 дивизионни държави го няма..
за да изкараш "средна" заплата требе си сцепиш задника от бачкане..

аз в бг почти не знам хора дето си сцепват задника ама правят средна заплата от 1000 повече евро..
та кат казвам сцепва задника.. нали се сещаш, че преди това е и понаучил нещо... добър специалист е и пр.. не.. сцепвам си заника с мотиката, че нищо не съм учил.. и после искам средна заплата ;)

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Чет 10 яну 2008 0:26

wili98 написа:...

Я сподели колега колко са тези хора които взимат по 2000 евро в БГ и как са разположени на общия фон?
Другото което ще кажа, е че петролът може да не го бъркат нашите заплатки... причината сещаш ли се каква е? Защото нямаме собствено производство!
Айде цените на горивата ги оставяме на страна, ама някак не е редно даден продукт да се произвежда на български цени, а после да се продава на европейски и то на българи.
По същият начин стои и въпросът с пътищата:
Ефтин асфалт, ефтина работна ръка, ефтина подръжка = ниски данъци и такси :)
Защо е така ли? Ми защото настилката си я правим у дома и не я внасяме от Германия да речем. Защото Гошо маже улици за 70 ст на час и не си внасяме Хуан Карлос от Испания да ни маже за по 6 евро на час и тн. ;)

Единственото нещо което явно оскъпява живота на българина е наистина независимата цена на горивата. От нея страда цялата икономика (била тя бяла розова сива или шарена).

Всяко останало изкуствено завишаване на налози, данъци, такси, цени, услуги и тн. под предтекст, че видители били сме в евро съюза и не можело вече ефтинийка е чиста проба ИЗНУДВАНЕ и изпиване на последната капчица кръв на този и без друго озверял и обезверен народец.

Знаеш ли Виляне,
Миналата седмица твой колега ми препоръча да изгледам един филм. Казва се Zeitgeist. Ако си го пропуснал живо ти го препоръчвам ;)

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 10 яну 2008 0:30

не винаги образуванието е фоктор.аз съм със средно специално ама вадя много повече от 2000 евро(е не всеки месец)
говорим глобално все пак.повечето хора да вземат една хубава заплата,да кажем шофьор на автобус,учител,чистачи и много др. :D
не може с средна заплата 200-300 лв. да плащаме 1000 за кола ами аз има и моторче кво правим тогава :D

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 10 яну 2008 0:32

Средната работна заплата в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” в момента е 1490 лв. Ръководството на дружеството е планирало изравняване на заплатите с тези в сходните предприятия в Европейския съюз до 2-3 години.
Някакви коментари да предложите??? :roll:
п.с. Цифрата е от преди 20 процентното им увеличение след стачката.

Последна промяна от icoico на Чет 10 яну 2008 0:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Чет 10 яну 2008 0:35

icoico написа:Средната работна заплата в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” в момента е 1490 лв. Ръководството на дружеството е планирало изравняване на заплатите с тези в сходните предприятия в Европейския съюз до 2-3 години.
Някакви коментари да предложите??? :roll:

Няма какво да добавя :)
Така трябва да стават нещата. За съжаление колкото и хиляди хора да работят там, то те са капка в морето в сравнение със средното равнище в страната.
В първият си пост не случайно споменах СРЕДНА заплата!
Ако някой не е разбрал какво е СРЕДЕНО статистически стандарт и към коя група се отнася, да пита на ЛС. Ще обяснявам щом трябва :)

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 10 яну 2008 0:58

Абе друго имах предвид :wink: А да попитам чисто хипотетично когато онези дето се сцепват да копат с мотиките (е не точно с мотиките но това са подробности)лека по лека изчезнат като задънен клон на еволюцията кво смятате да ядете,ПиАр,банкови гаранции или локални мрежи може би:?: Щото аз предпочитам свинска вратна пържола mhihi

