Искам да попитам колегите, които са сменяли катализатор на автомобила си. Предстои ми подобно нещо поради диагноза - "Запушен катализатор". Имал съм 3-4 коли досега ( бензин/газ, само бензин, дизел ) и на всички съм махал катализатора. Колко е трябвало или не - нямам представа, просто по навик съм го правил. Няма да говоря за ползи, оплаквания, шум, разход и други. Реших да спра с това и колата да си е във вида, в който производителя е сметнал че трябва да работи. Не заради столична община и неразбориите дали и кои автомобили да бъдат оставени в движение! За 2.0 TFSI , а предполагам че и за повечето модели с турбина, запушването на катализатора води до бая чуденки, скъпи ремонти и т.н. Та на въпроса :
Разгледах доста сайтове, в които се предлагат универсални, не-универсални и оригинални катализатори. Мисля че може да се обобщи :
1. Оригинален катализатор за моя мотор - 1400 - 2000 лв като предлагания продукт изглежда ориентировъчно така :

Това мисля са твърде много пари
2. Универсален катализатор - тук вариантите са леко съмнителни. Предлаганите продукти са с описание - "За бензинови мотори от 1600 до 2000 куб. см." . Цена 150 - 200 лева. Без да правя реклама !!! само като пример :
https://www.autokelly.bg/Product/99-40-521/549200/39849642;38957081;39051019;40109151 Не съм звънял за конкретните оферти, но имам съмнения относно работата. Керамична част, ефективни съставки, които реално правят катализатора такъв, какъвто трябва и т.н.
3. Катализатор според модела автомобил - приблизително 800 лв.
За втора употреба мисля няма смисъл да говорим, при положение че вече си имам един такъв :) Искам съвет някой правил ли е тази процедура, как се държи колата и най-вече за колко време. Виждам на повечето предлагани продукти гаранцията им е 2 години. Единствено на 1-ва точка е 4 години или 120 000км, но тая точка само я споменах.