Хоум мейд слънчев колектор

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Хоум мейд слънчев колектор

Мнениеот fox_vt » Сря 24 авг 2011 21:33

Това може и да сработи но ще трябват поне 2 кв площ да има.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 25 авг 2011 0:22

lavidaloca написа:http://vbox7.com/play:f3915480 Какво ви е мнението за този вариант. Тепърва започвам да се интересувам от такива неща и панела ми стана долу-горе ясно как се прави, но как в крайна сметка топлата вода ще потече на душа ми ?

Плексигласа много бързо старее, ако е изложен на слънце. Дървото също има доста кратък живот при атмосферни условия. Самия начин по който се усвоява слънчевата енергия не е най-ефективния заради твърде дългия път на топлината докато стигне до душа. Въпреки това този тип колектори са най-популярни.
Старите радиатори върху керемидите на мен ми се струват много по-разумна инвестиция.

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Чет 25 авг 2011 9:37

ktamen написа:
lavidaloca написа:http://vbox7.com/play:f3915480 Какво ви е мнението за този вариант. Тепърва започвам да се интересувам от такива неща и панела ми стана долу-горе ясно как се прави, но как в крайна сметка топлата вода ще потече на душа ми ?

Плексигласа много бързо старее, ако е изложен на слънце. Дървото също има доста кратък живот при атмосферни условия. Самия начин по който се усвоява слънчевата енергия не е най-ефективния заради твърде дългия път на топлината докато стигне до душа. Въпреки това този тип колектори са най-популярни.
Старите радиатори върху керемидите на мен ми се струват много по-разумна инвестиция.

Плексигласа може да се смени със някакво стъкло това ми е ясно, но виж за дървената рамка съм съгласен отчасти. Зависи какво дърво използваш, защото при правилна обработка дъбът може да издържи 50, че и повече години на преки климатични условия. Като пример мога да ти дам, че болшинството от старите стълбове за електричество са от 20-те години, а на места още ги има; в Гърция може би 80-90% пак са дървени; даже и релсите на жп линиите понякога са на дъбова основа.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 25 авг 2011 9:56

Стъклото трябва да е доста по-голямо и дебело за да издържи на градушка - значи ще бъде и много скъпо. Дървото е доста сложно да се обработи за да стане толкова трайно. Този на клипчето прави играчка за да покаже какво е устройството на панелите, а не практически използваем колектор.

van4ov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ov » Пет 22 ное 2013 22:52

Здравейте,колеги!

Искам да попитам относно идеята на колегата BLADE, двата отделни радиатора как е по-добре да са свързани спрямо бойлера, всеки самостоятелно успоредно, или двата последователно и после успоредно.... ? Някой друг пробвал ли е системата?

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Съб 23 ное 2013 17:23

за да избегнеш дългия път на водата и загубите се връзват последователно или каскадно.

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Вто 26 ное 2013 19:57

Не си заслужава да се прави ерато ги продават готови за 217 лв с подарък помпа която трябва да си купиш иначе а тя е мин 60 лв .Взех си два и съм доволен загряват хоризонтален бойлер 170 литра в долната час на 40 г а в горната на 58 като тръбното трасе ми е дълго 12 метра .Наблюденията са ми от септември тогава го монтирах . Има ли слънце дори и края на октомври и началото на ноември си бачкаха.

