Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Ljubon » Нед 10 юли 2011 10:29

hooligan_sk написа:няколко метра преди да навлезна в кръстовището светна жълто

Видял си жълтия сигнал и въпреки това си навлязъл в кръстовището - грешка. При жълт сигнал трябва да спреш, а не да навлизаш в кръстовището. Изтеглянето от кръстовището е оправдание, но когато си навлязъл на зелено и жълтото те е заварило в кръстовището.:012:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 10 юли 2011 11:09

Ljubon написа:
hooligan_sk написа:няколко метра преди да навлезна в кръстовището светна жълто

Видял си жълтия сигнал и въпреки това си навлязъл в кръстовището - грешка. При жълт сигнал трябва да спреш, а не да навлизаш в кръстовището. Изтеглянето от кръстовището е оправдание, но когато си навлязъл на зелено и жълтото те е заварило в кръстовището.:012:

Няма грешка, при 40км/ч няма как да спра без да се окажа на средата на кръстовището. Точно за това е жълтото, иначе щеше да има червено и зелено само :да:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 10 юли 2011 11:32

Колега, щом не си съгласен с акта, отиди и си напиши възраженията и в КАТ! Иначе не искам да взимам страна в това дали си виновен или не, но просто го приеми като съвет, като видиш зелена светлина, без брояч, и не си видял кога е светнала, т.е., може тя вече да е към края си, премести си крака на спирачката, и дори намали, за да можеш да спреш като светне жълтото, пък ако не светне пак ще си минеш! Иначе оправданието "минах на жълто защото не можах да спра" за мен е доста относително нещо, по принцип за да не можеш да спреш на жълто, значи вече не виждаш светофара, обаче щом си го видял в повечето случай има време да се спре!

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Нед 10 юли 2011 12:13

ivo_555 написа:Колега, щом не си съгласен с акта, отиди и си напиши възраженията и в КАТ! Иначе не искам да взимам страна в това дали си виновен или не, но просто го приеми като съвет, като видиш зелена светлина, без брояч, и не си видял кога е светнала, т.е., може тя вече да е към края си, премести си крака на спирачката, и дори намали, за да можеш да спреш като светне жълтото, пък ако не светне пак ще си минеш! Иначе оправданието "минах на жълто защото не можах да спра" за мен е доста относително нещо, по принцип за да не можеш да спреш на жълто, значи вече не виждаш светофара, обаче щом си го видял в повечето случай има време да се спре!

Всичко това ми е пределно ясно. :да: Нито 150лв ме бъркат по някакъв начин нито 8 точки(имам си всичките). Просто в случая с този акт съм обвинен в нещо което не съм направил - преминаване на червено. Там няма камери за да се види категорично, но съм убеден че в момента когато е светнало червено аз вече съм бил минал и заминал :да: Господа полицайте които междувпрочем се държаха като мутри от '92г ми обясняваха че минаването е позволено само на залено... да ама защо ми пишат лъжи в акта, защо не го съставиха за минаване на жълт светофар като им е все тая, което беше и истината :не:

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Нед 10 юли 2011 20:38

@hooligan_sk
По принцип от обжалване на акт няма много смисъл, защото това обжалване се разглежда от началника на този, който ти го е написал. А той никога няма да се обърне срещу колегата си.
Има обаче смисъл да се обжалва наказателното постановление, защото това става в съда и са други хора.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Нед 10 юли 2011 20:55

hooligan_sk написа:Здравейте.

По моя въпрос може и да е писано някъде назад в тези 86 страници, но не намерих.

Преди 2 часа ми написаха акт за преминаване на червено. Това обаче изобщо не беше истина, защото няколко метра преди да навлезна в кръстовището светна жълто и при всяко положение не ме е заварил червен сигнал. Това го написах с няколко думи в полето за възражения на акта + че съм длъжен да се изнеса от кръстовището в случая. На акта пише че в 3 дневен срок мога да подам допълнителни възражения.

