Та ... Правим ние фамилен анализ на мобилните услуги у нас и решаваме да направим преносимост на номерата, които имаме от над 10 години - от М Тел към Виваком. Моят е от 1998-ма, на жената от 1999-та. Тук е времето да напиша, че съм много консервативен и не обичам промените, но решихме да го направим с цел оптимизиране на разходите и най-вече за да останем с по един апарат. Идеята ми беше да ползваме абонаментен план с минути за разговори към всички на възможно най-изгодна цена. По наше изчисление това беше един от плановете на Виваком.
В този ред на мисли, понеже моят план в М Тел изтича чак другата година, решихме първо да прехвърлим номера на жената. Отиваме с устрем смел в магазин на Виваком на ъгъла на бул. Витоша и ул. Солунска, питаме, разпитваме, да не би да сме видели нещо не както трябва. Всичко е ОК и съпругата ми подава молба за пренос на номера. От магазина служителката преглежда и приема молбата, избираме план и всичко. Уверяват ни, че ще изчакаме ден - два и ще получим СМС, в който ще стане ясно кога ще мине преноса.
Чакаме си ние, ден, два, три, четири, седмица ... Жената вика какво стана ... Да взема да звънна на 123 да проверя. Звъни във Виваком:
"Здравейте, имам молба за пренос, какво става с нея?"
"Момент изчакайте ... цигу-мигу 10 минути... Ами при нас още не е пристигнала информация от М Тел, звъннете там"
Доообре. Звъним в М Тел:
"Добър ден, имам молба за пренос към Виваком, какво става с нея?"
"При нас няма информация за такава молба, а и принципно при пренос, всички въпроси следва да задавате към оператора, към който се пренася номера."
Хайде звъним пак във Виваком, вече леко започва да ни писва ...
"Добър ден, преди малко звъняхме ..." и разказваме отново цялата история
"Момент, изчакайте ... цигу-мигу още 15 минути ... Ами ... не можем да намерим информация в системата за Вашата молба?!?!?!

"Ами потърсете де, 15 минути висим не ви ли беше достатъчно времето?"
"Ако е удобно, да Ви звъннем след малко?"
"Добре ..."
В това време звънят от М Тел:
"Добър ден, господин Х съм, обаждали сте се за пренос."
"Да, обаждахме се, имате ли някаква информация?"
"Не, при нас няма такава молба, но искам да Ви предложа специална за Вас оферта, вие сте ни редовни клиенти, лоялни, от дълги години, искаме да направим всичко, за да ви запазим като клиент."

О, чудо, това да го бях видял преди това, нямаше да го повярвам. Въпреки това:
"Не, благодаря, ние сме решили да се прехвърлим към Виваком. Благодаря все пак за офертата."
"Не, ние искаме да Ви предложим нашата оферта, а Вие си преценете. Ще Ви помоля за имейл и ще Ви изпратя оферта, изготвена специално за Вас. Ако решите да се възползвате, задължително кажете номера на офертата, когато отидете в магазин да подпишете договор."
"Добре, ето ви имейл, всичко добро."
Та след половин час звънят отново от Виваком:
"Добър ден, във връзка с Вашата молба за пренос."
"Да, кажете."
"Ами ... Сбъркали сте като сте я попълвали!!!"

"Е нали вашата колежка там провери всичко преди да се подпише самата заявка, договорът, всичко?"
"Ами не, не сте попълнили всички данни, затова не е могло да се процедира по-натам ..."
"А защо не се обадихте да ни кажете, за да можем да дойдем да коригираме?"
"Ами ... Не знам, това колегите ще Ви кажат. Най-добре отидете в магазина за да се оправят нещата."
Тук вече започна на мен, а особено на жена ми да ѝ кипва от цялата тази работа.
Както и да е, хайде викаме ще отидем, белким оправят нещата.
Отиваме, питаме какво става (поне за 10-ти път в онзи ден!) и се започна едно ровене.
"Ами ... То ... Момент само да потърся ... Да видя къде ви е молбата ..."
Уж търси нещо ...
"Я да проверя в системата ..." Представете си съсредоточен поглед на нищо неразбиращ човек, взиращ се в Менделеевата таблица ...
"А, ми то Вашата молба е изпратена!"

"Е как така, нали имаше някакъв проблем с нея, така казаха Вашите колеги от 123!?"
"Ами ... не знам, при нас не е отбелязано!"
"Добре, кога е заминала тази молба?"
"Момент да проверя ..." Онзи същия поглед, нали го помните? "Днес, преди два часа!"

Е тук вече нещата прекипяха ...

