Въпрос за Castrol GTD Magnatec

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Toledo
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за Castrol GTD Magnatec

Мнениеот Toledo » Сря 05 окт 2005 14:36

Колата ми е такова масло 10W40 и вчера при проверка забелязах следното : черно е, но прекалено прозрачно стои по пръчката. Досега с каквито и дизелови масла да съм карал, винаги пръчката е била катранено черна и маслото е била гъсто. А сега стои някакво рядко такова. Този, от когото купих колата, каза че е сменявано преди 2000км, така е отбелязано и на картончето. Нормален ли е този цвят за това масло ?

Потребителски аватар
GTX16V
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за Castrol GTD Magnatec

Мнениеот GTX16V » Сря 05 окт 2005 14:40

Toledo написа:Колата ми е такова масло 10W40 и вчера при проверка забелязах следното : черно е, но прекалено прозрачно стои по пръчката. Досега с каквито и дизелови масла да съм карал, винаги пръчката е била катранено черна и маслото е била гъсто. А сега стои някакво рядко такова. Този, от когото купих колата, каза че е сменявано преди 2000км, така е отбелязано и на картончето. Нормален ли е този цвят за това масло ?

Бате,
По моему всичко що е Магнетик е пълно Гюбре ... зарежи ...
Аз карах с такова клапаните ми тропаха кат щурави ... сложих друго масло и се успа !

Това е моето мение :wink:

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за Castrol GTD Magnatec

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 05 окт 2005 15:05

GTX16V написа:
Toledo написа:Колата ми е такова масло 10W40 и вчера при проверка забелязах следното : черно е, но прекалено прозрачно стои по пръчката. Досега с каквито и дизелови масла да съм карал, винаги пръчката е била катранено черна и маслото е била гъсто. А сега стои някакво рядко такова. Този, от когото купих колата, каза че е сменявано преди 2000км, така е отбелязано и на картончето. Нормален ли е този цвят за това масло ?

Бате,
По моему всичко що е Магнетик е пълно Гюбре ... зарежи ...
Аз карах с такова клапаните ми тропаха кат щурави ... сложих друго масло и се успа !

Това е моето мение :wink:

И при мен се случи абсолютно същото, даже и го харчеше, а принципно не го пипа. Смених го след 2000км.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 05 окт 2005 16:00

Всеки,който ме е послушал за марка масла не е сгрешил!

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Сря 05 окт 2005 16:05

аз мисля, че е нормален,
до преди карах с 15ж40 някакъв шел (не знам къв щото не съм го сипвал аз) и беше един такъв тъмен и гъст
а сега сложих лемфьордер 10в40 и гледам едно такова рядко и по-прозрачно

но е логично все пак нали това е идеята - да е по-рядко за зимата

Toledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toledo » Сря 05 окт 2005 16:20

Значи, когато "майсторите" казват "по-рядко за зимата", би трябвало да имат предвид да е достатъчно течно, т.е. да не става на клей при ниски температури. И хубавото масло си има едни и същи вид при всякакви температури. А тоя Кастрол в момента е наистина рядък - все едно разреден с вода. Чистя пръчката със салфетка и тя се боядисва все едно с рядка черна водна боя. А би трябвало като изчистя пръчката с бялата салфетка, да ми почернеят от масло и пръстите. Бахти и ментето май е тоя Кастрол !!! А е купуван от Радиал до моста Чавдар ...

ivan4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan4o » Сря 05 окт 2005 16:33

Силно се съмнявам, че Кастрола е менте! Маслото е добро. Имаш ли някакви оплаквания от работата на двг? Ако все пак мислиш че си попаднал на менте отиваш в офиса на Кастрол в Горубляне, доколкото си спомням предлагаха награда ако някой им занесе ментак!

Потребителски аватар
веселин
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 05 окт 2005 17:20

веселин написа:Всеки,който ме е послушал за марка масла не е сгрешил!

Toledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toledo » Сря 05 окт 2005 17:41

И кво казва кристалната топка :)

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 05 окт 2005 19:59

Щe се опитам да позная, че Веско препоръчва Лики Моли 10в40 с молибден сулфат, а иначе в България Кастрола е преимуществено менте(така периказват)!

Последна промяна от w_smith на Чет 06 окт 2005 7:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
веселин
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 05 окт 2005 22:15

w_smith написа:Щe се опитам да позная, че Веско препоръчва Лики Моли 10в40 с молибден сулфат, а иначе в Бъргария Кастрола е преимуществено менте(така периказват)!
8) :D Drive :dance: bowdown :yeaha:

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 06 окт 2005 9:08

Мале, Веско! Цели 3 поста, за да ти напише друг мнението... Screwy

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Чет 06 окт 2005 9:59

веселин написа:Всеки,който ме е послушал за марка масла не е сгрешил!

Веселин,
Обобщаваш прекалено. Преди 1-2 години по руските сайтове се публикуваха резултати от тестове на реномирани производители на масла. Liqui Moly беше победител в раздела за качество на използваните присадки, но на дъното на друга класация - за качество на базовото масло. Явно само добрите присадки (мол. дисулфиди др.) не е достатъчна.

Сега по темата
Toledo съвременните масла имат многократно по-добри детергенно-диспергиращи способности, отколкото тези преди 10-15 години да речем. Доста от по-старите майстори не са в час и казват: Щом е почерняло - сменяй!. Това не е вярно. Днешните масла "почерняват" доста по-бързо, което означава, че добре си вършат работата като запазват чисти от отлагания детайлите на двигателя, а самите отлагания задържат в себе си под формата на фини частички (колоиден разтвор). Затова и "почерняват". Това от една страна.
От друга страна, ако не си сигурен, че на колата ти е сложено качествено масло, а не някое менте – по-добре го смени.

Можеш да направиш и един елементарен тест, който не е много точен, но дава някаква представа за диспергиращата способност на маслото:
1. От загрят двигател капваш с пръчката една капка масло върху еднопластова филтърна хартия.
2. Чакаш около 1.5-2 часа. Получава се петно с две ясно различими зони – тъмно ядро с диаметър d и по-светла периферна зона с диаметър D.
3. Измерваш двата диаметъра. Ако са много "разклонени", т.е. отличават се от правилен кръг, вземаш средните стойности.
4. Колкото D>d, толкова по-добре. Изразено в условни единици това се записва така:
УЕ дисп. способност = 1 – d2/D2 > 0.3

Toledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toledo » Чет 06 окт 2005 13:00

Най-после нещо по моя въпрос !!! Значи това за "черното масло" го знам много добре и точно това ме притеснява - че не е достатъчно черно. Имах някакви съмнения, от рода че сега нали мотора е комън рейл и може би не отделя толкова нагар и т.н. Затова попитах за инфо как би трябвало да изглежда точно това масло, т.к. такова имам в мотора ! Нямах нужда от зарибяване каква марка да ползвам :) Аз марката си я знам и явно е, че ще го сменям тоя Кастрол. Просто не ми искаше да е сега, щото все пак е сипан преди 2000км :)

Потребителски аватар
веселин
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 06 окт 2005 21:20

Стилл,заеби тез руски сайтове-много вируси има там,класации в Интернет-с лопата да ги ринеш-аз вярвам само на хъмериканския Боб,с ойл гайд-независими изследователи,а не спонсорирани от Ройъл Дъч Шел,Ексон Мобил,Лукойл,Шеврон и т.н.От молибдена по-убаво нема-е па нема :lol: :lol: :lol: :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”