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 10 яну 2008 1:04

icoico написа:Абе друго имах предвид :wink: А да попитам чисто хипотетично когато онези дето се сцепват да копат с мотиките (е не точно с мотиките но това са подробности)лека по лека изчезнат като задънен клон на еволюцията кво смятате да ядете,ПиАр,банкови гаранции или локални мрежи може би:?:

:applause: :applause: :applause: :applause: :applause: :applause:

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 10 яну 2008 1:17

wili98 написа:и само да поопипам къв е проблема да вземеш в БГ 2000 евро.. за 30-35 годишен мъж.. добър професионалист, с усърдно бачкане?
ти кво разбираш под средна заплата..
седиш чиновник.. нищо не правиш.. кат тук и гепиш средна заплата..
ма тва нииде освен у БГ.. и 3 дивизионни държави го няма..
за да изкараш "средна" заплата требе си сцепиш задника от бачкане..

Е тука точно идва ралзиката. Щото тия на запад, с които ни сравняваш изкарват достатъчно пари да си платят всички такси като си седят на задника и нищо не правят. Специалистите дето си скъсват или не си скъсват задника са на светлинни години от тукашните 2000 евро.

И на мене ми е лесно от мойта камбанария да си лалам, айде дигайте таксите, та да ни оправят пътищата и да си караме само тия с парите, ама хората с "по-балъшките" очевидно за теб професии, които не са Ристо Специалисто какво да направят? Сигурно по една каруца да впрегнат или направо да се метат от некъде. Не са всички компютърни специалисти, рекламисти и т.н. в проспериращи наши и западни фирми, ама всички плащат едни и същи такси.

Та не е баш тъй както го каза според мен.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 10 яну 2008 1:37

хора които вземат с право мерене 1000 евро заплати..
ИТ сектор - маса програмисти.. с 2-3 години опит и си в готов
Банков сектор... хора с образование ...не касиери...
За лукоил не знаех ама айде и тях
Строителство.. майстори вкарват по къщите масово + 1500 кинти без да се напрягат дори.
Бакшиши...

пак ти казвам.. за човек с 10 години опит в нещо.. се взема с право мерене + 2500 в лева.. ако си поскъсаш задника 3+ в лева са постижими без големи проблеми..

Съвсем случайно да знаеш, че млади момичета се мръщят като продавачки под 800 кинта, а не знае бъкел нищо.. даже и да продава...

не забравяй да включваш разни бонусни схеми, 13, 14, заплати.. и все неща от тоз сорт...
служебни телефони, ПАКЕТ му се вика в културните държави...

А по отношение на хасфвалта:
1. Битума който е основна част от хАсфалта е нефтопродукт ! ;)
2. камика дет се копа и се разтрошава, в чужбина дори е по евтин, защото добива му е ИЗЦЯЛО механизиран, и в изключително големи обеми.. не кат тук.! това е строителен материал. цената му не е по-различна....
И кво остана..
ахаа...
Валяка.. Асфалто полагащата машина.. и.....

т.е. пак не можеш да паднеш на цена..

Там където можеш да паднеш с цена.. заради евтина работна ръка, гадният капиталист го е механизирал колкото може.. че и повече.. и е намалил разходите..

Нещата вървят натам.. механизация.. поевтиняване..щот работната ръка е скъпа..

А в БГ кво?

праим 1 нещо с 10човекочаса.. и искаме то да е евтино..
епа евтино е .. ама искаме и заплата.. епа вземи заплата.. ама се оскъпява и нещото.!!

и защо по дяволите всеки иска да кара кола, да не я спира, да има пари да плаща такси, и в замяна да бачка по 2 часа...?

Имаше един филм...бг..
има култов лаф...
Града е една голяма фабрика за инфаркти...
та така ако искаш кинти и да можеш да си караш нормално колата.. да си купуваш скъпи дрешки, нова техника, нови коли, да си джиткаш с фемилито дет ти доде, да ти е топло и светло.. колкото ти кеф..

трябва да влзнеш в подобна фабрика..

