Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Winner25 » Чет 01 сеп 2011 23:58

Velko написа:Колеги колко точки взимат с акта за неправилно паркиране? Паяка тръгна да ми вдига колата и ми писаха акт :No

На мен не ми взеха точки. Само 20лв :)

Потребителски аватар
Plehi
Автомобил: Passat B8 T4 Touareg W140
Двигател:

Мнениеот Plehi » Нед 04 сеп 2011 9:50

Velko написа:Колеги колко точки взимат с акта за неправилно паркиране? Паяка тръгна да ми вдига колата и ми писаха акт :No

Аз го отнесох повечко. 15лв такса освобождаване,акт 50лв и 6 точки :bishop

ItMB
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ItMB » Чет 08 сеп 2011 22:03

Здравейте!
Проблема ми е сходен с на някои от колегите,но така и не намерих отговори на въпросите, който ме вълнуват.
Вчера вечерта униформените господа ми позвъниха на вратата и ме "зарадваха" със снимка, става въпроса за камерата до бензиностанцията на с. Малиново. Нарушението е 113 км/ч, при ограничение 60 км/ч, а датата е 27.06.2010. Искам да попитам, нормално ли е ме информитат за подобно нещо след година и два месеца. Не мога да помня конкретната ситуация след толкова време, може би скоростта наистина да е била такава, но не съм абсолютно убеден. Беше ми предоставена само една снимка,а на места из форума четох, че трябва да са повече ? Униформените господа ми казаха,че до 2 седмици трябва да се явя в РПУ Ловеч, за да си получа наказателното постановление. Но тъй като все пак работя и Ловеч не ми е чак толкова близо, какво ще стане ако не се явя и какво става след това,как се процедира ?
Има ли смисъл да обжалвам, тъй като на места четох, че няма смисъл да се обжалва след като си заснет с камера и има снимка?
Господата, които ме посетиха поискаха само да попълня документите, че аз съм шофирал и това беше.
Последно, което ме интересува е глобата, която ще ми бъде наложена по стария или по новия закон ще бъде,нарушението е направено през 2010г. , а ще ме глобяват през 2011г. ? Това ми е много важно, тъй като разликата е отнемане на свидетелството за 1 месец, което никак не е малко за мен.

Благодаря предварително за отговорите!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 09 сеп 2011 5:39

ItMB написа:...
Господата, които ме посетиха поискаха само да попълня документите, че аз съм шофирал и това беше.
...

Честито! Вече имат самопризнание подписано собственоръчно от теб - написа ли, че потвърждаваш за написаното с подписа си? mhihi
Кой те би по главата да попълваш нещо?

ItMB
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ItMB » Пет 09 сеп 2011 8:28

myrshavija написа:
ItMB написа:...
...

Честито! Вече имат самопризнание подписано собственоръчно от теб - написа ли, че потвърждаваш за написаното с подписа си? mhihi
Кой те би по главата да попълваш нещо?

Все пак изненадаха ме,а и за първи път ми се случва. :roll: Питаха ме аз ли съм собственика на автомобил с еди кой си номер,от там нататък просто ми дадоха снимката и искаха да кажа кой е управлявал МПС-то.И да написах, че съм аз и това беше.
Въпроса е дали ще се разминем само с парична санкция или ще има и още.

lilibg66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lilibg66 » Пет 09 сеп 2011 10:12

До ItMB:
Имаш коментар на ЛС!

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Съб 10 сеп 2011 18:29

Когато дойдат полицаите не можеш да им треснеш вратата или да им откажеш да подпишеш документите, не веднъж съм спал по районните заради подобни неща (е не точно за снимки де).
А русата кака пак рулира, евала :) Но поне напиши публично нещата, нали затова е форум- да си помагаме взаимно, като знаеш процедурата я опиши тук.

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Странна случка с КАТ - съвет?

