Смяна на осветлението на таблото

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
jelevbg
Автомобил: Golf III
Двигател: AHU 1997
Контакти:

Re: Смяна на осветлението на таблото

Мнениеот jelevbg » Нед 13 фев 2011 20:52

Оригиналните са колега, а по връткие все още не съм барал, но и на тях ще им дойде реда :)

slavendimitrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavendimitrov » Нед 13 фев 2011 21:07

какви диоди и какво съпротивление трябва да си купа за да стане?

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Нед 13 фев 2011 22:49

slavendimitrov написа:какви диоди и какво съпротивление трябва да си купа за да стане?

на 3мм диод 1ком или 1.2; 1.3, аз на врътките съм с по-големи съпротивления,защото иначе вади очите с по-малките :wink:

Потребителски аватар
low_creep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот low_creep » Сря 16 фев 2011 0:05

Вижте и тея уредчета как станаха :D

Потребителски аватар
bojidar_ka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bojidar_ka » Сря 16 фев 2011 7:28

ето и моето комби 8) май малко се престарах :lol:
Прикачени файлове
DSC03825.JPG
DSC03827.JPG
DSC03828.JPG
DSC03829.JPG
DSC03831.JPG

Потребителски аватар
bojidar_ka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bojidar_ka » Сря 16 фев 2011 7:31

а вече километража е така
Прикачени файлове
DSC03835.JPG
DSC03841.JPG
DSC03845.JPG

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Чет 17 фев 2011 16:26

bojidar_ka написа:а вече километража е така

Колега!
Смени диодите, които използваш със разсейващи, сложил си насочващи диоди и не осветяват равномерно, дисплеите са на точка, километражите са наполовина осветени, имаш и друг вариант, с диодите които си в момента да им срежеш върха и леко с шкурка по ръбовете!
Поздрави!!!!!

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Пет 18 фев 2011 23:04

ето какво се получи при мен (най-накрая намерих време да кача снимки след една година :) )

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

светлината не стана ярка като на копчетата но поне не дразни очите като тях
Изображение

За километража още не е дошло време но съм замислил нещо.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 19 фев 2011 0:15

rhodius а на ключа за фаровете как премахна зеленото от вътре?Или не си го махал?Много добре е станало :да:

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Съб 19 фев 2011 15:02

SANDO 1 написа:rhodius а на ключа за фаровете как премахна зеленото от вътре?

зеленото го премахнах с парченца водна 800 и пинсети(но чак на втория ключ се получи защото първия го претърках много,изтърках дори и черното.Практиката учи :) )

ако искаш виж тук :
http://www.blauetachos.de/doc/vw/golf_3/lichtschalter/umbauanleitung_lichtschalter_golf_3_auf_blau.htm

а тук го махат с някъкъв чистител :

Изображение

ето адреса:
http://tachoumbau.com/

red_fire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red_fire » Съб 19 фев 2011 17:06

това е обикновен лако4естител на манхатън...доста е силен,преди сипах в обикновенна чашка от кафе и се разтопи...

Потребителски аватар
di4evv
Автомобил: ауди а 4
Двигател:

Мнениеот di4evv » Съб 19 фев 2011 19:13

Върти ми се една мисъл из главата...На таблото на МК2 ,осветлението на таблото с уредите,копчетата и панелчето на парното се включва от бутона за пускане на фаровете.На него има реостат за регулиране на осветеността на таблото(намаляване и увеличаване на светлината).Може ли на кабела който излиза след този реостат да се запои резистор който да намали напрежението на захранващия кабел и така да се избегне запояването на резистори на всеки диод?аз лично си направих вече таблото и копчетата червени но някой ако иска може да пробва

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 19 фев 2011 19:27

Аз този сайт съм го гледал.И винаги ми е било чудно как го чистят тва зеленото от вътре.Аз пробвах веднъж и се остърга чак черната част и стана много грозно :( За това те питах,щото при теб се е получило много добре :beer

Потребителски аватар
ivanbl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivanbl » Съб 19 фев 2011 20:04

di4evv написа:Върти ми се една мисъл из главата...На таблото на МК2 ,осветлението на таблото с уредите,копчетата и панелчето на парното се включва от бутона за пускане на фаровете.На него има реостат за регулиране на осветеността на таблото(намаляване и увеличаване на светлината).Може ли на кабела който излиза след този реостат да се запои резистор който да намали напрежението на захранващия кабел и така да се избегне запояването на резистори на всеки диод?аз лично си направих вече таблото и копчетата червени но някой ако иска може да пробва

аз лично на всеки светодиод съм слагал резистор... и препоръчвам този метод на работа.... защо ли?..... ами направете следния опит: вземете 2 различни диода и една кръгла плоска батерия 3V и ги сложете двата паралелно на батерията.... резултата е че единия светодиод свети слабо или не свети.... сякаш единия е с по малко съпротивление и взима по голяма част от тока... дори и с еднакви диоди понякога не светят еднакво силно.... както казах, слагаите на всеки диод резистор.... по простичко е...

Потребителски аватар
kkarakashev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kkarakashev » Сря 23 фев 2011 17:21

Здравейте колеги. Имах гадно проблемче - не ми се осветяваше достатъчно добре конзолата за парното. След кратко мислене се получи следното.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
За целта ползвах лента с диодчета (продава се на метър около 10-15лв) Има ги и на бройка(могат да се закупят на парченце лента - 3 диода); силикон; тънък кабел; поялник.

Конзолата след като се отвори вътрешната и част е оребрена, заради което с помощта на макетен нож се отстраняват ребрата в горният и долен край. Целта е да могат да се залепи лентата с диодчета.
След запояването на кабелчетата към лентата, през място по ваш избор(в дясно има 2 дупчици, през който след разширяване преминават кабелите) се извеждат зад конзолата. Аз лично ги свързах с кабелите за светлина на конзолата (средната букса) Понеже лентата е с двойно залепващо се тиксо аз е до облепих с силикон. изчаквате да засъхне силокона и монтирате.
При моя пример светлината е доста силна , но нямам плексигласовите рингове вътре в капачето, поради което светлината не достига до краино ляво/дясно долу на капачето. По нататък ще го коригирам и това.
Пепелника по същия начин с 1 лента (3 диодчета) които прикрепих към горната част на конзолата под ъгъл и залепих с силикон. (Оригинално е с 1 лампичка, но тя беше изгоряла, а и е в едно с куплунга и.)
Сега са на ред врътките да светят в червено. Това се получава след като се постави диод зад конзолата точно където е врътката. Предполагам , че ще го закрепя с силикон неподвижно. Тествано е и пренася светлината през врътката и свети само на върха и. Просто днеска нямах червени диодчета. Правя снимам и поствам.
Дано съм помогнал на някой. Работата е пипкава и изисква поне 30 мин. свободно време.

Върни се в “Направи си сам!”