Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Нед 09 сеп 2007 15:03

Доста полезно :!: На мен ще ми помогнеш доста с тая темичка :!:

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пон 24 сеп 2007 11:54

Колеги, видях, че всички използвате много различни лепила и се чудя кое точно да използвам аз :?:

ГЗ, няма люк, няма ребра. Тапицерията обаче е толкова фина, че може и вестник да се чете през нея и си мисля, че каквото и да е лепило ще избие. Може би трябва някакво прозрачно ли...?

И освен това отлепеното е съвсем леко - 5 см. до огледалото, което значи, че не мога да мия нито с вода, нито с коресилин или каквото и да е. Проблем ли е това?

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Пон 24 сеп 2007 13:10

Ако прочетеш хубаво първия ми пост ще разбереш... :D

Mladenski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mladenski » Пон 01 окт 2007 9:07

Здравейте!
Миналата седмица претапицирах и аз тавана на Пасат Б3 седан. Най-голям зор видях при свалянето и после слагането на пластмасите. При слагането, загубих много време в чудене кое болтче откъде е, защото се оказа, че не са взаимозаменяеми. Затова препоръчвам на всеки, който реши да се пробва, да си описва болтчетата, когато ги сваля.
Купих си автотапицерски плат (с дунапрен) от магазин Автотекстил в Горубляне. Там цената е 10 лв на линеен метър при широчина 1,40. Аз взех 2м, така че плата се оказа с около 10 см по-широк и с около 40 см по-дълъг от необходимото.
В магазина ми препоръчаха лепило Bison, в Mr. Brikolage също, така че взех 700 мг, които са достатъчни да минете тавана два пъти. Опитах се да намажа и самия плат, но върху дунапрена не става добре. Трябва да се внимава при изглаждането да не натиснете някъде по-силно, защото дунапрена поема от лепилото и остава като вдлъбнатина.
Стана добре, но да видим колко ще издържи :D

Mladenski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mladenski » Пон 01 окт 2007 9:23

За малко да забравя:
СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ на didoriginal и BECKER за съветите!!!

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пон 01 окт 2007 10:15

Проблем - решен :D

По мъдрите съвети на първия пост смесих малко BISON и малко C200 (противно на препоръките - на око :lol: ) и бърках 10-ина минути 50-те милилитра манджа :D . Манджата малко се пресече (имаше топчета, които не можаха да се разтворят), обаче тва не беше абсолютно никакъв проблем!

1. Намазах с четка тавана, а не плата (мнооого обилно!)
2. Залепих плата за тавана
3. С пръст (дясна ръка, показалец :lol: ) притиснах лепения участък (като по този начин същевремнно обърсах подгизналото лепило :D )
4. Фино забърсване - същото като предното, но първо с мокра (антибактериална в случая) кърпичка, а след това със суха
5. Наколко часа съхнене

Колегата е прав, че лепилото е прозрачно и не личи, но това, което личи (поне при частично залепване) е разликата между оригинално залепения плат и лепения - просто лепения е по-изпънат. Ама това почти не личи :wink: А и в сравнение с нервите, които ми вкарваше един разпран чаршаф над огледалото, това е направо за нобелова награда :lol:

misho_GTI
Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
Двигател: PB 112 + 1P 98

Мнениеот misho_GTI » Пон 01 окт 2007 10:52

браво колега много добре е станало! :wink:

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Вто 02 окт 2007 13:46

Браво Дидо, супер е станал тавана. Чудя се кога ли да подхващам и моя :gruebel

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Вто 02 окт 2007 14:38

Stefan написа:Браво Дидо, супер е станал тавана. Чудя се кога ли да подхващам и моя :gruebel

Като минавам през Чепеларе. :P

gromi4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gromi4 » Нед 14 окт 2007 23:23

Преди 3 дни си блъсках главата с моя таван- на Поло 96. А сега намирам всичкия този материал по темата.
Аз си залепих таванчето с лепило Момент-9лв
Ползвах дамаска с дунапрен - 11лв/м-трябваха ми по малко от 2м
Почистих стария дунапрен с ръкавица като на строителите, много лесно става, за 10мин
Като чета сега на лепилото Момент плюса му е че гъсто и дунапрена не го попива, много трудно се получават неравности при притискането на плата. Но пък съхне бързо и се налагаше да мажа малка част от тавана, да притискам, и после пак да мажа и тн.
стана идеално с изключение на един гаф- там където таванът в краищата си не влиза под корите на купето е по добре да го обърнете и подлепите от задната страна на кората- аз това не го съобразих на време-ама бял кахър е това, много трудно се забелязва

Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Чет 18 окт 2007 21:14

Като лепите с Момент-а, мажете ли и двете страни(таван и плат)???

Mladenski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mladenski » Чет 18 окт 2007 23:10

CRX Racing написа:Като лепите с Момент-а, мажете ли и двете страни(таван и плат)???

Аз ги лепих с Бизон и се опитах да намажа и плата. Върху дунапрена обаче ставаше много трудно, затова се отказах, и вместо това теглих още една ръка върху тавана :lol:

gromi4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gromi4 » Пет 19 окт 2007 9:14

Не съм мазал дунапрена, само върху кората на тавана. Първо един път на цяло и после намазвам около 1/4 от кората и притискам дамаската леко отгоре. Добре е да има втори човек да помага.

Потребителски аватар
TOTI_GOLFBS
Автомобил:
Двигател:

Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.

Мнениеот TOTI_GOLFBS » Вто 05 фев 2008 10:51

и аз имам нуйда от малко пемонт но сего же4е 6те пробвам няма на4ин да не стане апак ко нестане 6те помогне6 ти ина4е е станало много добре :)

kikir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kikir » Сря 06 фев 2008 12:35

Най добре се залепва със старата ПРОМА лепило за гума 0.5л.е около 5лв.

Върни се в “Направи си сам!”