Здравейте, колеги!
Най-накрая и аз я свърших тази работа - след дълго бродене из форума и по магазните, умуване и чудене, най-накрая се хванах и си претапицирах тавана...
Ето какво използвах:
/следва продължение/
Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- the_kalpazan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- the_kalpazan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.
/продължението/
Себестойноста на материалите:
- авто-тапицерия - беше последната бяла за тавани и ми я дадоха за 20 лв....
- лепило - 12,80 лв.
- четка - 1 лв.
- ръкавици - 1 лв.
- найлон - 1 лв.
- коресилин - 4-5 лв. / 1л. е прекалено много...ако имате откъде да вземете 200-300 мл. е най-добре/
- валяче - 2 лв.
- телчета за миене на съдове - 2-3 бр.х20ст.=60 ст.
Време:
- демонтаж - 40 мин.
- чистене на тавана - 1 ч.
- лепене - 30-60 мин./зависи от сръчността и старанието
/
- престой след лепене - 12-24 ч.
Първо смъкнах старата тапицерия - падна много лесно.../както виждате по-горе я бях задържал с габърчета/.
После с телечета за миене на съдове изтърках стария дунапрен, като внимавах да не счупя тавана, който е от пяна и картон.
След това изчистих хубаво цялата плоскост с керосилин, за да махна остатъците от старото лепило и дунапрен, след което намазах с лепилото предната половина на тавана, сложих дамаската и с валячето от средата към крайщата започнах да притискам тапицерията към тавана, като специално внимание се обръща на дупките и оребренията.
После намазах и другата половина и залепих по същия начин. Самото лепило не е много гъсто, като се нанася трябва да е в повечко и да се разстила добре, не го пестете. Там където е нанесено, ако са минали 4-5 мин. недейте да повтаряте пак с четката - ще стане на топчета и конци. Затова нанасяйте по повечко, разпределете хубаво с четката и смело лепете отгоре
Сега тавана седи в спалнята, утре ще го монтирам. Стана добре, доволен съм.
Ако ви се занимава - за един ден сте готови, не излиза скъпо, само трябва да се престрашите. Свалянето го има описано от други колеги, затова не съм го описвал. Това е от мен.
Kalpazan - out.
Себестойноста на материалите:
- авто-тапицерия - беше последната бяла за тавани и ми я дадоха за 20 лв....
- лепило - 12,80 лв.
- четка - 1 лв.
- ръкавици - 1 лв.
- найлон - 1 лв.
- коресилин - 4-5 лв. / 1л. е прекалено много...ако имате откъде да вземете 200-300 мл. е най-добре/
- валяче - 2 лв.
- телчета за миене на съдове - 2-3 бр.х20ст.=60 ст.
Време:
- демонтаж - 40 мин.
- чистене на тавана - 1 ч.
- лепене - 30-60 мин./зависи от сръчността и старанието

- престой след лепене - 12-24 ч.
Първо смъкнах старата тапицерия - падна много лесно.../както виждате по-горе я бях задържал с габърчета/.
После с телечета за миене на съдове изтърках стария дунапрен, като внимавах да не счупя тавана, който е от пяна и картон.
След това изчистих хубаво цялата плоскост с керосилин, за да махна остатъците от старото лепило и дунапрен, след което намазах с лепилото предната половина на тавана, сложих дамаската и с валячето от средата към крайщата започнах да притискам тапицерията към тавана, като специално внимание се обръща на дупките и оребренията.
После намазах и другата половина и залепих по същия начин. Самото лепило не е много гъсто, като се нанася трябва да е в повечко и да се разстила добре, не го пестете. Там където е нанесено, ако са минали 4-5 мин. недейте да повтаряте пак с четката - ще стане на топчета и конци. Затова нанасяйте по повечко, разпределете хубаво с четката и смело лепете отгоре

Сега тавана седи в спалнята, утре ще го монтирам. Стана добре, доволен съм.

Kalpazan - out.
- dangi_
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги аз искам само да направя една добавка към темата . . . .понеже и аз правих тази манипулация преди година + корите на вратите на моята четворка искам да ви предложа вместо с Корселин и телчета да сваляте стария Дунапрен със Водоструика
))
Става точно за една минута,без никакви поражения
))

Става точно за една минута,без никакви поражения

- the_kalpazan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Както ви обещах, ето снимки след поставянето на тавана в колата:
Вече изсъхна напълно и не мирише на лепило. Само внимавайте при слагането да не го изцапате, ако ви е светъл тавана като моя
Успех на всички!
Вече изсъхна напълно и не мирише на лепило. Само внимавайте при слагането да не го изцапате, ако ви е светъл тавана като моя

Успех на всички!

dangi_ написа:вместо с Корселин и телчета да сваляте стария Дунапрен със Водоструика
Таваните са различни, твоя вероятно е от плексиглас а нашите са от някаква пяна и муха като пръдне се чупят камоли водоструйка ще я раздроби на парчета.
- gozzu
- Автомобил: Vw Golf 4 2_8 V6 4Motion 204 hp
- Двигател: BDE 2002 г
Някой може ли да сподели колко лепило отива за таван на Голф 3 двуврат без шибидах, че тия дни ще хода на вилата и съм се подготвил да правя моя, ама се чуда дали ще ми стигне една кутия полихлоропреново лепило СЕЛТ - 0.600кг. 

