Снощи реших да сменя маслото, че му беше време. Досега на всичките си коли тази операция съм я правил винаги аз. Такаа. Купих си аз масълце Лики Моли и маслен филтър от Юни-то, отидох при братото и както си му е реда източих старото, смених филтъра и налях новото. Филтъра се опитах да го напълня, но пое съвсем малко - 50-тина грама. Мазнах малко по гумичката и го затегнах с една ръка. Нормално, не зверски. Дотук добре.
Паля аз и гледам кога ще загасне диода за масълцето. Гледам, ама той не гасне! Почаках може би 15-20 секунди и угасих. След 2-3 минути пак запалих. Този път почаках малко по-малко. Същата история. Пак почаках малко и потретих. Неще е неще неговата .....
Отидох отпред и пипнах филтъра - вече се беше затоплил порядъчно. Ама дали защото се е напълнил или просто защото двигателя е топъл и бяха минали едно 10-тина минути не можах да разбера. Викам си егати мистерията, досега такова чудо не ми се беше случвало. Гледаме се ние умно с братлето ей така

и стигаме до извода, че филтъра се е оказал дефектен. Решавам да го сменя. Отиваме до близката OMV и там взимам един филтър Champion /само такъв имаше/. Уж правен в Белгия, поне така пишеше.
Връщаме се и тръгвам да отвивам стария. Изненадка! Неще! Напъвам с две ръце с всичка сила - неще неговата верица! Брат ми има едно приспособление с верига, точно за отвиване на филтри. Вика ми я дай на мене. Слага го той и почва да напъва. Отви се със зор.

К'во беше това чудо не знам. Филтъра не беше напълнен, то си личи на тежина. Както и да е - махнахме го и слагаме новия. Него не се опитах да го пълня с масло. Паля аз - същата история - лампата не гасне. Е са си ба мамата. Шах с пешката.

Отвивам филтъра и кво да видя - сух! На двигателя му се събра към минута и половина-две работа без масло.

Вече се притесних сериозно. Звъня на Никси за помощ и той също беше много учуден, по принцип понякога помпата гълтала въздух, ама чак толкова не е чувал. Каза да напълня филтъра и да пробвам пак. Наливам аз, ама пак събра 50-тина грама и неще повече. Викам си няма да паля пак - ефекта вероятно ще е същия. Накрая решихме да навия филтъра, но не докрай за да видиме дали като припаля ще почне да хвърля масло. Палнах аз и гледам брат ми. Той веднага се размаха и вика гаси. Масло беше изхвърлило към 100-тина грама може би. Избърсах филтъра /Шампион-а/ и го затегнах. Запалих и на 5-тата секунда маслото качи и диода угасна.
Та така, каква беше тая мистерия не знам. Масло досега съм сменял към 15 пъти и никога не съм имал и грам такива проблеми.
Някой има ли идея защо се получи така? И ще има ли сериозни последствия за двигателя? Брат ми ме успокоява, че нищо страшно не се е случило, ама на мене ми е дискомфортно, меко казано.