Маслен филтър - видях се в приключение :(

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Маслен филтър - видях се в приключение :(

Мнениеот Miki » Вто 24 юли 2007 8:27

Снощи реших да сменя маслото, че му беше време. Досега на всичките си коли тази операция съм я правил винаги аз. Такаа. Купих си аз масълце Лики Моли и маслен филтър от Юни-то, отидох при братото и както си му е реда източих старото, смених филтъра и налях новото. Филтъра се опитах да го напълня, но пое съвсем малко - 50-тина грама. Мазнах малко по гумичката и го затегнах с една ръка. Нормално, не зверски. Дотук добре.
Паля аз и гледам кога ще загасне диода за масълцето. Гледам, ама той не гасне! Почаках може би 15-20 секунди и угасих. След 2-3 минути пак запалих. Този път почаках малко по-малко. Същата история. Пак почаках малко и потретих. Неще е неще неговата .....
Отидох отпред и пипнах филтъра - вече се беше затоплил порядъчно. Ама дали защото се е напълнил или просто защото двигателя е топъл и бяха минали едно 10-тина минути не можах да разбера. Викам си егати мистерията, досега такова чудо не ми се беше случвало. Гледаме се ние умно с братлето ей така :shock и стигаме до извода, че филтъра се е оказал дефектен. Решавам да го сменя. Отиваме до близката OMV и там взимам един филтър Champion /само такъв имаше/. Уж правен в Белгия, поне така пишеше.
Връщаме се и тръгвам да отвивам стария. Изненадка! Неще! Напъвам с две ръце с всичка сила - неще неговата верица! Брат ми има едно приспособление с верига, точно за отвиване на филтри. Вика ми я дай на мене. Слага го той и почва да напъва. Отви се със зор. :shock К'во беше това чудо не знам. Филтъра не беше напълнен, то си личи на тежина. Както и да е - махнахме го и слагаме новия. Него не се опитах да го пълня с масло. Паля аз - същата история - лампата не гасне. Е са си ба мамата. Шах с пешката. :screwy :horror: Отвивам филтъра и кво да видя - сух! На двигателя му се събра към минута и половина-две работа без масло. :horror: :mad: :horror: Вече се притесних сериозно. Звъня на Никси за помощ и той също беше много учуден, по принцип понякога помпата гълтала въздух, ама чак толкова не е чувал. Каза да напълня филтъра и да пробвам пак. Наливам аз, ама пак събра 50-тина грама и неще повече. Викам си няма да паля пак - ефекта вероятно ще е същия. Накрая решихме да навия филтъра, но не докрай за да видиме дали като припаля ще почне да хвърля масло. Палнах аз и гледам брат ми. Той веднага се размаха и вика гаси. Масло беше изхвърлило към 100-тина грама може би. Избърсах филтъра /Шампион-а/ и го затегнах. Запалих и на 5-тата секунда маслото качи и диода угасна.

Та така, каква беше тая мистерия не знам. Масло досега съм сменял към 15 пъти и никога не съм имал и грам такива проблеми.
Някой има ли идея защо се получи така? И ще има ли сериозни последствия за двигателя? Брат ми ме успокоява, че нищо страшно не се е случило, ама на мене ми е дискомфортно, меко казано.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 24 юли 2007 8:30

споко-на брабуса новия мотор не иска цифра време да захапе и работеше като разлютена фуражомелка...
ама накрая захапа.
нищо му. не се шашкай. :wink:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Вто 24 юли 2007 8:33

Уф, щом и ти викаш споко ми олекна :yeaha:
Обаче защо не искаше да качи масло на затегнат филтър? Не е нормално. :screwy

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 24 юли 2007 8:37

нормално е-помпата не захапе и не ще веднага.
форсираш малко и ако не стане-още малко.
ако пак не стане-гасиш за известно време.
при брабуса проблема се оказа че бях вдигнал предницата и колата беше с наклон назад така че може цедката на помпата да е смукала въздуси.
пуснахме я и на 10тата секунда захапа...

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Вто 24 юли 2007 8:43

Колата беше на равно. Чудя се също защо филтъра се отви с голям зор /даже малко се посмачка от веригата/ при положение, че го затегнах нормално?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 24 юли 2007 8:47

вингаи става така-при стягането навъртиш гумата на една посока и тя се смачка с тая посока. при развиване трябва да я обърнеш наопъки...
анадънмо? 8)

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Вто 24 юли 2007 12:20

В такъв случай се пълни повече масло в мотора и като качи се изтегля част от него.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 24 юли 2007 18:32

Колега моята го е правила пет шест пъти тоя номер...развиваш малко филтъра и палиш за секунда две да хвърли малко масло и тогава го завиваш...това е решението не винаги го прави...обаче ако се доизсмуква старото масло със смукалник през отвора за щеката почти винаги го прави.... Добре че първия път още като я купих ми се разтропаха повдигачите докато я чаках да качи та се усетих че нещо не е като хората...

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Вто 24 юли 2007 19:46

Това ми се е случвало веднъж с дефектен филтър.Малко ти е работил мотора "на сухо" - така че никакви проблеми.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Сря 25 юли 2007 14:53

filtar "Mahle" - Austria

Потребителски аватар
Jerom
Автомобил: Golf II
Двигател: RF
Контакти:

Мнениеот Jerom » Сря 25 юли 2007 14:56

kibo_tom_8440 написа:filtar "Mahle" - Austria

Какво за него?

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Сря 25 юли 2007 15:02

kibo_tom_8440 написа:filtar "Mahle" - Austria

:lol:
Аааа колега и MANN-Germany, хич не е лош.:wink:

А случката, която е споходила Miki съм я преживявал преди четири смени на масло, но тогава не ми бяха сипали масълце във филтъра преди да го завият. Бях започнал явно да гледам :014: :evil: и човека, който извършваше смяната побърза да ме успокои, че вероятно е влязъл малко въздух в системата и трябва да се напълни филтъра.

Последна промяна от Dpop на Сря 25 юли 2007 15:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 25 юли 2007 15:06

Dpop написа: Аааа колега и MANN-Germany, хич не е лош.:wink:
:да:

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Сря 25 юли 2007 17:31

Аз имах подобен проблем с някакъв уж "хубав" унгарски филтър. В крайна сметка се оказа, че клапаните на филтъра не могат да се отворят от налягането на помпата. Смених филтъра и всичко заспа.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 25 юли 2007 19:26

никога не съм наливал предварително масло във филтъра, само гумичката си мажа, да нема после приключения по отвиването

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”