Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Night_elf » Пет 09 юли 2010 17:13

brum написа:Ам да ги е.а в ушите тогава. Мен въобще не ме питаха ми направо ми натресоха акта...

Кога е било това?

Преди 2 месеца може би ми писаха фиша ... 50лв и честито mhihi
:кючек:

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пет 09 юли 2010 20:38

E те са че ви разпнат моралистите... :screwy
Как не ви беше срам, бе... цървен светофар и да минете mhihi
А мен, за шибаното "кръстовище", тип селска среща, ме направиа бербат Юда ооо Ти незазумни ЮРОДЕ, си е евало веко :кючек:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 12 юли 2010 9:54

brum написа:За червен светофар не дават фиш. Акта не знам колко пари беше , но точките са 10. Мисля, че глобата беше максимум 150лв, но ако не си имал скоро нарушения и си бил примерен могат и по-малко пари, и по-малко точки да ти вземат.

Дават, имам такъв :mrgreen:
Доколкото знам акта е пак 50лв, но + 8 или 10 точки

Потребителски аватар
maksi
Автомобил: VW Touran
Двигател: AZV
Контакти:

Мнениеот maksi » Вто 13 юли 2010 22:25

Здравейте,колеги
Ще опиша набързо каква е ситуацията и ще се разбере за какво иде реч.
Мой познат маневрира на паркинга на голяма верига магазини(няма да казвам име да не стане реклама).По време на маневрата за излизане същият е без колан.На излизане от паркинга на магазина има знак "Стоп",на който спира,поставя си колана и потегля.След 50 метра го спират КАТ-аджийте и му пишат акт за без колан.Нямаше ли писано някъде,че при маневра е позволено да не се слага колан и нещо за частните имоти и т.н. и има ли шанс да се спечели евентуално обжалване?В акта има и нарушение за сенник на предното стъкло,което прави глобата 70 лева+8 точки и по закон може да се обжалва.
Имам и друг въпрос,който също е свързан с колана.При запален автомобил,седящ в покой на място по думите на чичко полицай колана трябва да е поставен,но какво става когато аз съм запалил колата,отворил съм предния капак и си доливам антифриз-акт ли трябва да ми пишат,че съм без колан? :screwy

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 13 юли 2010 22:29

maksi написа:Здравейте,колеги
Ще опиша набързо каква е ситуацията и ще се разбере за какво иде реч.
Мой познат маневрира на паркинга на голяма верига магазини(няма да казвам име да не стане реклама).По време на маневрата за излизане същият е без колан.На излизане от паркинга на магазина има знак "Стоп",на който спира,поставя си колана и потегля.След 50 метра го спират КАТ-аджийте и му пишат акт за без колан.Нямаше ли писано някъде,че при маневра е позволено да не се слага колан и нещо за частните имоти и т.н. и има ли шанс да се спечели евентуално обжалване?В акта има и нарушение за сенник на предното стъкло,което прави глобата 70 лева+8 точки и по закон може да се обжалва.
Имам и друг въпрос,който също е свързан с колана.При запален автомобил,седящ в покой на място по думите на чичко полицай колана трябва да е поставен,но какво става когато аз съм запалил колата,отворил съм предния капак и си доливам антифриз-акт ли трябва да ми пишат,че съм без колан? :screwy

бе не им вярвай. да обжалва. ако е бил на паркинг и не пише изрично, че важат разпоредбите на закона за дв. няма логика да имат правомощия да го глобят.

Потребителски аватар
maksi
Контакти:

Мнениеот maksi » Вто 13 юли 2010 22:45

Значи нарушението се извършва на паркинга,а акта се пише извън него :screwy

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 13 юли 2010 22:47

maksi написа:Значи нарушението се извършва на паркинга,а акта се пише извън него :screwy

в закона пише, че колана се поставя преди потегляне. не пише: преди запалване на автомобила.

Потребителски аватар
maksi
Контакти:

Мнениеот maksi » Сря 14 юли 2010 8:36

Да,напълно съм съгласен с тебе.Искам да знам дали ще има положителен резултат като се обжалва акта или не.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Сря 14 юли 2010 14:42

За съжаление разпоредбата в ЗДвП е категорична, че щом превозното средства е в движение следва да се сложи обезопасителен колан.