Въпроса е има ли смисъл да ходя утре в КАТ и да описвам ситуацията подробно, като имам един свидетел който ще потвърди случката. Какво да направя при положение че обстоятелствата описани в акта, просто не са верни?

Плати си акта и не си хаби нервите защото нищо няма да направиш

Потребителски аватар
peyu
Автомобил: Passat B7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Нед 10 юли 2011 21:36

ABSOLUT написа: @hooligan_sk
По принцип от обжалване на акт няма много смисъл, защото това обжалване се разглежда от началника на този, който ти го е написал. А той никога няма да се обърне срещу колегата си.
Има обаче смисъл да се обжалва наказателното постановление, защото това става в съда и са други хора.

Напротив - винаги има смисъл да се обжалва! Единствено когато си виновен, трябва да си кротуваш,
аз също имах подобна ситуация преди време, акта падна, но имах и запис от охранителна камера на супермаркет точно до светофара и се вижда, как си минавам в последната секунда на зеленото. (светофара няма брояч)
успех

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 11 юли 2011 5:55

ivo_555 написа:... като видиш зелена светлина, без брояч, и не си видял кога е светнала, т.е., може тя вече да е към края си, премести си крака на спирачката, и дори намали, за да можеш да спреш като светне жълтото, пък ако не светне пак ще си минеш! Иначе оправданието "минах на жълто защото не можах да спра" за мен е доста относително нещо, по принцип за да не можеш да спреш на жълто, значи вече не виждаш светофара, обаче щом си го видял в повечето случай има време да се спре!
Е, не съм съгласен да намалям на всеки светофар, който свети зелено. Вчера ми се случи същото - на по-малко от 10м от светофара светна жълто и вероятно щях да спра на не повече от 1-2м след светофара, но създавайки на всички в колата незаменимото усещане да се обесят на коланите.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 11 юли 2011 7:57

Не става въпрос за всеки светофар, мисля подробно съм описал ситуациите за които става въпрос! То да не го правя от хубаво, да не би да предпочиташ да ходиш всеки път да си обжалваш актовете за минаване на червено, за това по добре си имай на ум едно като виждаш продължително зелено, то все някога ще свърши!

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Пон 11 юли 2011 10:38

ABSOLUT написа: @hooligan_sk

Благодаря :да: Като видя постановлението ще решавам :да:

Потребителски аватар
vodkoleq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vodkoleq » Сря 13 юли 2011 16:30

здравеите колеги! Исках да попитам ако карам с решение на акт и отнет талон какво могат да ми направят ? :oops: (не карам така просто питам ако ми се наложи някои пат докато си платя )

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 14 юли 2011 15:46

Караш един месец само с акта и после отиваш да си търсиш НП:
1. Ако е излезнало го взимаш и имаш и с него един месец да шофираш и вече се налага да си платиш глобата и да си вземеш талона
2. Удължават ти срока с още един месец и пак минаваш на т.1

П.П.: Ползвайте търсачката, това е дискутирано хиляди пъти

Потребителски аватар
vodkoleq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vodkoleq » Пет 15 юли 2011 8:29

azrod написа:Караш един месец само с акта и после отиваш да си търсиш НП:
1. Ако е излезнало го взимаш и имаш и с него един месец да шофираш и вече се налага да си платиш глобата и да си вземеш талона
2. Удължават ти срока с още един месец и пак минаваш на т.1

П.П.: Ползвайте търсачката, това е дискутирано хиляди пъти

ами НП го взех преди 3 месеца

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Пет 15 юли 2011 10:55

А като си взема НП-то и талона и го платя трябва ли пак да ходя в КАТ?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 15 юли 2011 10:58

naydenov23 написа:А като си взема НП-то и талона и го платя трябва ли пак да ходя в КАТ?

Плащането изпреварва взимането на талона. След като си го взел, нямаш работа в КАТ. :012:

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”