нов норматив за авто-аптечките

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Taffy
Автомобил: Audi A4
Двигател: ADR 2000

Мнениеот Taffy » Съб 15 мар 2008 13:09

Не. Незнанието не те оправдава. Така можеш да кажеш, че не си знаел, че трябва да си пускаш фаровете. Пак ще те глобят.

Така е, но за фаровете имаше кампания и то доста сериозна. А за тея пинизи в закона за събиране на пари би било редно да се обяви по медиите на висок глас.

haz42
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haz42 » Сря 26 мар 2008 1:08

Здравейте, гледах си аз... какви боклуци (автоаптечки) продават по интернет и попаднах на тази тема :-) Специално за нея се регистрирах във форума :-)

Автоаптечките са изключително важна част от всяка кола! Представете си следната ситуация ( дано да не се случва, но уви на ден само в София стават 130 катастрофи и загива човек, като се води, че голям брой от загиналите е можело да бъдат спасени, а да не говорим колко тежки последствия е можело да бъдат предотвратени)... ваш близък или вие катастрофирате, имате сериозно прободни и порезни рани, от където и сериозно кръвотечение (аптечката по закон е перфектно екипирана)... аз мога да ви окажа помощ, но уви колата ми е паркирана на 6 преки... няма аптечка .... няма дори турникет... и вие или вашият близък си отивате от този свят заради 10 лв и една помпа място... ! Как се чувствате ? Доволни?

Затова не псувайте този закон (той предпазва вас!!!)...

А за тези, който искат да имат хубава аптечка мога само да им кажа:

1. Турникетът ви трябва да е гумена тръба дълга един метър (лентите, които се продават в някои аптечки не вършат никаква работа, и се слепват)
2. Не две, а ТРИ триъгълни кърпи са нужни!
3. Вземете си и един еластичен бинт ( много е полезен за стягане на разкъсани капиляри и превръзка на глава)
4. Не найлонови а латексови ръкавице за еднократна употреба...

Au revoir ....

Последна промяна от haz42 на Сря 26 мар 2008 18:00, променено общо 1 път.

haz42
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haz42 » Сря 26 мар 2008 1:43

Между страта и новата аптечка разлика, както казва един потребител де-уре е огромна, а де-факто никаква. А много ми е интересно тези, който са по-старички и не са ходили на курса на БЧК... от къде ще знаят, че промиващият разтвор ( кислородна вода) при инцидент не трябва да се нанася в областа на туловището и главата (при големи порезни и прободни рани)..., а само по крайниците. Де-уре разликата межди марля 8-ца и 10-ка е огромна , но де-фалто с 2-5ци и 4-10ки е едно и също... важно е марлята да не се окаже малка по площ, а ако е по-голяма здраве
да е:-)

Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Сря 26 мар 2008 7:48

Ок, съгласна съм че аптечките които се продават са направо смешни (а ако ти се налага да ги ползваш вече стават страшни :evil: ) През лятото се наложи да отворя така наречената аптечка (прясно купена 2мес. преди това) и да потърся обикновен бинт... е, познайте какво намерих - навито парченце, което не стигна дори за омотаването на кучешка лапа (заради което го търсих) Веднага след това възмутената докторка-германка, която беше не мястото ми подари немска автоаптечка, в която имаше доста повече полезни неща (дори щипка за кърлежи :shock ) - не зная дали тя е дооборудвала аптечката по свое усмотрение или така се продават, но наскоро се наложи да я ползвам (този път за себе си) и намерих повече от необходимото... Съжалявам за лиричното отклонение, но определено бях впечатлена и съм решила да си оборудвам аптечка не по нечии изисквания, а по практичност. Затова моля да направите един списък с необходимите елементи, с които трябва да се снабдя и които по възможност да се побират в нормалния несесер, който имам :roll: Имам свой списък, но ми се ще някой лекар да изброи практически необходимите аксесоари (защото подозирам, че моя списък е ориентиран повече към порезни и разкъсни рани, причинени от и на дзверове :roll: ) Благодаря предварително 8)

haz42
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haz42 » Сря 26 мар 2008 18:10

sundy написа:Съжалявам за лиричното отклонение, но определено бях впечатлена и съм решила да си оборудвам аптечка не по нечии изисквания, а по практичност. Затова моля да направите един списък с необходимите елементи, с които трябва да се снабдя и които по възможност да се побират в нормалния несесер, който имам :roll: Имам свой списък, но ми се ще някой лекар да изброи практически необходимите аксесоари (защото подозирам, че моя списък е ориентиран повече към порезни и разкъсни рани, причинени от и на дзверове :roll: ) Благодаря предварително 8)

То за кола, освен за порезни и разкъсни рани аптечката няма какво да съдържа. Ако не си лекар или медицинско лице медикаменти не трябва да прилагаш (било то и аспирин или аналгин)... Аптечката в колата осигурява долекарска помощ... . Кърлежи не е много хубаво да ги вадите сами, във всички случаи на 30-40 мин път от вас ще има медицински център... :-) ... йодът е много полезен ( йодасепт маз)... еластични бинтове, повече стерилни марли не вредят...

Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Сря 26 мар 2008 21:22

Благодаря, но моята работа е такава че понякога се налага да вадя кърлежи сама, както и да обработвам кървящи рани (обикновено кучешки, но се случва и аз да съм потърпевшата :oops: ) А в немската аптечка намерих дори ленти за залепване на рани (благодарение на тях избегнах ходенето до пирогов за шиене), както и обработени с препарат превръзки... все полезни неща, които се опитах да си купя в 2-3 нормални уж аптеки и отговорът беше... :shock Та съм решила да си намеря поне тези неща, само не очаквах че ще са толкова трудно откриваеми :roll: А за препаратите - освен да подменям редовно кислородната вода и риванола не знам какво друго би ми трябвало по спешност... може би едно "патронче" за успокоение на нервите :drinking:

haz42
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haz42 » Сря 26 мар 2008 21:50

Хахахах то патрончето дори за дезинфекция става :lol: Потърси по специализираните аптеки.

vvk79
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vvk79 » Съб 17 май 2008 20:54

много преувеличено ми се вижда това съдържание бих се снабдил с някои неща но не и с всичките според мен те искат като дойде лекарският екип да те превържат с твоите бинтове защото те нямат ето затова изискват толкова много материали а второ се чудя че тези неща въобще нява да се съберат в тези кутиики а ти трябва цял куфар

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 18 май 2008 9:40

Съжалявам, че чак сега виждам темата.
:shock :shock :shock хора, вие сте откачени!
Как може да поставяте под въпрос важността на аптечката?
Вярно е, че преди не беше задължително обучението в БЧК за първа помощ, но смятам, че има причина сега да е.
Аз лично смятам другия месец да се запиша на подобен.

Относно колегата, който хванал хепатит, като помогнал на друг - за това има ръкавици! Стига егоизъм! Ако беше на мястото на другия (да не се случва на никой!) какво щеше да кажеш? НЕ МЕ ПИПАЙ, ИМАМ ХЕПАТИТ? Едва ли.

5 лева ли ви струва живота?

Потребителски аватар
Stefanoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stefanoz » Нед 18 май 2008 13:36

В Пасата имам 2 аптечки,имам всичко и съм дал 10-тина лв,имам и 2 пожарогасителя...с това шега не бива..Скоро преминах курс по извънредни ситуации...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 18 май 2008 15:26

Stefanoz написа:В Пасата имам 2 аптечки,имам всичко и съм дал 10-тина лв,имам и 2 пожарогасителя...с това шега не бива..Скоро преминах курс по извънредни ситуации...

Евала колега!
Да споделиш къде мина курса, за колко време и колко струваше?
Мерси :)

vvk79
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vvk79 » Пон 19 май 2008 20:59

вчера си купих аптечка точно по изискванията 18 лева

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 20 май 2008 14:47

Само една вметка от мен. Имаше времена, в които се изискваше и наличието на апарат за изкуствено дишане. Което като се замисли човек е много добре и предпазва от евентуално пренасяне на болест по дихателните пътища.
:D Тогава се шегувахме с приятели дали да не сложим и апарат за мерене на кръвното.

hristomirov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristomirov » Съб 24 май 2008 0:52

в интерес на истината, ако се опитате да съберете всичко, описано в новия закон в обикновена апчечка - няма да можете. две прилични по размер аптечки (едната оригинална от пасат B3) не успяха да съберат всичко, та някои неща се наложи да ги сложа в торбичка. отделно, че част от изискваните неща нито по аптеките, нито по санитарните магазини ги има. питаха ме "за какво са ви всички неща?" и като показвах разпечатката от новия закон онемяваха... е, не винаги де, понякога споменаваха разни роднини на законодателите... :D

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Съб 24 май 2008 13:09

ISRalien написа:
Stefanoz написа:В Пасата имам 2 аптечки,имам всичко и съм дал 10-тина лв,имам и 2 пожарогасителя...с това шега не бива..Скоро преминах курс по извънредни ситуации...

Евала колега!
Да споделиш къде мина курса, за колко време и колко струваше?
Мерси :)
в БЧК правят курсове редовно, не се изисква нищо освен да се запишеш и да внесеш една таксичка ( 25 лв. мисля че беше ) :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”