колкото по-топло си правиш.. и си купуваш.. толкова се приближаваш към продукта на фабриката .;)

С две думи..
Нищо не е даденост... всяко нещо има цена...за да го имаш .. трябва да плащаш..

колата е право.. но не се полага по подразбиране..
възможността да я караш тоже... да караш по разбити пътища се плаща.
да караш по хубави пътища тоже.. ма повечко..

ама да плащат 10% от хората щот видиш ли имат кинти и да не ги мислим... па останалите.. щото им се полага.. и на всичкото отгоре да надигат глава и да викат.. аре ве оправете пътищата....

Все едно аз да ти дам зарад сините ти очи нещо за 10 лв.. при реална себестойност 100.. и ти после да ми кажеш.. епа нема ти дам и 10 те.. щото в това което ми даде нема таз възможност като в по-горният модел за 200 кинта..

А и тез кинти аз да не ги серем ?.. или да ми падат от небето...
10 лв са си 10 лв... без значение колко изкарваш!

Последна промяна от wili98 на Чет 10 яну 2008 1:53, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 10 яну 2008 1:44

dermeister написа:И на мене ми е лесно от мойта камбанария да си лалам, айде дигайте таксите, та да ни оправят пътищата и да си караме само тия с парите, ама хората с "по-балъшките" очевидно за теб професии, които не са Ристо Специалисто какво да направят? Сигурно по една каруца да впрегнат или направо да се метат от некъде. Не са всички компютърни специалисти, рекламисти и т.н. в проспериращи наши и западни фирми, ама всички плащат едни и същи такси.

Та не е баш тъй както го каза според мен.

Бате.. социализма умря преди много време..
Мен пита ли ме някой, колко безсънни нощи съм седял и съм гледал тоз монитор..
пита ли ме някой кат ми дадат срок за вчера и не мога да спя.. щото смятам на ум вечер как кво що от къде кой какво ще изклати преебе, или ще измъкна проекта?
пита ли ме някой, че докато моите приятели си пиеха и шибаха пички по дискотеките, след 1-2 пиаци кат общи работници аз блъсках кат малоумен за чест и слава.. демек да се научим нещо..

пита ли ме някой тез 5-6 години обучение в университета.. аз уча за изпит.. ония същите ми звънят и викат аре уредили сме тука едни рунтавелки...?.?

Пита ли ме някой кат излязох от казармата имах 1000 долара и ги дадох за 486 /не стигаха за пентиум/ с монохромен монитор, и 560МБ хард с бед сектори.. щото нямах пара за по-убав?

Ами ако тогава ги бях пропил?

пита ли ме някой, как съм си карал РД във Виена, сам.. щот са ме пратили там, и нямам никакви познати..

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 10 яну 2008 2:49

Таковата,като човек който си е изкарвал хляба през последните 10 години на пътностроителни обекти тук и в Германия(горе-долу поравно)да споделя впечатления някакви-онез аматьори там с голям зор и риск от пандела успяват да /икономисат/присвоят/преперат и т.н.абе откраднат :idea: толкова мизерен процент от стойността на построеното,че един наш строителен предприемач средна ръка буквално би умрял от инфаркт на седалката на Майбаха си ако изобщо му мине подобна цифра през ума mhihi И си мисля че и 3000 евро на година пътен данък да платя докато 70 процента от тях потъват в знайни и незнайни джобове няма да ми се случи да си карам колата без риск да пропадна в местния вариант на Гранд Каньон...А относно това колко плащат данъци богатите-ми те затова са богати,щото не плащат mhihi Затова са адвокатите :wink:

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 10 яну 2008 3:05

много добре знаеш че почти 80% ако ли не и повече заплатите не са реални,всеки се е мъчил по някакъв начин
но няма от къде да вземат хората за да дадът.

тука си много прав

wili98 написа:С две думи..
Нищо не е даденост... всяко нещо има цена...за да го имаш .. трябва да плащаш..

а тук по голяма глупост не бях чувал
wili98 написа:Строителство.. майстори вкарват по къщите масово + 1500 кинти без да се напрягат дори.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”