Изплащане на щета в ДЗИ - да плача или да се смея...

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
dimitkoto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Изплащане на щета в ДЗИ - да плача или да се смея...

Мнениеот dimitkoto » Вто 16 яну 2007 18:08

Здравейте колеги!

На 20 декември ми се случи това което вече на няколко пъти успявах да избегна - не по моя вина но все пак факта си е факт - ударих голфа в една лада самара. Беше вечер, колегата със самарата или не погледна или не прецени добре ситуацията но излезе пред мен на около 6-7 метра докато аз се движех с около 30-35 км/час и понеже беше киша и явно гумите ми не са особено добри - не успях да спра и се изпързалях до колата му като спрях в левия му калник. Явно предницата ми е слязла по-ниско в момента на спирането защото по бронята нямаше почти нищо, но решетката, макската, капака и гредите под него си се накривиха.

Викнахме кат, чакахме почти 3 часа и в крайна сметка казаха на колегата че той е виновен а мен ме пратиха в ДЗИ да си търся парите от неговата гражданска. Каско щях да си правя още същата седмица но събитията ме изпревариха... :roll:

Ходих на оглед, писаха ми:

Декоративна решетка - нова
Лайсна под фаровете - нова
Капак преден - 2
Греда над радиатор - 2
Въздуховод пред радиатор - нов
Конзола пред радиатор - 1
Предна броня - много грозно е написано и незнам какво точно пише.

Та това е, в последствие се оказа че и маската ми е за смяна но тогава не бях наясно кое какво е и само им посочвах каквото бях видял (а те случайно пропуснали да запишат).

Оставих си IBAN номера на сметката и си тръгнах доволен.

Намерих повечето части втора ръка доста изгодно, уговорих се с майстори и дойде момента на истината. Днес им се обадих да проверя дали има развитие по въпроса защото пари още не са привели - съобщиха ми че са ми привели 188 лева... :?

На мен ми е тъжно, незнам за вас

Въпроса ми е наистина ли това е реална оценка и ако не е така мога ли да направя нещо за да ми изплатят пари с които наистина ще мога да си оправя колата.

Засега по мои сметки ремонта ми ще излезе минимум 230 лева като доста се постарах докато намеря най-добрите цени на части втора ръка или ремонтиране на моите където е по-изгодно.

Дайте съвет... наистина ли така е редно и наистина ли когато съм платил наложената ми по закон гражданска отговорност не мога да си покрия щетите и трябва да обикалям един месец морги и сервизи за да разбера къде няма да се набутам прекалено много - като един истински европеец.

Реално този ремонт възлиза на поне 300 лева.. поне според това което съм видял като цени на части и труд по сервизите.

Довечера ще кача и снимки - не е кой знае какъв удар.. но за да се ремонтира си струва парите.

Дори неможах да си направя каско преди нова година на тънките цени защото не ми е ремонтирана колата... яд ме е и не за парите а за това че ме лъжат на дребно и няма какво да направя.

Поздрави на всички и умната по пътищата :)

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Вто 16 яну 2007 18:42

Ми браточка, нито си за смях, нито си за оплакване. Щом ще се оправиш с 230 лева, 190 бива зорлем. При положение че не са описали цял елемент за смяна. Първо всички застрахователи са страшно пресметливи и стиснати, а от друга страна, не по твоя вина разбира се, са те изпързаляли с цял елемент. За съжаление в скапаната ни държава все още каското е по-добро от гражданската, но както сам си се убедил напоследък, не точно.

За колата обаче ти пожелавам да не се тревожиш много много. Карай го по-спокойно. И аз го бях закъсал, ходих при 100 майстори и 5 дни "болен", докато накрая не отидох при Васко, който ме окуражи и нещата се оправиха за един ден. Обаче с пари!

Така че те съветвам да си търпелив, внимателен и щетите е въпрос на време да се отстранят.

Късмет!

beljata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот beljata » Вто 16 яну 2007 19:15

На мен в Булинс за 2 фара,
броня,
двете решетки,
престилка,
капак 2,
калник 2,
емблема,
въздухозаборник на кулера
ми дадоха 800 лв,а само фаровете са 400-500.ремонта ми се върза над 1200.Без твой човек,застрахователен агент дето е навътре в нещата направо си пътник.имам приятел дето си смазва хюндая 3-4 пъти и все е доволен от ощетяването,ама си има човек.

Потребителски аватар
dimitkoto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dimitkoto » Вто 16 яну 2007 19:24

Не ме е яд за парите.. и 50 и 100 отгоре ще дам ако трябва.. ако не беше това щеше да е нещо друго, не ме е яд за такива неща.

Яд ме е че задължават мен и всички останали със закон да плащаме застраховки, а после не ми покриват щета за 250-300 лева. Далеч съм от мисълта че не са на печалба или че ако изплащат всичко коректно няма да са. Просто се циганят за глупости, затварят си очите за очевидни щети и гледат да минат тънко.. циганска работа.. и това са ДЗИ, които по принцип чувах че плащат коректно.. за останалите не ми се мисли.

Иначе за Васко и останалите колеги от форума мога просто да кажа едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ. Евала ви за мерака, евала ви за майсторлъка и евала ви че сте хора... дано само има и занапред още като вас :)

Колкото до колата - майната им на парите, важното е че са само ламарини - правят се .. макар и с нерви и обикаляне но няма как.

Просто днес се чух с ДЗИ-то и много ме доядя та реших да се оплача и да разбера има ли начин за борба с организираните престъпници които са над закона и си правят каквото си искат.

Айде със здраве !

