Да хвърлям 3 нови гуми или да слагам 4-та различна?!

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Да хвърлям 3 нови гуми или да слагам 4-та различна?!

Мнениеот ori » Чет 17 май 2007 15:14

Купих си 4 нови гуми. Минах 3 хил.км. и разгледах отблизо 1 дупка в резултат на което се появиха 2 дупки на предна дясна гума и гумаджията каза, че тва за вулканизация не ставало, нова да съм си купил. Да, ама точно тия вече ги няма на пазара - EUROTEC ML600 195x50x15. И сега се чудя кво да правя...

ПС Задна дясна гума не става за местене отпред дясно щото преди това и тя посети една дупка, но поне стана вулканизацията при нея...

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Чет 17 май 2007 15:16

Ами купи си две нови,а третата за резерва

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Чет 17 май 2007 15:31

reinhard написа:Ами купи си две нови,а третата за резерва
:да:

Потребителски аватар
oHua
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oHua » Чет 17 май 2007 16:14

Пише,че ги няма на пазара.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Чет 17 май 2007 16:19

Ами ще си вземе 2 нови различни от старите(с близка шарка).По-добре отколкото да хвъля нови гуми.Едната от тях ( с вулканизацията ) му остава ако му потрябва.Или продава старите и си купува комплект нови

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 17 май 2007 16:21

Нито едното, нито другото, а третото. Тази, която е имала сега произшествие, явно ще я хвърлиш. Другата, която е имала преди случка, за резервна. И ще си купиш две други нови гуми.

Потребителски аватар
Prodriver
Автомобил: VW Polo VW 1300
Двигател: AEE 1996 AB 1971
Контакти:

Мнениеот Prodriver » Чет 17 май 2007 16:37

И аз имах подобен случай и си купих една чисто нова гума с подобна шарка на останалите 3 и си я търкалям отзад вече година и малко и нямам проблеми.Но ти си прецени какво да направиш.Аз бих си купил 1 гума:)

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Чет 17 май 2007 17:07

reinhard написа:Ами ще си вземе 2 нови различни от старите(с близка шарка).По-добре отколкото да хвъля нови гуми.Едната от тях ( с вулканизацията ) му остава ако му потрябва.Или продава старите и си купува комплект нови

И аз така бих направил, то и без това никога не мога да събера пари за 4 нови гуми, все по 2 купувам :shock

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Пет 18 май 2007 7:37

Съгласен с колегите - 2 нови за отпред - с подходящи размер и шарка, 2 стари - отзад, 3-та /по възможност - вулканизираната/ - резерва за кратко използване при бъдещи подобни проблеми. Не, че ти ги пожелавам, но при нашите пътни условия... :cry:

П.П. Сега се усетих - ти пишеш, че не ти се иска задна дясна /вулканизираната/ да отива отпред отдясно. Не знам как изглежда този модел /не ми се "рови" :) / - асиметрични ли са, с посока или фиксирана външна страна? Всъщност е без значение - ако е така си я остави отзад отдясно и слагай 2 нови отпред.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Пет 18 май 2007 7:51

gr_kanev написа:Нито едното, нито другото, а третото. Тази, която е имала сега произшествие, явно ще я хвърлиш. Другата, която е имала преди случка, за резервна. И ще си купиш две други нови гуми.

това е ;)

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пет 18 май 2007 8:24

Колега kokovanev ти направо ми каза къде е ключа за бараката :bowdown

Напълно са си симетрични гумите! Т.е. левите могат да станат десни без проблеми (просто външната "видима" част на лявата гума ще стане вътрешна като я сложа отдясно)! Аз обаче с всичкия си акъл... :oops:

Значи задната лява (напълно читава) я слагам отпред дясно на мястото на прецаканата. И отзад остават вулканизираната (която си я търкалям отдавна) + още една. Въпросът е за "още едната". Мисля си за сложа една стара с горе-долу читав грайфер и не същата, но подобна шарка. Какво ще кажат специалистите за този "бюджетен" вариант? :)

П.С. И що все пак вулканизатора не ми каза за тази възможност, а ме прати да търся нова гума??!

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Пет 18 май 2007 8:31

Съвет :
Шарката колкото и да е подобна, поведението на гумата няма да е същото. Неслучайно изискването е на една ос да се поставят еднакви (не подобни) гуми.
Решението няколкократно ти беше подксазано. Това, че не ти харесва (по финансови причини) не значи че не е правилно. Все пак безопасността трябва да е на първо място, нали ?

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пет 18 май 2007 8:37

gr_kanev написа:Все пак безопасността трябва да е на първо място, нали ?

Напълно вярно! Аз не знам и затова питам... Но нека направя последен "бюджетен" опит :D - бива ли да сложа отзад две стари абсолютно еднакви гуми (а отпред си остават двете нови както вече написах)?

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пет 18 май 2007 8:38

Исках да кажа отзад да сложа 2 СТАРИ (примерно 20к километра) абсолютно еднакви гуми :lol:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Пет 18 май 2007 8:39

ori написа:...бива ли да сложа отзад две стари абсолютно еднакви гуми (а отпред си остават двете нови както вече написах)?

Това е правилното решение, стига тези стари гуми да имат поне 3-4 мм грайфер (да не са се износили до мостчетата).

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”