- monty
- Автомобил: Hyundai i20
- Двигател: 998cc TGDI
Ще стигне. Моя го правих със същото лепило, пак от 600гр и ми остана около 100гр (+/-20гр), като мазах щедро.
Благодаря за темата,а някой знае ли какъв препарат може да се ползва за почустване на светлите части по тавана ,нещо като белина ли трябва да е ? Аз наскоро правих претапициране и оставих мръсни пръсти на него и сега ме е страх да не го размажа.
- gozzu

Това което използвах е :
2 линейни метра/ширина 1,30 метра тапицерия за авто таван по 11 лв. линеен метър
1бр. твърда четка (води се за подове) около 2,50 лв.
1бр. гъба за баня- 1 лв.
2 кутии полихлоропреново лепило СЕЛТ - 0.600кг. по 6,99 лв.
1бр. четка за боядисване (широка около 40мм.) около 2 лв.
1бр.макетно ножче (имах си го

бях купил телена четка, кореселин, домакинска гъба и щипки за простиране, но не съм ги ползвал.
Автомобила е Golf 3, 3 врати без шибидах.
За около 30 мин. свалих тавана като първо свалих сенниците,плафона и дръжките след това махнах пластмасите на средните колонки, като там където застъпват надлъжните пластмасови лайсни на тавана имат едни зъбчета отгоре и отдолу и трябва да се внимава. Надлъжните лайсни и корите на задните колонки не съм ги свалял напълно, задната напречна лайсна се сваля с дърпане без проблем и тавана го измъкнах през задната врата.
Махнах стария плат и с четката за под почистих тавана от стария дунапрен за около час-час и половина,там кудето дунапрена е изгорял се чисти много лесно, а там където се е запазил става с малко повече търкане, но не болка за умиране, след това го грундирах с едната кутия лепило като остана малко, на следващия ден залепих плата, като първо го наложих така, че да покрие равномерно отвсякъде и след това започнах лепенето от средата към задната част и след това напред, като нанасях лепило на малки участъци и с гъбата за баня поставена в найлонов плик за да се пързаля притисках плата, като трябва да се внимава да не се натиска много силно, че остват вдлъбнатини от силното натискане както и ако се пипа с ръце преди да изсъхне лепилото, при мен има тук таме такива дефекти.
На другия ден с макетното ножче изрязах плата по формата на тавана, както и дупките и монтирах в обратния ред, като трябва да се внимава да не се пипне с мръсни ръце.
Пожелавам успех на всички колеги и благодаря за поредната помощ!

Ето и някоя снимка!

- speedvw
- Автомобил: VW GOLF 3 Dark Grey
- Двигател: ABD-AAV-RP 1992
Имам един въпрос.На две места до люка имам по малко разлепено(10х5)см.Може ли лепилото до го вкарам под плата със спринцовка.Защото неми се тапицира цял таван.
- gozzu
speedvw написа:Имам един въпрос.На две места до люка имам по малко разлепено(10х5)см.Може ли лепилото до го вкарам под плата със спринцовка.Защото неми се тапицира цял таван.
Тапицерията за тавана се състои от дунапрен и плат и когато увисне всъщност плата се е отлепил не от тавана а от дунапрена които е "изгорял" и станал ронлив и според мен няма да стане, в най-добрия случай лепилото ще ти избие през плата и ще стане петно там където си слагал лепило, но в крайна сметка може да пробваш, ако не стане другия начин ти е ясен

- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
speedvw написа:Имам един въпрос.На две места до люка имам по малко разлепено(10х5)см.Може ли лепилото до го вкарам под плата със спринцовка.Защото неми се тапицира цял таван.
Няма да стане

Сега целия люк е провиснал и се каня да претапицирвам но като започна да свалям пластмасите те се пукат

- vlado0o^
- Автомобил: GTI Edition
- Двигател: 1994 2.8 AAA
Без много много да се чудя и аз реших да си тапицирам тавана и избрах черно като естествено се снабдих с черен плафон и дръжки от пасат,а от днес и черни сенници от тройка кабрио
тъй като няколко месечното търсене на оригинални черни колонки постоянно удряше на камък реших аз сам да си ги направя такива...е не е като оригинално но резултата ме задоволява.снимки от процеса на работа за съжаление нямам
плата купих от едно магазинче тука във Варна лепилото също е от там...ако някой го интересува на лично ще му дам информация.ето няколко снимки 

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги, може ли да ме ориентирате колко ви излезна, когато мерихте плата на тавана на колата, защото на мен ми излезна 180 x 100 см, но тук вуждам значително по-различни мерки. Колата е Голф 3, 97г., 2 врати.
- kristinobal
- Автомобил:
- Двигател:
Може ли някой да даде кординати от къде да си купя плат за тавана в Монтана?
В краен случай адрес за поръчка?
Благодаря.
В краен случай адрес за поръчка?
Благодаря.