За и Против АБС-а (Що пък не ?)

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Нед 18 юни 2006 12:39

когато педала ви рита спирате по-бавно...дори на сухо!
дори и да имате такава простотия гледайте да спирате без да се включва :wink:

Потребителски аватар
Tishku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tishku » Нед 18 юни 2006 12:43

vw_golf_2_Memphis написа:когато педала ви рита спирате по-бавно...дори на сухо!

Прави си, но той не рита за щяло и нещяло, ами само когато ситуацията го изисква. На сухо 1 път съм го усещал и то на магистралата щото се наложи рязко да спирам ... и мога да ти кажа че спрях доста по бързо от колите пред или зад мен ... Добра системка си е това, и даже бих казал че е доста полезна.. незнам ... :)

Потребителски аватар
Tishku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tishku » Нед 18 юни 2006 12:46

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Нед 18 юни 2006 12:56

Tishku написа:и мога да ти кажа че спрях доста по бързо от колите пред или зад мен ...

Не е много хубаво да спираш по-добре от колите зад теб :wink:

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Нед 18 юни 2006 13:01

Вижте ще ви споделя една моя случка преди 6месеца с предния ми ГОЛФ 3 GTI 8V (без АБС)Карам си аз и точно започва да вали (всички знаем че в началото когато започва да вали става все едно караш на лед) и на едно кръстовище аз съм си с предимство и карам с около 40-45км/ч и един рогач решава че няма да спре на стопа но аз това изопщо не го очаквах и не спря :cry: Всичко става много бързо и както всеки по рефлекс аз скочих на спирачките и същевременно завих волана за да избегна удара но колата изопщо не промени посоката на движение нито скороста.Трябваше ми много малко понеже другата кола почти мина но уви закачих го одзад и БАМММ.Та разказах ви това за да се уверите че което казва колегата Kozunak не е точно така всичко става за части от секундата и няма време да мислиш за това какво да направиш всичко е въпрос на рефлекс и точно затова е АБСа Той действа и помага в такива моменти,и съм сигурен че ако имах тогава АБС нямаше да стане така :wink:

Потребителски аватар
Tishku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tishku » Нед 18 юни 2006 13:10

vw_golf_2_Memphis написа:
Tishku написа:и мога да ти кажа че спрях доста по бързо от колите пред или зад мен ...

Не е много хубаво да спираш по-добре от колите зад теб :wink:

Знам, само отбелязвах ефекта от АБС-а :oops:

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 18 юни 2006 13:13

Относно спора за плюсовете и минусите ABS мога да кажа само едно-такъв спор може да възникне само в България и никъде другаде...абсолютно... на един нормален германец няма и за стотна от секундата да му мине подобна мисъл ''...абе тая простотия що не взема да я изключа!'',ако пък вземе да я изключи и застрахователя му случайно разбере...мале!

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Нед 18 юни 2006 13:14

vw_golf_2_Memphis написа:когато педала ви рита спирате по-бавно...дори на сухо!

А да ти се носи колата по-асфалта също не е спиране. Гарантирам, че еднакви коли с абс и без - колата с абс системата ще спре значително по-надеждно и по-бързо. Да не говориме ако заспираш в завой - ще почнеш да имитираш абс за да не се завъртиш, но тогава май компютъра ще излезе "по-умен" от човека.

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Нед 18 юни 2006 13:25

Вижте става въпрос за катастрофа а всяка такава ства ва части от секундата и надали някой ще седне да помпи на педала тогава.А за това на сухо дали ще спре по бързо или не без АБС не споря понеже не съм засичал но така или иначе той се задейства при доста голям натиск на педала и до тогава си си пак без него и можеш да спреш както без АБС

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 18 юни 2006 13:28

айде моля някой който е против абс да ми каже дали може да спре екстремно по време на завой, без да блокира някое колело? ама говоря за силно навит волан.
или можете ли докато сте скочили на спирачката да въртите волана и колата да е управляема?
а за същата ситуация на мокро и хлъзгаво?

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Нед 18 юни 2006 13:28

rusiq_24 написа:Вижте става въпрос за катастрофа а всяка такава ства ва части от секундата и надали някой ще седне да помпи на педала тогава.А за това на сухо дали ще спре по бързо или не без АБС не споря понеже не съм засичал но така или иначе той се задейства при доста голям натиск на педала и до тогава си си пак без него и можеш да спреш както без АБС

Е то не става въпрос за спиране от 40 км/ч на червен светофар! Говориме да натиснеш спирачката до долу.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 18 юни 2006 13:30

Засега само един път ми е пречил АБС-а иначе е абсолютно полезна екстра. Даже си се чудя, как съм карал без АБС навремето. Сега наистина просто не мисля - реша ли да спра екстремно - натискам педала до пода и нямам грижи. Даже на клипчето, което бях пуснал, имаше запис от 200 до 40 - спира за 4 секунди - ако съм без АБС или ще прецакам гумите много яко, или ще спра за доста по дълго разстояние.

Иначе ми попречи единствено, когато ми бяха прецакали нещо по колата на лявото колело - случи се така, че ми се откачи предното колело и се завъртя перпендикулярно на пътя. Тогава натиснах спирачката за да спра, но понеже колелото не се въртеше (това изчекнатото) АБС-а се включи и все едно нямах спирачки - просто спрях по инерция. За мой голям късмет, пред мен нямаше други коли, защото ако някой беше спрял го отнасях яко :)

За мен си една от най-полезните системи за безопасност.

П.П. Бях чел някъде, че мерцедес са разработили някаква система, когато се включи АБС-а да имитира натиснат педал на спирачката, защото голяма част от шофьорите, когато им задейства АБС-а пускат педала на спирачката, а то е точно обратното - трябва да си го натискаш, докато спреш колкото ти е нужно, независимо, че педала "рита".

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Нед 18 юни 2006 13:32

Dan4ote написа:..... Да не говориме ако заспираш в завой - ще почнеш да имитираш абс за да не се завъртиш......

Колега, запомни едно от мен: Никога не натискай спирачка в завой-независимо с каква спирачна система си!!!
Преди завой трябва да прецениш предавката и скоростта, с която ще влезеш в завоя, за да имаш достатъчно обороти и веднъж навлезеш ли - не отпускай газта....

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Нед 18 юни 2006 13:34

Не знам какво са измислили мерцедес, но при мен не рита нищо, само се чува това "ритане" , стържене или отпускането на колелата.

Последна промяна от Dan4ote на Нед 18 юни 2006 13:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Нед 18 юни 2006 13:35

Li4o написа:
Dan4ote написа:..... Да не говориме ако заспираш в завой - ще почнеш да имитираш абс за да не се завъртиш......

Колега, запомни едно от мен: Никога не натискай спирачка в завой-независимо с каква спирачна система си!!!
Преди завой трябва да прецениш предавката и скоростта, с която ще влезеш в завоя, за да имаш достатъчно обороти и веднъж навлезеш ли - не отпускай газта....

Това ми е напълно ясно, говориме за предимствата на ABS-а, а не как да караш :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”