Проблем със скоростен лост

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
diyang
Автомобил:
Двигател:

Проблем със скоростен лост

Мнениеот diyang » Вто 15 яну 2008 17:08

Здравейте колеги,

Пак имам проблем с голфчето :). Имам Голф 3 1,4 бензин декември 1992. Скоростният лост нещо се прецака и увисна надясно, а не стои в средата изправен. Ходих при някъкъв майстор и ми каза че скоростната кутия ми е за смяна но аз имам съмнение че ме преметна. Може ли някой да ми помогне, надявам се че има някъкви прожини които го държат изправен и не е проблемът в скоростната кутия. Ако все пак се окаже скоростна кутия, дали да взема от морга втора ръка или нова? Някой знае ли цени?

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 15 яну 2008 17:09

нова няма да искаш земеш щото струва колкото 10 голфа сигурно :lol: ама мисля че този тип те е метнал на черешата.виж си под кожуха на лоста как са устроени нещата мисля че там ще е проблема.

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Вто 15 яну 2008 17:17

Скоростна кутия???? :screwy
Както каза колегата, виж под кожуха какво е състоянието на скоростния лост долу в основата - има различни зъбци и пружини, нещо по тях се е прецакало!
А ако питаш за нова скоростна кутия - ОЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛ :horror:

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 15 яну 2008 17:20

ами щото при 2ката доколкото съм го гледал е една голяма пружина нещото което го държи неподвижен.предполагам при тройката няма да е много по различно :wink: успех.

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Вто 15 яну 2008 17:53

Слез под колата. Виж как се захваща лоста за скоростите за СК. СК ти е тип 085. Там има преходник между лоста в купето и щангата за управление на скоростите, който се затяга с ключе 10. Разкачи лоста от СК и провери дали щангата влизаща в СК не се движи произволно настрани. Ако щангата е стегната - проблема ти е в скоростния лост който влиза в купето. Ако се движи свободно наляво-надясно, то проблема ти е в СК и трябва да се развали. Вътре в нея се намират пружините, които ти изправят лоста да стои в средата при изключено положение.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем със скоростен лост

Мнениеот emo-gar » Вто 15 яну 2008 21:34

diyang написа:Здравейте колеги,

Пак имам проблем с голфчето :). Имам Голф 3 1,4 бензин декември 1992. Скоростният лост нещо се прецака и увисна надясно, а не стои в средата изправен. Ходих при някъкъв майстор и ми каза че скоростната кутия ми е за смяна но аз имам съмнение че ме преметна. Може ли някой да ми помогне, надявам се че има някъкви прожини които го държат изправен и не е проблемът в скоростната кутия. Ако все пак се окаже скоростна кутия, дали да взема от морга втора ръка или нова? Някой знае ли цени?
Ако все още успяваш да включваш скорости , въпреки кламбучкащия лост, значи са те качили на черешата.Доколкото съм чел иде реч за една гумена топка в основата на лоста( като гледам не се сменя много лесно), а колкото съм видял ( на Кадди)- една пластмасова втулка, вижда се м/у двг. и пода , мушната в някаква опорна конзола.Не знам как я смениха, но стана за 30-40 минути срещу 30-на лева.Успех

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Вто 15 яну 2008 22:58

Съгласен с колегата emo-gar -сменял съм въпросната гумена топка (от автоморга) и въпросът е решен - 15 лв за топката и 20 за работа.Топката, то всъщност е сферичен гумен тампон, който се върти около една метална ос.

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Сря 16 яну 2008 0:54

За пореден път ще помоля:
СПРЕТЕ да давате идеи за нещо в което не сте сигурни защото заблуждавате тези които не знаят за какво иде реч.
Последните мнения няма да ги коментирам изобщо защото системата при 1.4 и 1.6 моторите и 1.8 и 2.0 няма нищо общо /с изключение на 1.6 101 к.с./
Без да се сърдите единственото стойностно мнение в тази тема е на колегата venll-vr
На 99 % проблема е в скоростите и около 1 % е във връзката между скоростите и лоста или в самия лост.
Ремонта е свързан със сваляне и отваряне на скоростите и предполагам няма да стъпи под 200 лв, така че колега ако не ти е проблем карай си така.

П.С. Напоследък забелязвам все повече коментари по теми в които хората си нямат и идея за какво става дума но дават мнения които би било по-добре да си г запазят за тях си.
П.С.С. Не искам да обидя никой но се замислете малко.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Проблем със скоростен лост

Мнениеот joker » Сря 16 яну 2008 13:56

diyang написа:Здравейте колеги,

Втора ръка 250 лв с гаранция да я върнеш ако има дефект(поне във Варна е така) 3-та година вече карам такава 2 - ръка и нямам проблем....не се хвърляй на ремонт ще те одерат-просто е голяма играчка,а автомеханика се изчислява труда на час - работа.......не слагам риска от вграждане на магазински ментета......
и все пак иди и при друг майстор и дори при трети.....съпостави какво ще ти кажат и се направи изводите....методът работи много добре!

Потребителски аватар
XIKS
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ллл

Мнениеот XIKS » Сря 16 яну 2008 14:06

нещо по скоростния механизъм е ако ти влизат скоростите и колата върви ремонтния комплект струваше нещо от сорта на 25-30 кинта
тия майстори човек вяра да им няма еииии

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 17 яну 2008 0:10

NIKSI, верно не сме велики като тебе, но ако прочетеш, не давам 99%-100% вероятности, а предположения от моя скромен опит, а към закъсалия колега- да иде при тебе за диагностика

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”