Време ли е за летните гуми?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 27 мар 2006 14:47

tyo написа:
bomber написа:Мисля че още е рано за летни гуми.Температурата през деня може и да е над 7 градуса ма вечер пада доста,а някой път и под нулата.

Мисля, че вече е късно за зимни гуми. От двете злини трябва да се избере по-малката.
И повярвайте ми по малката е да се кара с лятна гума под нулата от колкото със зимна при нагрят до 40(и повече) градуса асфалт.

Не съм съгласен, защото преди на пежото имах само зимни гуми, и нямах никакви проблеми с тях през лятото, дори бих казал, че при определени условия държат повече от летните. После зимата дойде, и пак нямах проблеми с катеренето из Симеоново, въпреки че се бяха малко поизтъркали.
Докато с летните гуми, падне ли температурата под 7-8 градуса, ела да видиш какво се казва пързалка... Стават на камък
:roll:

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пон 27 мар 2006 15:53

Докторе мерси... реших оставям зимните, щото сигурноста е по важна от цената не едни гуми. Планини чак няма да катеря ама е на север, така че.... ше гледам да карам по разумно да не ги трия много .... :wink:

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пон 27 мар 2006 16:12

цъ!
лятото си требе летни. те ти графика ко става със спирачния път...
Изображение

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Пон 27 мар 2006 17:59

ACCELERATOR написа:Не съм съгласен, защото преди на пежото имах само зимни гуми, и нямах никакви проблеми с тях през лятото, дори бих казал, че при определени условия държат повече от летните. После зимата дойде, и пак нямах проблеми с катеренето из Симеоново, въпреки че се бяха малко поизтъркали.
Докато с летните гуми, падне ли температурата под 7-8 градуса, ела да видиш какво се казва пързалка... Стават на камък
:roll:

ако съпоставиш еднаква гума, еднаква марка - зимна и лятна разликата е драстична. Не че не можеш да караш лятото със зимни гуми, НО веднъж не държат като летни, второ сместа на зимната гума е направена да има действие при отрицателни температури и както каза колегата при нагрят асфалт, на който дори и летните високоскоростни гуми се загряват до опасни температури, зимната гума не само я съсипваш ами е и опасна за движение. Следствие, на което тя вече е опечена и значително износена като дойде зимата и губи голяма част от качествата си, в резултат пък, на което зимата имаш зимни гуми, които имат значително по-малко сцепление. Традиционно зимните гуми са от по-мека смес, която в много от случайте съдържа материал наречен Силика, който се добавя, за да запази гумата гъвкавостта и сцеплението си при ниски температури. Почти няма лятна гума с подобен материал в сместа си. Затова летните гуми са по-твърди, но омекват при висока температура. Затова всички състезателни коли F1, DTM и дори Drag радиалите се загряват, защото обикновено идеалното сцепление е при по-висока температура.
Затова има на практика зимни и летни гуми, които не се различават само от шарката. Някой фирми все още лансират така, наречените все-сезонни гуми, които лично според мен са пълна простотия, защото нито са добри зимата, нито са добри през лятото.
Дори и икономически погледната карането със зимни гуми през цялата година не е изгодно, защото ги съсипваш за отрицателно време и е нужно подновяването им, а отделно рискуваш и сцеплението си.
По гумаджииниците продават едни опечени зимни гуми втора употреба, които са станали точно такива от каране лятото. Износил съм много зимни гуми, купувани нови и карани само зимата, но дори грайфера да им свършва са все още мекички и имат добро сцепление.

Затова - лятото с летни, зимата със зимни! :D Ако може човек да си позволи и новички - по-хубаво нема!

Потребителски аватар
Spectre™
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Spectre™ » Пон 27 мар 2006 20:26

Вчера си сложих летните гуми... и сега ми се струва, че колата вози много зле.. :roll:

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пон 27 мар 2006 21:44

Mmm още малко инфо:

Смяната на зимните гуми с летни не бива да се прави по-рано от времето, в което температурите през нощта падат около нулата . Най-образно казано, преди средата на април не е препоръчително да се сменят зимните гуми с летни .Разбира се, всичко зависи от...времето. А за летните гуми със зимни - най-добре е това да стане през периода 15 - 30 октомври .Важно е да се знае ,че летните гуми загубват еластичността си при средни денонощни t под 10 градуса...

тва го намерих на саита на друмник

Потребителски аватар
neocom
Автомобил: B9
Двигател:

Мнениеот neocom » Пон 27 мар 2006 21:55

Днес и аз служих "Зубодробилки"-те 225/45/17 Continental незнам какви, ще ги покарам малко и ако много ми друса ги сменям за 16-ки.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 30 мар 2006 10:42

аз вчера вечер ги смених, ...
на Петрохан имаше поне 40 см сняг отстрани на пътя :shock

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”