ACCELERATOR написа:Не съм съгласен, защото преди на пежото имах само зимни гуми, и нямах никакви проблеми с тях през лятото, дори бих казал, че при определени условия държат повече от летните. После зимата дойде, и пак нямах проблеми с катеренето из Симеоново, въпреки че се бяха малко поизтъркали.
Докато с летните гуми, падне ли температурата под 7-8 градуса, ела да видиш какво се казва пързалка... Стават на камък

ако съпоставиш еднаква гума, еднаква марка - зимна и лятна разликата е драстична. Не че не можеш да караш лятото със зимни гуми, НО веднъж не държат като летни, второ сместа на зимната гума е направена да има действие при отрицателни температури и както каза колегата при нагрят асфалт, на който дори и летните високоскоростни гуми се загряват до опасни температури, зимната гума не само я съсипваш ами е и опасна за движение. Следствие, на което тя вече е опечена и значително износена като дойде зимата и губи голяма част от качествата си, в резултат пък, на което зимата имаш зимни гуми, които имат значително по-малко сцепление. Традиционно зимните гуми са от по-мека смес, която в много от случайте съдържа материал наречен Силика, който се добавя, за да запази гумата гъвкавостта и сцеплението си при ниски температури. Почти няма лятна гума с подобен материал в сместа си. Затова летните гуми са по-твърди, но омекват при висока температура. Затова всички състезателни коли F1, DTM и дори Drag радиалите се загряват, защото обикновено идеалното сцепление е при по-висока температура.
Затова има на практика зимни и летни гуми, които не се различават само от шарката. Някой фирми все още лансират така, наречените все-сезонни гуми, които лично според мен са пълна простотия, защото нито са добри зимата, нито са добри през лятото.
Дори и икономически погледната карането със зимни гуми през цялата година не е изгодно, защото ги съсипваш за отрицателно време и е нужно подновяването им, а отделно рискуваш и сцеплението си.
По гумаджииниците продават едни опечени зимни гуми втора употреба, които са станали точно такива от каране лятото. Износил съм много зимни гуми, купувани нови и карани само зимата, но дори грайфера да им свършва са все още мекички и имат добро сцепление.
Затова - лятото с летни, зимата със зимни!

Ако може човек да си позволи и новички - по-хубаво нема!