TP (Traffic Program) е функция на RDS която позволява автомобилното ви радио автоматично да премине на радио програма, която в момента излъчва актуална информация за трафика. Всичко това при условие, че радиопрограмата го прави. ТМС (Traffic Message Channel) също анонсира информация за пътната обстановка, но се ползва повече в навигационните (GPS) системи, когато по зададени критерии трябва да стигнете до определено място, като целта в повечето случаи е коригиране на маршрута на движение с цел избягване на задръствания.
Преди време бях забелязал, че TP функцията на BG Radio работи, когато съобщават пътната обстановка в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Напоследък обаче май и те забравят да натиснат бутона, че излъчват трафик-информация.
Въпросът ми е: забелязали ли сте някъде (т.е. попадали ли сте на радио станции) тези функции да работят?
RDS: TP/TMC функционират ли някъде?
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Аз съм забелязал на Pioneer че при активирана такава функция ми сменя радиопрограмите. Но в този час излъчваха някакви новини, а не "трафик" информация. Но може да става въпрос и за друга функция. Не мога да се сетя на коя радиостанция съм бил, и на коя ме е прехвърлило. Спомням си че беше в района на гр. Велико Търново, преди около 3 години.
Искам да поясня (ако съм останал неразбран). Процесът ТР (ТА) е двустранен, т.е. не е достатъчно само вашия радиоприемник да го поддържа (почти не знам да има съвременно авторадио, което да не го прави), но радиопрограмата (радиостанцията) да излъчва. В контекста на това съм уверен че функцията и на Pioneer, и LG, и SONY и т.н. работи, въпроса е, че нашите ефирни радиа (радиостанции) не го правят...
- Golf`mafia
- Автомобил:
- Двигател:
Golf`mafia написа:извинявам се че се меся в темата ама при мене има АФ и ТА та това АФ за какво играе роля кастофончето е сони
AF: функцията се нарича Auto Frequency - това е когато една радиостанция излъчва на различни честоти в различните градове радиоприемникът ти сам да преминава на нужната честота.
Примерно тръгваш от София за Бургас и в София си пускаш Радио 1 което излъчва (в София) на 106.0MHz. Преминавайки през Пловдив, Стара Загора, Сливен и стигайки в Бургас (ако си активирал функцията AF), радиото ти само ще превключва на 95.5MHz (честотата на излъчване в Пловдив), 88.8MHz (Радио 1 в Ст. Загора), 94.7MHz (Сливен) и 90.5MHz (Бургас) за да можеш през целия път да си слушаш радиото, което си избрал без да се налага ръчно да му търсиш честотите ... а и надали би ги запомнил всичките.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”