Идея за устройство за зареждане на акумулатор

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Идея за устройство за зареждане на акумулатор

Мнениеот milmar » Съб 26 ное 2011 9:59

rosi17go написа:Върти ми се в главата следното нещо, след като разбрах, че акумулаторите на колите ни не са 100% заредени.
Искам да сглобя устройство, например 2 батерии по 7 ампер/час по 12 волта, които чрез преобразувател да захранват 45 ампер/час акумулатор на кола, през нощта например с ток 500 - 1000 мА

хубаво ще е тези батерии по 7 ампер/час по 12 волта през деня докато се кара колата да се зареждат от алтернатора (през запалаката например)....

Идеята е много интересна , въпросът е тези батерии ако са оловни как ще се зареждат . Не е нужно да са две по 12V за да се произведе 14.4V , може и от една 12V с повишаващ DC-DC 12->14.4V . Но така или иначе този акумулатор няма да се дозарежда , и поне него трябва да си качваш вкъщи от време на време за дозаряд :) .

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 26 ное 2011 14:53

Купуваш си от този сайт такава батерия:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... _Pack.html
В напълно заредено състояние има 12,6V, а разряден ток - над 160А продължително и двойно повече краткотрайно - там си пише колко. Слагаш и една зареждачка, която ще я тъпче от големия акумулатор постоянно, изключва се при достигане на 4,3V на клетка:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... arger.html
Зареждането е отделно на всяка клетка и става през отделни изводи, не от силовите.
Трябва само надежден прекъсвач, който да спаралелва батерията с основния акумулатор по време на стартиране.

Авио, корабо и автомоделисти отдавна карат с такива батерии.

Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosi17go » Нед 27 ное 2011 18:30

Колега това второто не го разбрах как работи, може ли малко пояснение.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 27 ное 2011 19:27

Заповядай!

Изображение

Зарядното работи с 12 - 16V прав ток. Тук е захранено от адаптер, в колата - от контактният ключ. Батерията е от 3 клетки и те се зареждат поотделно, през тънките кабелчета, които може да не се свалят от зарядното. На кафявата букса се слага прекъсвач към кабелите са стартера, или кой където си избере.
Зарядното се захранва при изключен контакт, а при контакт и стартер се изключва, за да не се товари.
Ако има нещо, питайте.
:beer

Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosi17go » Нед 27 ное 2011 20:36

Да това явно върши работа в твоя случай, защото клетките се зареждат поотделно. Аз търся нещо което да зарежда до 14 волта от батерия 12-24 волта с ток под 1 А.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 27 ное 2011 20:54

Не разбра идеята.
Слагаш полимерка 5Ач, която дава ток 45 пъти повече от капацитета си, демек 225 А за 1 минута разряд, а пиково за 10 сек дава 90 пъти, демек 450 А. Това, в паралел с акумулатора на колата, ще запали и мъртвец.
И за разлика от оловните, на тези акумулатори токовете за реални.

Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosi17go » Нед 27 ное 2011 21:03

Гледам тези тънки жички, гледам 225 А. Започвам да си спомням във ВМЕИ-то, доцента по ел. спец. казваше ЕХ КОЛЕГИ напусто СМЕ СЕ СЪБИРАЛИ.
Затова моля за разяснение може ли да намерим устройство което да дава поне за 5-6 часа 14 волта /500ма с което да зареждаме 12 в аку?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 27 ное 2011 21:40

Тези жички на силовият изход са само 6 квадрата, тази батерия дава 44A постоянно и 66 за 10 секунди. Показвам я само за пример. И цената е 9 долара...

Потребителски аватар
Bucket
Автомобил: Skoda O2 комби TDI BMM
Двигател:

Мнениеот Bucket » Нед 27 ное 2011 22:57

44 Ампера постоянно scare Моля?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 27 ное 2011 23:53

Извинявам се за спама, на някой може да са полезни тези акумулаторни батерии.
Полимерките като тегло - токоотдаване са с много добри показатели. Тази батерия на снимката е 2,2 Ач, 11,1V номинално напрежение, в напълно заредено състояние е 12,6. Тегло - около 180 гр.
И това е от евтините батерии.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 26 дек 2011 13:53

Я да дигна малко темата макар и с решение не по темата mhihi .Та на мен ми допадна идеята на колегата @muns61 и реших да поекспериментирам,купих си липо пакет 2,2ah и и направих шалтер от стария ми включвател на стартера.Изведох си бутон вътре в купето и при завъртане на ключа за палене натискам бутона и пали,определено има ефект даже и с тази малка батерия.Единственото неудобство е че трябва да вдигна капака да включа липо пакета в буксата и тогава да паля,но на мен ми трябва само за първо палене че аку то ми е пътник и сутрин му е зор.А самата батерия си я държа у дома понеже при ниски температури не може да отдаде много голям ток.Това от мен тая зима ще експериментирам и наесен като си зема нов акумулатор вероятно пак ще ползвам системата при тежки климатични условия с цел да се щади аку то :D

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 26 дек 2011 14:00

fox_vt написа:Я да дигна малко темата макар и с решение не по темата mhihi .Та на мен ми допадна идеята на колегата @muns61 и реших да поекспериментирам,купих си липо пакет 2,2ah и и направих шалтер от стария ми включвател на стартера.Изведох си бутон вътре в купето и при завъртане на ключа за палене натискам бутона и пали,определено има ефект даже и с тази малка батерия.Единственото неудобство е че трябва да вдигна капака да включа липо пакета в буксата и тогава да паля,но на мен ми трябва само за първо палене че аку то ми е пътник и сутрин му е зор.А самата батерия си я държа у дома понеже при ниски температури не може да отдаде много голям ток.Това от мен тая зима ще експериментирам и наесен като си зема нов акумулатор вероятно пак ще ползвам системата при тежки климатични условия с цел да се щади аку то :D

Щом си си купил батерия, остава да си вземеш още някои неща и да те правим моделист!
http://www.youtube.com/watch?v=rqi63kgZ ... ature=plcp

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 26 дек 2011 14:26

Ооо не ме дразни че още не ми е минал мерака за тези джаджи особено за хелитата :drinking:

Върни се в “Направи си сам!”