Я малко ъпдейтче на темичката ми
От известно време имах съмнение ,че нещо по турбото не ми се получава.....За да върви буса му бях бутнал малко нафтата....вървежа се подобри но..........се увеличи разхода и пушилката.Задния капак беше като с цвят "Хамелеон".....след пътуване е черен,а след автомивка е с цвета на буса.Направи ми впечатление, че като си върви буса с равна газ, при леко отпускане, като че ли пущината тръгва повече.
Та взех един манометър от работата ми до 1.6 бара, купих си тройник и маркуч....взех един приятел за компания и помощ и хоп...ще мерим налягане на турбината.
Да ,ама не. или както е популярно на днешно време...." Ко????НЕ!!!
Стрелката не мърда от нулата,напротив, при подаване на газта отива надолу.т.е.към вакуума.
Консултации по телефона....мърдане на сивите клетки(щото бях уверен в турбото),е не ще и не ще.
Дори си купих бууустметър, със всичките му неща.....два часа залягах под буса да прекарвам маркучета....резултата пак беше същия.
И накрая ....се стигна до турбото.
Първо с компресорчето за гуми, проверих дали работи актуатора(мисля че правилно го написах),не отваряше......
Щото беше отворил и останал в това положение....Как....и аз не знам.отстрани на мембраната имаше ударено и вдлъбнато и предполагам това е причината.Свалих турбото и добре, че имах въпросното нещо(работещо) го замених.
И Мултиванчо тръгна......по бууста надува до 0.5-0.6 бара.Буса тръгна и взе да ми се подобрява настроението.
На следващия ден отидох при Пепи и с него установихме ,че не работи LDA-то на помпата.Това е часта ,която пуска допълнително нафта при високи обороти, т.е при пълно натоварване на турбокомпресора.
Причината......също ударен и блокирал.(Малки съмнения че е направено нарочно)На всичкото отгоре май и мехчето беше спукано.
Както и да е.....смених ме го и о чудеса.....Мултиванчо лети....Турбото надува до 0.8 бара....муцуната на буса се вирва нагоре, а той се изстрелва напред.
Като цяло съм доволен и огромно благодаря на приятелите дали съвет, на Васето за помоща и закупуването на бууста...
п.с. Благодаря и на Жорето(кокала) за центровката дето направи пролетта..... За да не се разсърди пак ,че не съм го споменал.