Въпрос за предимство
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Въпрос за предимство
Един от моите преподаватели навремето когато взимах книжка 95-та година, казваше, че кара 30 години без ПТП, защото никога не си ползвал предимството
- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
ivo_555 написа:То така или държавата пак е изтървана и мутренските времена се завърнаха, обмислям покупката на черен ДжиБ, нали той беше винаги с предимство!
- Rat Fink
- Автомобил:
- Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI
Добре че ги нямаме тези
Представям си какво ще става...

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
virus_2005 написа:betaserk, защо не си направи труда да поставиш актуалните знаци от всички страни на кръстовището и да коментираме?! Май търсиш под вола теле, с пускането на нови казуси?
Верно бе!Оказва се,че главен път няма,това е нещо като площад.Има знак за предимство на тия в дясно,но няма табела указваща посоката.И как да има,като всички пътища излизащи от площада завършват със стоп,или са еднопосочни.А тоя в ляво на снимката няма никакъв знак,то няма и път,понеже има знак за забрана в двете посоки.Усъмниха ме тези коли,паркираните...ми то си е паркинг.Сега как действа чл.48,като няма табела,няма път,няма знак в ляво?
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Tогава нямаше маркировка на пътя, но сега има и има път по червената стрелка и е с предимство. И какво като е площад, всеки се блъска във всеки ли? Знаците са актуални, лично съм проверил, под триъгълника има и табела указваща на ляво и на право след знака "Г5", защото на дясно е забранено влизането. От дясно на пътя с предимство означен с червена линия има знак за път с предимство Б3!
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
А тия отсреща какъв знак имат,зад белия бус?Пътя с предимство има ли табела,указваща промяна на посоката му?Тия от мястото на снимане всъщност на еднопосочен път ли са?
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Зад белия бус няма знак като идваш от там насам, а като отиваш към белия бус там има стоп накрая. Пътя с предимство няма знак указващ на къде е пътя с предимство, но има знак че е забранено на ляво към пътя от който е снимано кръстовището/площада/. Да, от мястото на снимане е еднопосочен! Ето една снимка направена от мен къде какъв знак има...
На знака забранено влизането съм подчертал накъде му е лицето да не се обърка някой!
Червената стрелка е пътя от мястото на снимане, еднопосочната улица!

На знака забранено влизането съм подчертал накъде му е лицето да не се обърка някой!
Червената стрелка е пътя от мястото на снимане, еднопосочната улица!

