milmar написа:ktamen написа:Колкото по-висока честота, толкова по-лесно.
OK!
Аз имам различен опит в тази насока. Работя предимно с маломощни захранвания на честоти вече до над 1MHz и колкото честотата е по-голяма, толкова е по-сложно, особено пък ако става въпрос за 1kW. Мен лично би ме притеснило в твоя проект най-много това, че честотата е висока за изработка като обикновен мрежов траф и още повече, че честотата е променлива, не е фиксирана.
Никога не съм проектирал трифазен траф,
едва ли е нещо непосилно, ако имаш опит с монофазни. Все пак трябва да се чете. Не съм срещал методика за пресмятане на силов траф на нефиксирана честота.
ПП С ферит няма да стане, честотата е твърде малка и при такава честота трябва същия габарит, сечение и т.н. магнитопровод, какъвто би бил и железния. Освен това феритите принципно имат по-малка магнитна проницаемост от желязото, това също е "минус" в случая.
Самият алтернатор може да се разглежда и като трифазен трансформатор за променлива честота. Нищо сложно не виждам в него. Реално ще се ползва при честоти между 200 и 300 макс 400 - 500 херца. Разликата не ми се вижда значителна. Според книжката за звуковите трансформатори, разликата е нищожна. При по-високите честоти ще има лесна възможност за удвояване на мощността, ако имам нужда от по-висока мощност.
Големият проблем е, че както си писал, трябва да се чете, а нямам идея къде да чета. В нета намирам само някви глупости за триъгълни звезди и прочее. Учебника, който използвах едно време, като смятах нестандартни тороидални трафове ми е доста далеч. Пък и заради нулевия ми опит с три фази, не съм много сигурен, че ще ми е достатъчно полезен. И взех да се замислям за Ш ламелите. Студеновалцованата ламарина е значително по-добра, ще видим какво ще ми попадне.
Така или иначе никак не ми е спешно. Жиците ги извадих за да си вържа фаровете за тях. Фаровете си светят отлично. Ама след като може само с някво елементарно трафче, да си имам 220В що да не използвам тази възможност.
Преди време спорихме дали има смисъл да се сменят контактните пръстени. Аз твърдях, че е излишно. Днес закъсах заради прерязан пръстен. Като съдя по-състоянието на другия пръстен и четките, причината е дефектна прекалено твърда четка. Виновната четка се счупи, щото беше потънала твърде дълбоко в пръстена и просто нямаше начин да излезе цяла. Не бях с голфа, който е като подвижна работилница и се видях в чудо докато закрепя положението. Нямах дори клещи, все пак успях да се добера до Пловдив и няколко пъти притичвах до една железария за тривиални инструменти. За да ми е по-весело, някой (или джамбазинът преди 10 години, или австрийската собственичка на колата преди него) беше наблъскал много яко с много як силикон в проблемната част на алтернатора.
Bucket, благодаря за препоръката за учебника

Много е интересен, има и картинки. Не е зле и ти да го прегледаш.