Естествено, жена ми поиска моментално да си оттегли молбата за пренос. Няма да Ви разказвам какво представляваше молбата за оттегляне на заявлението за пренос. Например, че липсваха изобщо каквито и да е данни, а само фамилията на жена ми ..., а отгоре пише три имена и ЕГН ... Простотия.
В следствие на това, сключихме нов договор с М Тел въз основа на офертата, която онзи пич междувременно беше изпратил, в която бяха добавили още 60 минути към всички номера за целия период на договора.
Цялата тази работа отдадохме на младостта на служителката във въпросния офис на Виваком. Да, ама не съм знаел, че аз от своя страна имам още да патя с Виваком.
В кантората имам телефон с интернет - ADSL от доста време, вече три години. Обаче стационарния телефон не го ползвам изобщо. Интернет имам как да ползвам и по друг начин и затова плащането на таксата е безсмислено, не че са много 30 лева, ама защо да не ги дам за нещо друго. Затова, отивам в офиса на Виваком в Мол София и искам да подам заявление за прекратяване на договора. Тъй като договорът ми е безсрочен, това става с едномесечно предизвестие. Попадам при управителя на магазина. Пита ме за причината да се откажа.
"Не го ползвам."
"Да Ви предложа един много изгоден вариант, само за Х лева ще си запазите услугата."
"Не я ползвам."
"Ама имате 3 600 минути за разговори, Х мегабита ..." - продължава упорито той.
"Благодаря Ви за офертата, НЕ ПОЛЗВАМ УСЛУГАТА!"
"Добре, дайте лична карта."
Приготвя той документите и ми ги дава, при което виждам записано като причина за прекратяване на договора "Скъпи разговори!"

"Ами трябва да върнете модема, иначе 50 лева неустойка!"
"И това кога щяхте да ми го кажете?"
"Ами то пише, нали четете?" Отворко. Посочих му още няколко грешки, махнах хиксчета, които беше сложил в квадратчета от сорта искам да получавам информация за промоции на имейл и т.н., ей така, небрежно, стандартно. Казах му и да смени адреса, който е написан там, защото вече не е актуален. Пак едно пухтене, едно пъшкане, едно мръщене ... Няма такова надменно държание. Надут, надут, нагъл до безобразие. Както и да е, след много пъшкане и пръхтене оправи договора, след което аз пак обстойно си го прочетох.
Реших да не се разправям повече, подписах, взех си моя екземпляр и си тръгнах. Това става точно преди един месец.
Днес, чинно отивам в друг офис на Виваком за да върна оборудването, да ми дадат протокол и кой от къде е.
Давам аз оборудването, прилежно подредено и събрано в оригиналната кутийка, заедно с упътване и всичко. Момичето там ме пита дори дали съм го ползвал. Казвам да, ама аз обичам да връщам нещата така, както са били - почистено, завързано с опашчиците, подредено в кутийките. Естествено, давам лична карта, жената проверява и ... "Ами то в системата няма записано прекратяване на договора Ви"

Опаааа ... Déjà vu!
"Е как така, аз подадох точно преди един месец" - обяснявам ...
"Трябва да отидете в офиса, в който сте го подали, там да го прекратят веднага, иначе в другите офиси ще стане само с ново едномесечно предизвестие" Тук вече започвам да побеснявам, защото виждам отново същите драми, за които разказах по-горе.
Отивам в магазина на Виваком в Мол София. Искам с управителя точно да говоря.
Той, естествено, много зает, познайте - една жена подава жалба при него, защо ли?!
Нищо, ще изчакам. Тръгва си жената. Аз пристъпвам към гишето:
"Добър ден ..."
"Идете при колегата!" с много "любезен" тон. Надут, нагъл, гледам часовник с голяям циферблат си купил, модерна работа, управител на магазин на Виваком в Мола е той ... Голяма работа.
"Да, ама аз искам точно с Вас да разговарям, защото Вие не сте си свършили работата!"
Надутата и нагла физиономия стана още по-кисела.
"Кажете си ЕГН-то"
Казвам, проверява и:
"Информацията не се е наляла в системата, ще трябва да си донесете заявлението за прекратяване."
"И как така се налива? Не я ли въвеждате вие? Заявлението не е ли при вас, проверете?"
"Не, ние пращаме в архив, от там наливат в системата, донесете си заявлението."
"Е ако съм го загубил или изхвърлил (не съм естествено) какво правим?"
"Ами пускате ново заявление или жалба."
"И колко време се разглежда жалбата?"
"Един месец!"
Схващате ли идеята?! При всички положения плащаш още една такса.
Тук вече толкова издивях, че им казах на висок глас, да чуят всички, че са "Скапани некадърници" и си излязох. Отидох до вкъщи, взех си заявлението, върнах се при него.
Онзи сърдит:
"Защо трябваше да псувате?!"

"Не съм псувал, казах ви какви сте - некадърници. Кажете ми кой е отговорен за това, че заявлението не е обработено и вкарано в системата? Нали вие го приехте?"
"В системата е проблема. Вие като сте за 20 лева не се притеснявайте, няма да дължите нищо повече!!!"

"Не ми казвайте за колко лева съм, кажете ми кой не си е свършил работата?"

Платих си текущите задължения и излязох, защото не ми се разправяше повече с този ... управител. Ако такива са управителите, Бог да е на помощ на Виваком. Много скоро, с такова отношение към клиентите, ще трябва да ги търсят с лупа.
Извинявам се за дългото писание, но това са фактите. Исках да ви дам пример как некадърността на служителите на една компания може да ѝ навреди и въпреки конкурентните продукти, които предлагат на пазара, да откажат бъдещите си клиенти.
И един съвет - пазете всички документи, които подписвате, защото иначе "Информацията може да не се налее в системата." И да трябва вие да платите за това.