Последна промяна от betaserk на Съб 19 мар 2016 13:08, променено общо 1 път.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
От картата става ясно, че има един куп знаци, които не са поставени и въпросът не е за форума, а за КАТ и Знаково стопанство.
- satansho
- Автомобил: VW T4 Audi
- Двигател:
Малко в страни от тема, но да попитам :)
Забелязал съм, че на някой кръгови движения повечето водачи ОЧАКВАТ да се движиш със включен ляв мигач ако не излизаш от кръговото.
Само че, в правилника доколкото помня пише, че се подава мигач САМО ако си променяш посоката на движение. Т.е. ако се движиш в същата лента, и си се объркал, или просто си решил да направиш 2 -3 кръгчета докато се сетиш на къде да хванеш не би трябвало да си със включен мига, до момента в който не решиш да се престрояваш и да напуснеш кръговото.
Чувал съм и мнения "мен инструктура така ми е казвал" :) ама то хубаво, но очаквайки да се движат и другите на които инструкторите не са им казвали така, стават конфликти.
Та въпроса е прието ли е някъде на скоро такова нещо?
Забелязал съм, че на някой кръгови движения повечето водачи ОЧАКВАТ да се движиш със включен ляв мигач ако не излизаш от кръговото.
Само че, в правилника доколкото помня пише, че се подава мигач САМО ако си променяш посоката на движение. Т.е. ако се движиш в същата лента, и си се объркал, или просто си решил да направиш 2 -3 кръгчета докато се сетиш на къде да хванеш не би трябвало да си със включен мига, до момента в който не решиш да се престрояваш и да напуснеш кръговото.
Чувал съм и мнения "мен инструктура така ми е казвал" :) ама то хубаво, но очаквайки да се движат и другите на които инструкторите не са им казвали така, стават конфликти.
Та въпроса е прието ли е някъде на скоро такова нещо?
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
Има тема за кръгово кръстовище...
Погледни клиповете:
viewtopic.php?p=4529719#p4529719
Когато се "въртиш"/обикаляш, редно е да си с ляв мигач. Когато решиш да излизаш от кръговото/или престроиш в дясно - с десен мигач.
Зависи с колко ленти е кръговото...
Погледни клиповете:
viewtopic.php?p=4529719#p4529719
Когато се "въртиш"/обикаляш, редно е да си с ляв мигач. Когато решиш да излизаш от кръговото/или престроиш в дясно - с десен мигач.
Зависи с колко ленти е кръговото...
- satansho
- Автомобил: VW T4 Audi
- Двигател:
Да, сега я видях сужалявам.
Въпросът ми е уредено ли е в правилника, защото "редно е" не върши работа. Да не говорим че е противоречащо на правилника и изобщо не е редно. Ако не си променяш посоката на движение ( например движиш се в средната лента) да караш през кръгово със ляв мигач може да означава, че се престрояваш в лявата лента, нали така ? :)
Мигач се подава при/преди всяка промяна на посоката на движение, но не и ако я запазваш. Например движиш се по три лентов път в средната лента, подаваш ли мигач ако продължаваш да караш направо?
Въпросът ми е уредено ли е в правилника, защото "редно е" не върши работа. Да не говорим че е противоречащо на правилника и изобщо не е редно. Ако не си променяш посоката на движение ( например движиш се в средната лента) да караш през кръгово със ляв мигач може да означава, че се престрояваш в лявата лента, нали така ? :)
Мигач се подава при/преди всяка промяна на посоката на движение, но не и ако я запазваш. Например движиш се по три лентов път в средната лента, подаваш ли мигач ако продължаваш да караш направо?
Последна промяна от satansho на Пон 06 мар 2017 17:18, променено общо 1 път.
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
Написах, че е според лентите в кръговото кръстовище - разглеждай го като поредица от кръстовища на съвсем близко разстояние едно от друго...
Ако има 3 ленти - лява за "обикаляне" (с ляв мигач, маркировка на ляво), средна лента (без мигач, движение на право), дясна лента (десен мигач за излизане, маркировка на дясно);
Ако е с 2 ленти - лява за обикаляне, дясна за изход;
Ако е с една лента - според това, какво ще правиш - ако обикаляш - ляв мигач, ако излизаш - десен.
Ако не си променяш посоката - да, без мигач, но при 3 ленти и повече с маркировка на право.
Ако има 3 ленти - лява за "обикаляне" (с ляв мигач, маркировка на ляво), средна лента (без мигач, движение на право), дясна лента (десен мигач за излизане, маркировка на дясно);
Ако е с 2 ленти - лява за обикаляне, дясна за изход;
Ако е с една лента - според това, какво ще правиш - ако обикаляш - ляв мигач, ако излизаш - десен.
Ако не си променяш посоката - да, без мигач, но при 3 ленти и повече с маркировка на право.
Мигач само при смяна на лента или излизане, което реално е отклонение от твоя маршрут
Ти не се отклоняваш, не си променяш посоката на движение, просто пътя е крив (в случая кръгъл), а всеки изход се явява Т-образно кръстовище с изход в дясно.
Ти не се отклоняваш, не си променяш посоката на движение, просто пътя е крив (в случая кръгъл), а всеки изход се явява Т-образно кръстовище с изход в дясно.
- tekion
- Автомобил: Meriva
- Двигател: 2006
- Контакти:
В Хасково също има такова място - зад съда. Основния поток идва от уличката с триъгълника, влизат засилени в кръстовището и спират чак на черната линия(където започва пътя с предимство). Ако някой излиза от уличката със стопа - ще бъде отнесен.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”