RDS: TP/TMC функционират ли някъде?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Rumen
Автомобил:
Двигател:

RDS: TP/TMC функционират ли някъде?

Мнениеот Rumen » Чет 22 май 2008 14:23

TP (Traffic Program) е функция на RDS която позволява автомобилното ви радио автоматично да премине на радио програма, която в момента излъчва актуална информация за трафика. Всичко това при условие, че радиопрограмата го прави. ТМС (Traffic Message Channel) също анонсира информация за пътната обстановка, но се ползва повече в навигационните (GPS) системи, когато по зададени критерии трябва да стигнете до определено място, като целта в повечето случаи е коригиране на маршрута на движение с цел избягване на задръствания.
Преди време бях забелязал, че TP функцията на BG Radio работи, когато съобщават пътната обстановка в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Напоследък обаче май и те забравят да натиснат бутона, че излъчват трафик-информация.
Въпросът ми е: забелязали ли сте някъде (т.е. попадали ли сте на радио станции) тези функции да работят?

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Чет 22 май 2008 14:26

В България никога. Германия - 9 от 10 :)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 22 май 2008 14:51

аз лично не съм, а имам такава функция на радиото

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 22 май 2008 14:57

На Pioneer функцията се нарича ТА - Traffic Announce

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 22 май 2008 15:04

vasstop написа:На Pioneer функцията се нарича ТА - Traffic Announce
и си работи в БГ,но само на някои станции :lol:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 22 май 2008 22:27

Аз съм забелязал на Pioneer че при активирана такава функция ми сменя радиопрограмите. Но в този час излъчваха някакви новини, а не "трафик" информация. Но може да става въпрос и за друга функция. Не мога да се сетя на коя радиостанция съм бил, и на коя ме е прехвърлило. Спомням си че беше в района на гр. Велико Търново, преди около 3 години.

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Чет 22 май 2008 23:22

Аз последно като я пробвах в София не работеше, тва на LG :wink:

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пет 23 май 2008 8:01

Искам да поясня (ако съм останал неразбран). Процесът ТР (ТА) е двустранен, т.е. не е достатъчно само вашия радиоприемник да го поддържа (почти не знам да има съвременно авторадио, което да не го прави), но радиопрограмата (радиостанцията) да излъчва. В контекста на това съм уверен че функцията и на Pioneer, и LG, и SONY и т.н. работи, въпроса е, че нашите ефирни радиа (радиостанции) не го правят...

Потребителски аватар
Golf`mafia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golf`mafia » Нед 01 юни 2008 18:29

извинявам се че се меся в темата ама при мене има АФ и ТА та това АФ за какво играе роля кастофончето е сони

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Нед 01 юни 2008 20:00

Golf`mafia написа:извинявам се че се меся в темата ама при мене има АФ и ТА та това АФ за какво играе роля кастофончето е сони

AF: функцията се нарича Auto Frequency - това е когато една радиостанция излъчва на различни честоти в различните градове радиоприемникът ти сам да преминава на нужната честота.
Примерно тръгваш от София за Бургас и в София си пускаш Радио 1 което излъчва (в София) на 106.0MHz. Преминавайки през Пловдив, Стара Загора, Сливен и стигайки в Бургас (ако си активирал функцията AF), радиото ти само ще превключва на 95.5MHz (честотата на излъчване в Пловдив), 88.8MHz (Радио 1 в Ст. Загора), 94.7MHz (Сливен) и 90.5MHz (Бургас) за да можеш през целия път да си слушаш радиото, което си избрал без да се налага ръчно да му търсиш честотите ... а и надали би ги запомнил всичките.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”