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Нед 01 дек 2013 15:56

Пощурях с тия слънчеви истории и аз :mhihi от 2дни гледам клипове и чета статии за слънче колектор за затопляне на въздух...ама сега почнах да се замислям за експеримент с тип самоделен колектор за тръбички които да стоплят вода(или друга течност която се сгрява лесно) и в последствие изведени към малко радиаторче за парно(автомобилно) и вентилаторче с дифузьор да издухва леко топлината.Говоря за ВЪТРЕШЕН малък панел поставен на прозореца(т.е. началната му температура ще е винаги равна на стайната,а не да се пробва да стопля студа от вън :mhihi имам голям южен прозорец който смятам да оползотворя донякъде :mhihi )

Възможна ли е подобна щуротия :mhihi
Вчера си правих опити,стайната температура беше 22градуса до прозореца сложих черната си горница докато беше слънчево и увих един термометър в дрехата - показанието беше около 38градуса.
По-късно опитах с малка алуминиева стойка за снимка(ЧЕРНА) следняколко минути се понапече и допрях ел.термометър на гърба на стойката беше 42градуса :eek

та някой опитвал ли е подобни глупости :love.vwclub

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 дек 2013 16:03

Всички са забелязали, че стаите с южно изложение и големи прозорци са много топли, ако времето е ясно. Лъчението минава през стъклото стопля огрените предмети и предметите стоплят въздуха. Никак не съм убеден, че сложна система от радиаторчета ще е по-ефективна от обикновен диван (или каквото там има в стаята) в оползотворяването на слънчевата енергия.

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Нед 01 дек 2013 16:15

въпроса е да опитам да абсорбирам слънчевото лъчение до колкото е възможно и да опитам да го кондензирам в някаква "кутия" с прозрачна челна стена и да опитам да повиша температурата на флуида в тръбите намиращи се в тази затворена кутия.
Е вчера беше ясно време и слънчево дори,понапече се единствено черната кухненска маса.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 01 дек 2013 16:21

В тая "кутия"ще вдигнеш градусите но нямя никакъв смисъл освен ако не искаш с кутията да топлиш северната стая/в смисъл да я проведеш до другите си стаи не огряти от слънцето :c020

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Нед 01 дек 2013 16:30

Давам пример с южната стая-около 18квадрата е с климатика повече от 23градуса - тц. Навън е около нулата или малко под нулата.Ако спра климатика през слънчев ден едва ли ще стане да се сгрее стаята от слънчевите лъчи(за съжаление).
Сигурно е безсмислено за тая стая,но нека видим може и някоя друга луда глава да има :mhihi

ПП:иначе си прав да се пренесе топлината-в случая топлата вода към северните стаи е най-хитро ама то се почват едни загуби на температура едни чудесии.. :icon_sad

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 01 дек 2013 16:33

Както казаха и другите щом тази топлина е влязла вътре няма никакъв смисъл от сложни неща,тя си е в стаята.Виж ако ще топлиш друго помещение тогава може,но остава съмнението дали ще има смисъл,тъй като ще използваш топлината която ще е в първата стая и ще е танто за кукуриго-може да стоплиш стая 2 за сметка на стая 1 :wink

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 дек 2013 18:37

Не можеш да използваш енергията, която влиза през прозорците по-ефективно отколкото я използваш в момента. Но можеш да използваш енергията, която огрява южната стена на сградата. Нареждаш на нея вертикално колектори и тяхната вода я разнасяш по стаите. Но едва ли ще ти излезе сметката. Поне аз както и да го смятам инвестицията си е чиста загуба.
И недей да се интересуваш толкова от температури, а от количество топлина (съмнявам се, че правиш разлика). Никак не е сигурно, че колектор който загрява водата до 90 градуса е по-ефективен от друг, който достига скромните 30 градуса.

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Нед 01 дек 2013 18:45

ktamen написа:И недей да се интересуваш толкова от температури, а от количество топлина (съмнявам се, че правиш разлика).

Вярно е,на задочните лекции по ТЕРМОДИНАМИКА И ТОПЛОПРЕНАСЯНЕ не съм слушал кой знае колко ама да си имаме уважението :mhihi

Въпроса беше в самия експеримент,даже бях видял някакви пичове си подгряват вода в нещо като кафеварка(кана).

Истината е някъде там...а иначе за момента ми се струва и добра идея за подгрев на гараж...или който както си го приспособи :)
:beer :beer :beer

Върни се в “Направи си сам!”