цитат:
Раздел ХХV

(Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)

Обезопасителни колани, защитни каски, системи за обезопасяване на деца
Забележка към параграф Практика по алинеи
Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.

Значи тук не е регламентирано движението къде става - паркинг, черен път, на село, на поляната и т.н. Щом превозното средство е в днижение си длъжен да поставиш колана.
Не мисля, че обжалването ще ти помогне в случая.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 14 юли 2010 14:48

kibo_tom_8440 написа:За съжаление разпоредбата в ЗДвП е категорична, че щом превозното средства е в движение следва да се сложи обезопасителен колан.

цитат:
Раздел ХХV

(Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)

Обезопасителни колани, защитни каски, системи за обезопасяване на деца
Забележка към параграф Практика по алинеи
Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.

Значи тук не е регламентирано движението къде става - паркинг, черен път, на село, на поляната и т.н. Щом превозното средство е в днижение си длъжен да поставиш колана.
Не мисля, че обжалването ще ти помогне в случая.

прочети първите чл. на закона.
закона важи за всички пътища отворени за публично ползване. паркинга е частна собственост и следва собственика да посочи дали важат разпоредбите на закона на територията на паркинга.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Чет 15 юли 2010 8:44

Това което сочиш са така наречените общи разпоредби - глава І "Общи положения" (в този закон)от всеки нормативен акт, а глава XXV от закона влиза в числото на специалните разпоредби, които са с предимство при прилагане пред общите разпоредби. Защо в цялата глава не е цитирана думата "пътища", защото ако имаше такава дума в тази глава, тогава щяха да важат цитираните от теб общи разпоредби в глава І от закона. Това е направено с цел при нерегламентиране на особени правила, да важат общите положения от нормативния акт. Но тъй като имаме регламентирани такива правила за ползване на обезопасителни колани, то тези разпоредби са с предимство пред останалите.
Лично за мен ще е интересно от развоя, изхода и мотивите на съда на такова тълкуване, което в случая да е в полза на притежателя или ползващия МПС, т.е. че неправилно е санкциониран.

И пак подкрепям горния си пост в този случай, че е безмислено обжалването.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Чет 15 юли 2010 11:03

Айде честото!
От вчера имам акт и за без колан! mhihi
само такъв нямах у колекцията.......
Направо ми писна вече, а без да лъжа, написаха ми го буквално 2 метра след като потеглих. Бяха се скрили направо като на Делта форс.
Принципно карам с колан, но както и да е.............

Вчера гладах в закона, пише глоба 50лв. и 8к.т., но имало възможност да ми се издаде фиш за 50лв. глоба, който вариянт беше несравнимо по-добър.
На въпроса ми защо ми пишете акт а не фиш, отговора беше свършиха фишовете. Ебаси обяснението........ :banghead: :dummy:
Има ли смисъл да обжалвам?
Кой преценява дали да е фиш или акт за едно и също нарушание и на база на какво.........?!

Потребителски аватар
slavi_tdi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavi_tdi » Вто 20 юли 2010 22:31

Искам да попитам ако ти напишат фиш и до 7 дни него платиш какво става.Нещо чувам че ако него платиш минава автоматично на акт и се вземат и точки.
На мен ми писаха 20 лв. фиш за неправилно паркиране и несам го плащал а 7 дни минаха оддавна и сега незнам какво се случва.

Последна промяна от slavi_tdi на Вто 20 юли 2010 22:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 20 юли 2010 22:33

slavi_tdi написа:Искам да попитам ако ти напишат фиш и до 7 дни него платиш какво става.Нешто чувам че ако него платиш минава автоматично на акт и се вземат и точки.
На мен ми писаха 20 лв. фиш за неправилно паркиране и несам го плащал а 7 дни минаха оддавна и сега незнам какво се случва.

акт+точки ако се взимат за такова нарушение

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 20 юли 2010 22:40

vw_golf_4_tdi написа:
slavi_tdi написа:Искам да попитам ако ти напишат фиш и до 7 дни него платиш какво става.Нешто чувам че ако него платиш минава автоматично на акт и се вземат и точки.

акт+точки ако се взимат за такова нарушение

Акта за неправилно паркиране е 20лв без точки. Зависи пак колко неправилно е паркирането mhihi

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”