Безстепенно регулиране оборотите вентилатора на парното

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
FLAIR
Автомобил: Golf IV
Двигател: SR 1999

Мнениеот FLAIR » Вто 18 сеп 2007 7:40

zfa159 написа:... да се използва просто схема,която отпушва в различна степен един биполярен транзистор ...

Става! А транзистора може да използваш за отопление на купето през зимата. :lol:
По-добре тогава го направи с релета и резистори; чиста работа

В автомобилите с климаторници е направено с ШИМ.
Предимствата: минимални загуби, евтино изпълнение. Трябва просто да се подбере честотата. Ако на някой му се занимава, може да го направи с микроконтролер.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 18 сеп 2007 7:45

Абе един псевдо климатроник с няколко бутончета и всеки път като даваш на контакт да почва от 0 и да увеличава до зададената стойност.
Ефектно би било.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Вто 18 сеп 2007 8:21

naka_76 написа:Здравейте ,

понеже съм го правил и мога смело да кажа , че работи......

Колега ти ме удари в земята. На BMW с климатроник има такъв модул за управление на вентилатора който често гори.Управлението му беше от 0 до 2V (по спомен) .Както и да е , заместихме го с ШИМ. Ефекта : При висока честота индиктивнустта на електромотора беше толкова голяма, че ток почти не протичаше при средните диапазони. Гадно не-плавно регулиране. При ниска честота около 5khz всичко работеше идеално с изключение на пищенето което се чуваше от бобините или от луфтовете на ротора :cry:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 18 сеп 2007 10:00

Определено не може да игнорират особеностите на товара. Все пак говорим за колекторен двигател, не за лампа с нажежаема жичка.

Може и да стане просто така, но с клизматичен подбор на честотата.

Иначе наистина трябва да се захрани през дросел и кондензатор, т.е. посъщество се получава импулсен регулатор на напрежение. А за целта си има и готови чипове.

А има и специализирани чипове за управление на постояннотокови двигатели - това е вероятно най-доброто решение.

Потребителски аватар
naka_76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот naka_76 » Вто 18 сеп 2007 15:56

понеже Фиата отиде на металекс , а с него и платката на регулатора , няма да мога да се сетя на каква честота беше, но не беше висока. Мисля , че не беше повече от 500 Хц. Бях му задал и начални обороти и си работеше повече от 2 години.

Потребителски аватар
Dobromirski
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Сря 19 сеп 2007 10:12

Е, звуци не издаваше ли ? :gruebel

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 19 сеп 2007 11:05

Има доста прилични схеми за управление на постояннотокови двигатели и то даже ги слата по видеа и т.н. така че не са лоши.В google има разни дето излизат като картинки.Някъде имам една книжка ама трябва да я потърся.
Иначе транзистора предупредих че ще топли "леко" :)

Ако някой има идея колко ток папа вентилатора може да сподели за да видим дали това http://www.onsemi.com/pub/Collateral/LM350-D.PDF не е удачно решение.Първоначално бях изнамерил едно регулаторче за 1.5A ама това е за 3А.
Ако съпротивлението на мотора е константно а то е такова при ниските обороти ток-а ще е по-малък т.е. няма да се товари толкова много регулатора.Релано погледнато ще е натоварен най-много при високите скорости (мксимално изходно напрежение съответно максимален ток,консумиран през елемента).Това обаче може да се сметне при зададено съпротивление на мотора (което нямам как да премеря защото колата ми не е при мен) и да се види какво е максималното изходно напрежение при което няма да се надвишават въпросните 3А на елемента (разбира се ако съпротивлението се окаже твърде малко отпада възможността за използване на тази схемка).При около 3 ома съпротивление на мотора максималното напрежение ще е малко под 9V а това няма да е достатъчно за развиване на нормалните му обороти.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 19 сеп 2007 15:41

