Приятели, здравейте на всички!!!! Ако искате , пък и да не искате ще ви кажа най-елементарния и евтин вариант , който реализирах в служебната ми кола(За по-евтин от този найстина не се сещам......).Значи , ако сте от Пловдив, Асеновград или Пазарджик , можете да си купите зумерче за 12V от магазините на Кузмов(без излишна реклама да правя там са най-евтини според мен- 1.3 лева->к'о му плащаш?

).Ако сте от София има магазини на Пасат електроникс(незнам адреса, само вижте в
http://www.pasatbg.com, раздел електроакустика и си харесайте).Та значи зумерчето ако има кабелчета е по- добре(иначе ще трябва да си ги запоявате сами и има вероятност да се объркате , ако сте начинаещи), обикновено са червен за плюса и черен за масата(минуса).Отваряте си отдолу , под волана капака с превключвателите, или ако ви е по-удобно - таблото с бушоните.Плюсови кабел на зумерчето се свързва със плюса , който отива към релето за габаритите(то работи и при включени фарове)->елементарно: намирате го със уред или пробна крушка-> в момента на включването на габаритите на него се появяват 12V спрямо маса или пробната лампа светва. По същия начин намирате кабела , които подава 12V,когато е на контакт.Има една особеност , ако колата е с дизелов двигател , както в моя случай - тази подробност се крие в това че има два "контакта", трябва да уцелите този които минава пре подгряващите свещи, при бензиновите двигатели е само един, щото има само един такъв(замасява през бобината за запалването.).Та по темата с връзките -> към този втори кабел за контакта свързвате черното кабелче на зумерчето. Без повече допълнителни връзки работата е свършена - няма да си забравите фаровете, освен ако не сте мазохистично настроени по отношение на зумера и слуховото ви възприятие

. Според мен е излишно да си оставите фаровете или габаритите докато сте в колата и посочение зумер да ви свирка чак като отворите вратата.В случая с таблото с бушоните -> просто намирате бушоните за контакта и за габаритите и кабелите по същия начин: червения на габаритите, черния на контакта...Ами това е от мен, благодаря за отделеното внимание и време, на всички успех с реализацията........ (Според мен по-лесно от това не може да се направи...)