Направи си сам: Темпомат (само за ТДИ)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
KadROo
Автомобил: VW Vento
Двигател: 1Z 1997

Re: Направи си сам: Темпомат (само за ТДИ)

Мнениеот KadROo » Нед 23 фев 2014 1:15

Не е нужно да има лостче... Аз на вентото го направих с бутони много цивилизовано стана само за 1 лев :) няма смисъл да се дават повече пари за нещо което може да стане и за много по малко пари и да върши същата работа. Ако някой може да помогне за аудито ... Има ла изобщо букса ? Ако не как се пуска от компа ?

Потребителски аватар
go4o.m
Автомобил: VW POLO
Двигател: AMF 2001

Мнениеот go4o.m » Съб 15 мар 2014 18:52

muhaha написа:Дали някой може да помогне с насоки към свързване на темпомат на VW Polo 6n2. Лост за темпомат нямам мисля да мина към ефтения вариятн с бутончета. Въпросите ми са:
1. До къде трябва да закарам кабелчетата?
2. На кои пинове кое кабелче.
3. Кои пин кое преставлява (главния, рес сет и другите.)
Понеже от по-ранните постове снимките не се отварят, ще се радвам като малко дете на близалка на всякакви насочващи снимки и схеми.

Писъеденявам са към колегата и аз имам същите въпроси за Polo 6n2 двигател AMF

cekal
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1997

Мнениеот cekal » Съб 15 мар 2014 23:44

Колеги, изкушаващо е да добавиш на автомобила екстра, с която не е произведен. Изчетох темата, доста хора са монтирали темпомати - едни лесно, други по трудния начин. Но не прочетох някой да ползва редовно тая функция, освен през първата седмица на проби и еуфория.
Цел - намаляване на разхода на гориво. Няма такова животно - разходът с темпомат отива на кино най - малко с литър/100. Ако някой не го е установил, то е защото не е добавил като екстра и моментен разход на таблото :icon_razz
Цел - комфорт. Що годе спокойно може да се използва само на ненатоварена магистрала без камиони или нощно време на хубав път без дупки. Обаче е възможно да се успиш от монотонния ритъм. TDI и темпомат малко като че да не се връзват ...
Вероятно много от вас няма да са съгласни с написаното. Но нека колегите, които са монтирали темпомат, да споделят - ползват ли го все още? А пък и тези с фабрично монтирани - настройват ли редовно лостчето :rolleyes

Потребителски аватар
vlad0o
Автомобил: Golf IV
Двигател: AJM 2001

Мнениеот vlad0o » Нед 16 мар 2014 0:11

Аз го ползвам в 80% от случите, когато пътувам извънградско. Понякога става наистина доста скучно, но на мен ми е удобно. Използва се на всякъде без проблеми. Понякога го нагласям на 55-60 км/ч и го ползвам в населените места през които преминавам при извънградско ;) За разход... много е относително :drive

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Нед 16 мар 2014 12:45

Аз съм си монтирал допълнително-изключително доволен съм и вече трета година на извънградско карам на всяко възможно място на темпомат. Имам проблем с кръста (дискова херния) и по-дългите пътувания ми бяха кошмар. Сега с темпомата не усещам никаква умора, по време на пътуването мога да си променям позата и се чувствам прекрасно. Освен това ми е много полезен при ограниченията на скоростта, не се увличам да натискам повече. Да, разхода се вдига, но за мен си заслужава 100% И не съм съгласен, че може да се ползва само на ненатоварени пътища. Ползвам си го навсякъде. Ако се наложи да намаля той се изключва и после с едно натискане на копчето ми връща скоростта-много ми е удобно. Лично за мен невероятна екстра, за друг може да не е толкова необходима.

Последна промяна от dlug на Нед 16 мар 2014 20:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 16 мар 2014 17:27

cekal написа:...

аз имам фабричен и го ползвам редовно (не само по магистрала) и да - не съм съгласен с мнението ти. при многократно проведени експерименти по едно и също трасе (Пв-Сф и обратно), с един и същи товар, при една и съща скорост, разходът ми с темпомат е по-нисък с 0.2-0.35 л (ДВГ 1.9 tdi pd 74kW).

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Нед 16 мар 2014 19:38

Извънградско при мен колата е 99% на темпомат, иначе го ползвам и в населените места (София включително), много е полезен да не превишаваш скоростта. Използвам го примерно по Ботевградско, Цариградско, България. Лично за мен темпомат, климатик и печка са от най-полезните екстри.

cekal
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1997

Мнениеот cekal » Нед 16 мар 2014 23:53

Явно е до човек :mhihi
1 - 2 пъти в месеца се добирам и мятам на VW TDI с темпомат, но не ми харесва вървежа с него. По нанадолнище май се включваха и спирачките :11. Предпочитам, както пееше Роби, Rock Hard, Ride Free :bowdown
Моят съвет към колегите с идея за монтиране - по възможност опитайте преди това. Може пък да се окаже, че не ви е необходим.

Потребителски аватар
go4o.m

Мнениеот go4o.m » Пон 24 мар 2014 16:34

Тук намерих за моят модел но се нуждая от помощ за превода,учил съм френски(не че и него го знам..) http://www.vwpolo.nl/forum/viewtopic.php?f=49&t=1385

Потребителски аватар
=TDI=
Автомобил: Passat 1.9 TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот =TDI= » Чет 10 апр 2014 16:57

Ако може някой да качи наново снимките от 1 страница...интересува ме информацията от тях.

Потребителски аватар
jordancho
Автомобил: VW Bora
Двигател: AGZ 1999

Мнениеот jordancho » Сря 23 апр 2014 0:08

Не знам точно какви са били снимките от първия пост колега, но съдейки по написаното трябва да е това - схема на бутончетата на лоста с темпомата:
lost tempomat.jpg

Може да се изобрази и така, само пиновете на "ECU" за твоя мотор трябва да си ги видиш примерно от AutoData.
Tempomat2.jpg

А аз, си го направих ето така, понеже ми липсваше целия кабелен сноп още от ЕКУ-то:
Tempomat.jpg

Потребителски аватар
go4o.m

Мнениеот go4o.m » Чет 19 юни 2014 17:09

И аз се реших да пробвам,за сега само свързах кабелите към ECU.Свързах кабелчета към пинове 14,44,45,46 използвах схемата на снимката по-долу,малко се бях заблудил дали е клемата на ECU или на буксата но,предположи че е компа.По-компетентните да кажат дали съм на прав път-автомобила е Polo 6N2 2001г. двигател AMF.Втората снимка е това което съм направил
Прикачени файлове
CV копия.jpg
7521750800_1396047657.jpg

Последна промяна от go4o.m на Чет 19 юни 2014 20:41, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Vag_activator
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vag_activator » Чет 19 юни 2014 19:39

С тази снимка,май ще объркаш много хора (вместо да им помогнеш)!

Потребителски аватар
go4o.m

Мнениеот go4o.m » Чет 19 юни 2014 20:36

Vag_activator написа:С тази снимка,май ще объркаш много хора (вместо да им помогнеш)!

"оправих" снимката и чакам мненията ви дали това са правилните пинове

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Чет 19 юни 2014 21:36

jordancho написа:....А аз, си го направих ето така, понеже ми липсваше целия кабелен сноп още от ЕКУ-то:.......

go4o.m написа:И аз се реших да пробвам,за сега само свързах кабелите към ECU.Свързах кабелчета към пинове 14,44,45,46 ....

Как точно свързахте кабелите към EKUто
и при мен не излизат никакви кабели

Върни се в “Направи си сам!”