Значи според мене е по-добре втора употреба отколкото ремонтиране. Понеже ако ремонтираш ще имаш нещо сменено в компресорчето или нещо възстановено, ама той пак си остава използван. И честно казано не съм привърженик на отваряне и ремонтиране. Направо слагай друг. Знам че край Варна има големи автоморги, мисля че там също може да се намери такова нещо. Аз си спомням смътно цена към 600лв в магазин за хладилна техника във Варна. Но ако си поръчаш в специализиран магазин за авточасти, може цената да е доста по висока.
За фреоните, ако вместо R12 се сложи R22 системата няма да работи добре, и можете да очаквате повреда в компресорчето, поради по-високите налягания на R22. Също студопроизводителноста на R22 е 1.8 пъти по-голяма, за което са нужни по-големи топлоомбенници. Следователно кондензатора, който се намира точно пред радиатора на колата няма да е с достатъчна топлообменна повърхнина. Също да не забравяме и конструктивното оразмеряване на компресорите. Все пак при пресмятането са заложени наляганията на фреона с който се предвижда да работи.
Смесването на фреоните е крайно нежелателно.При смесване могат да се получат най-различни смеси, с различно съотношение и не се знае какво ще последва.
Аз примерно съм монтирал доста компресори на хладилници, които компресорчета са на R134a, обаче ги зареждах с R12. Те са близки по налягания, и маслото което е за R134a понася R12. Обаче обратното, на система работила с R12 да налееш R134a, до колкото знам (понеже не съм го правил) маслото се пресича и става белята.
Също щях да забравя да спомена, виждал съм коли, където за дроселиращ елемент има Терморегулиращ Вентил - ТРВ. Та туй чудо също е според фреона на системата. Така че не може да се слага каквото падне. Затова производителя е написал какъв е типа на фреона.
Ето и един сайт:
http://subaru.interquadro.net/ където има информация за Субару, там има хубав раздел за климатичната система, и специално за компресорчето. Типа му е ротационен с въртящ се ротор. Понеже има и такива с търкалящ се ротор (при повечето прозоречни и мултисплит климатици за дома).