Последна промяна от dimitkoto на Вто 16 яну 2007 19:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 16 яну 2007 19:31

значи имам два удъра, все по ГО ги карам..
много идентични, като вторият, участваше и предницата по-сериозно...

за първият ДЗИ ми платиха точно толкова, колкото ми взе майстора...

за вторият път.. не мога да си крива душата, ама Витоша.. платиха предоволно.. почти 1/2 от цената на колата ;)

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Вто 16 яну 2007 19:43

beljata написа:Без твой човек,застрахователен агент дето е навътре в нещата направо си пътник.
да е тук си много прав за някой който да ти обясни как е играта :wink:

4ep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4ep » Вто 16 яну 2007 20:37

Е и аз да кажа една и съща щета в Булстрад оцениха на 80лв. а в Армеец на 225. С познат в първата и без връзки във втората! :wink:
Аз лично като не ми хареса някой дето съм му платил го сменям на деня, ама колко проучвам с кого точно ... :( И съм убеден че това движи нещата в правилната посока, а тук е една добра витрина за мнения просто. :lol:

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 16 яну 2007 20:47

beljata написа:.........................имам приятел дето си смазва хюндая 3-4 пъти и все е доволен от ощетяването,ама си има човек.

Кой ти е приятела с Хюндая и какъв модел е точно :?:

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Вто 16 яну 2007 21:09

ами наистина малко грубо ще прозвучи, но когато нямаш каско не можеш да разчиташ да си дойдеш на парите :idea:

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Вто 16 яну 2007 22:00

На мен за пребоядисване на панел и калник писаха във възлагателното писмо че поемат ремонт не повече от 700лв на доверения сервиз, обаче ако бях искал да ми платят сам да си правя колата щяха да ми дадат сигурно някакви мизерни 200-300лв.
Извода ? - Дават повече пари на ДОВЕРЕНИЯ сервиз за ремонта отколкото на клиента. ЗАщо ? Всеки може да се сети ...

4ep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4ep » Вто 16 яну 2007 22:03

lyubobg написа:Дават повече пари на ДОВЕРЕНИЯ сервиз за ремонта отколкото на клиента. ЗАщо ? Всеки може да се сети ...

Да има такова нещо, мой колега постъпи така и беше много доволен от ремонта. Аз обаче не мисля че бих чакал 4 седмици за да минат безбройните процедури докато си взема колата.

kristian112
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristian112 » Вто 16 яну 2007 23:46

ами то името само като прочетем става ясно :) :) :) "ДОВЕРЕН СЕРВИЗ"
доверие = изгода = паричка :)
а иначе ако можеш провери имат ли някакъв ценоразпис по който определят кое как да платят или всичко зависи дали на "експерта жена му му е пуснала сутринта и дали има махмурлук"
винаги трябва да се пита ,при възможност естествено , колко горе долу ше получа за тази щета и ако сумата е незадоволителна го дърпате малко по настрана и тихичко му казвате "абе старши - виж сега да оправим нещо по така"!По добре 50 на него и после да останат и 50 за теб от колкото каквото стане и после 50 или 100 за сервиза! те са на заплатка а гражданската покрива сериозно щети !!!! до 200 000 лв!!!! тоест възможност има остава само желание !!! :)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 16 яну 2007 23:51

kristian112 написа:ако сумата е незадоволителна го дърпате малко по настрана и тихичко му казвате "абе старши - виж сега да оправим нещо по така"!По добре 50 на него и после да останат и 50 за теб от колкото каквото стане и после 50 или 100 за сервиза! те са на заплатка а гражданската покрива сериозно щети !!!! до 200 000 лв!!!! тоест възможност има остава само желание !!! :)

То убуу,ама те гледачите почти винаги са по двама.И двамата ли да подкупваме/черпим?

kristian112
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristian112 » Сря 17 яну 2007 0:45

То убуу,ама те гледачите почти винаги са по двама.И двамата ли да подкупваме/черпим?[/quote]
Ами според ситуацията! двама са да! единия и дъртия експерт с голямото самочувствие а другия е калфата с апаратчето сето снима и гледа умно! като са двама мислиш ли че си ядат хлаба един на друг ? :) те и катаджиите са по двама обикновенно но и там върви нали ? :) сложили са ги по двама именно за тази цел! да се притесняват един от друг.Не че един не може сам да направи и оглед и снимки !!! но както е ясно- в Бг нещата не стоят по този начин :)
Освен това ако имате съмнения какво точно пише в протокола - 1,2,3 или нещо написано като от човек с килийно образование попитайте какво точно означава написаното!!!Те не са нощо друго освен хора на заплата там !!!! Няма място за притеснение още повече че става въпрос за собствения ви автомобил!!!!!Това че са ви направили оглед НЕ Е УСУГА а тяхно задължение а наше е да се поинтересуваме за това! Във всички застрахователни компании има възможност ако клиент или ищец по гражданска не е доволен да иска повторен оглед от друг експерт!!! да не говорим че може да се изисква в съда оглед от независим експерт!
на тях са има дали прости инструкции - хората не разбират!не знаят правата си ! винаги пробвайте по "тънката лайсна"ако някой се заинати и вземе да разпитва чак тогава давайте по правилата!
Те са на лицинзионен режим и не обичат да има жалби срещу тях където не трябва :)

Потребителски аватар
dimitkoto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dimitkoto » Сря 17 яну 2007 1:51

Аз точно това питах, имам ли право да си поискам втори оглед и някой правил ли го е досега. Дори и да не е, аз съм навит да пробвам, но все пак исках да разпитам преди това :)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”