Мисля че трябва да се търси импулсен регулатор на напрежение, за да има високо кпд. Иначе ще е "котлон".
Тока на двигателя може да се замери, не става просто с мерене на "съпротивление" - това е индуктивен товар. Плюс това е с колектор, който се върти и постоянно комутира различни намотки.
Освен това има пусков ток, който може да е доста по-голям от номиналния.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Сря 19 сеп 2007 22:04

Освен това работи във вентилаторен режим, което е различно от постоянен товар на оста.
Преди време и аз правих с ШИМ , заработи перфектно но поради пищенето се отказах. Не пробвах да променя честотата или да сложа еднo LC на изхода. Но ако се ползва за охлаждането на радиатора би могло и да не се чува в купето.

Потребителски аватар
naka_76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот naka_76 » Чет 20 сеп 2007 10:20

Dobromirski написа:Е, звуци не издаваше ли ? :gruebel

помня ли , беше 1,3 дизел. :twisted: :twisted:

Потребителски аватар
Dobromirski
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 21 сеп 2007 7:22

L&R написа:Абе един псевдо климатроник с няколко бутончета и всеки път като даваш на контакт да почва от 0 и да увеличава до зададената стойност.
Ефектно би било.

От псевдо току виж станал полу-климатроник.Има два начина да потдържаш определена температура в купето.
1. С промяна на температурата на входящият въздух.
2. С промяна на дебита на входящият въздух.
Разбира се най-комфортно е когато е комбинация от 2-те. Но ако няма възможност за 1-ят вариант, при подходящо положение на врътката за парното един терморезистор който да управлява ШИМ-а на вентилатора върши чудеса и напълно забравяте да пипате парното когато карате градско и извънградско :wink:
С две думи : един аналогов компаратор който следи терморезистор и потенциометър (в границите между 18 и 28 'С) и изхода му управлява ШИМ-а. Най-добре работи с хистерезис 2'С , че иначе става мазало :roll: Айде народе на псевдо климатроника :)

пс: ааа забравих, за лятото с едно ключе се разменят местата на резистора и потенциометъра за да работи наопаки . За мераклиите същото се вгражда да щтрака от врътката на парното. Врътнеш ли малко парното, вече знае че е зима :)

Потребителски аватар
Dobromirski
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 21 сеп 2007 7:40

И понеже в горният пост цитирах L&R се замислих , че май най-доре е да се сложи терморезистор с АЦП и изхода му в един ПИК. От там нататък, функциите зависят изцяло от фантазиата му :да:
Забавен и плавен старт, да работи само когато двигателят е запален, температурата ще се задава с бутончета, а и една LCD матричка може да се сложи за моментната и зададената с-ст на 'С , както и за текущата сила на вентилатора.

аааааа и швепс на клечка :oops:

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Съб 22 сеп 2007 10:41

С малко преработки мисля, че и това може да се ползва:
Изображение

Потребителски аватар
grizzly
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grizzly » Вто 02 окт 2007 15:11

Леле какви реферати написахте.

1. ТАЗИ СХЕМА С ТИРИСТОРА НЯМА ДА СТАНЕ ИЗОБЩО. Тя е за пулсиращо захранване от трансформатор. В колата ще пуска винаги пълна мощност.

2. Регулатор на постояннотоков двигател се прави с ШИМ и МОСФЕТ. ЩЕ РАБОТИ. Правил съм такава сервозадвижка 2500 Вата (80 Ампера се щракат при 30 Волта) на 20 Килохерца БЕЗ дросели. Това нещо вече 3 годнини мъкне едни 100 кила напред/назад по релса 3 метра с точност 0.2мм. Така че СТАВА. Е, за 80 АМпера иска специални части но това е друг разговор. И е на 20 килохерца за да не пищи.

Колегата на който не му е тръгнало не е направил нещо както трябва.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 02 окт 2007 16:57

Колега,ако не ти е проблем пусни принципната схема по която си работил.Предварително ти благодаря! :wink:

Върни се в “Направи си сам!”