Мнениеот evgenyh » Съб 10 сеп 2011 21:48

С две думи преди малко ме спряха КАТ защото наруших 2 знака докато се прибирах в къщи - за движение само на право и влизането забранено, както и да е, казаха ми, че акта е 6т. и 50лв. глоба, казах ОК, след което ми обясниха да ида в КАТ не по-късно от 3 дни преди да изтече и т.н. Искаха ми лична карта и ми записаха данните в един тефтер.
Общо взето това беше, след което се качих в къщи(случката се развива на паркинга пред нас - караха след мен и като спрях пуснаха лампата :Mr Green Fun ) и се сетих, че не сами дали копие от акта, даже като се замислих установих, че не съм разписвал нищо :screwy
Накрая се оказа, че са ми върнали и синьото талонче :?:

...та въпроса е сега писали ли са нещо или са ме пуснали :screwy нали все още като пишат акт се разписваш и ти дават копие от него с което да караш един месец :?: за какво тогава ми обясняваха надълго и нашироко да ходя в КАТ след 1 месец :?: :?: :?:
Или пълк вече актовете са електронни и не ти взимат талончето, нито се раписваш :?: Моля ако някой знае да каже :talk:

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Нед 11 сеп 2011 1:09

Все още като ти напишат акт ти взимат талончето и ти връчват копие от акта!
А за колегата със снимката, имам спомени, че давността на снимката е една година, след това могат да те хванат там където искаш ;)

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Re: Странна случка с КАТ - съвет?

Мнениеот ivanov72 » Нед 11 сеп 2011 7:12

evgenyh написа:С две думи преди малко ме спряха КАТ защото наруших 2 знака докато се прибирах в къщи - за движение само на право и влизането забранено, както и да е, казаха ми, че акта е 6т. и 50лв. глоба, казах ОК, след което ми обясниха да ида в КАТ не по-късно от 3 дни преди да изтече и т.н. Искаха ми лична карта и ми записаха данните в един тефтер.
Общо взето това беше, след което се качих в къщи(случката се развива на паркинга пред нас - караха след мен и като спрях пуснаха лампата :Mr Green Fun ) и се сетих, че не сами дали копие от акта, даже като се замислих установих, че не съм разписвал нищо :screwy
Накрая се оказа, че са ми върнали и синьото талонче :?:

...та въпроса е сега писали ли са нещо или са ме пуснали :screwy нали все още като пишат акт се разписваш и ти дават копие от него с което да караш един месец :?: за какво тогава ми обясняваха надълго и нашироко да ходя в КАТ след 1 месец :?: :?: :?:
Или пълк вече актовете са електронни и не ти взимат талончето, нито се раписваш :?: Моля ако някой знае да каже :talk:

Ако ти напишат акт-подписваш се, вземат ти синия талон и ти дават екземпляр от акта. Ако е фиш-пак се подписваш и ти дават екземпляр от фиша. На теб нищо не е написано,а в тефтера са записали твоите данни като проверен

lilibg66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lilibg66 » Нед 11 сеп 2011 7:27

До evgenyh:
Нарушил си чл.183; ал.3; т.5 от Закона за движение по пътищата, който гласи:
ЗДвП:
Чл.183
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба 30 лв. водач, който:
5. навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път;
Според Правилник за прилагане на Закона за движение по пътищата и Списък на нарушенията, за които се отнемат контролни точки, съгласно Наредба №13-19599 г./27.12.2009 г.:
(информацията съвпада с изпитните листовки за 2011 г.)
17. за навлизане след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или за движение в забранената посока на еднопосочен път (чл. 183, ал. 3, т. 5 ЗДвП) - 4 к.т.;
Относно, дали имаш съставен акт или не, вземи си прочети някои членове и алинеи от Закона за административните нарушения и наказания.
ЗАНН:
Чл. 40
Чл. 42
Чл. 43
Чл. 44 - тук е описано за тридневния срок на възражение по акта, след написването му, ако не си направил такова на момента (вероятно това са имали впредвид катаджиите).
Според мен - нямаш акт. А ако имаш, глобата ти по закон не е тази, която са ти казали!
От мен - късмет!

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Нед 11 сеп 2011 12:34

аз имам един не платен стана вече 3, 4 месеца никой нищо ... не е редно но с тея заплати не стигат до него :|

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Нед 11 сеп 2011 20:30

Мерси на всички за отговорите :wink:
Явно катаджийте са размислили в последния момент като са видели, че има бебе в колата и са се отказали, но пък бяха толкова убедотелни :wink:

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пон 12 сеп 2011 21:46

какво да очаква шофьор,наказан с акт по чл.133 ал.1 "Забранява се превозването на по-голям
брой пътници от определения в свидетелството за регистрация на моторното превозно
средство. "

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 12 сеп 2011 23:17

Еми ето на този пич са му наложили глоба в размер на 50лв.
Макар че това е съдебно решение и другия съд може да реши друго.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”