Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 16973
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот stefan4o » Пон 02 мар 2009 21:27


Здравейте, колеги. Вчера ми дойде една идея в главата за осветление на задните седалки, както е при автомобилите. При нашите коли (синоним на каруца в българския тълковен речник), тази екстра я няма като серийна, затова реших да я реализирам по български - с малко материали и много труд и псувни :Mr Green Fun
Държа да отбележа, че без моя баджанак може би нямаше да се справя толкова добре.
Необходими материали:
1. Кабел многожичен - 1 кв.мм, около 10-15 метра, оказа се, че би било по-добре и по-лесно да е по-тънък, понеже и без това за тези два диода не им е нужно голямо сечение.
2. Два диодни габарита, бели (не обичам цвят различен от бял за светлина) от пазара.
3. Два броя копчета, които се слагат на вратите, при отваряне светва плафона.
4. Отвертка, клещи, резачки, поялник, ПВЦ-лента, дрелка или акумулаторен винтоверт със свредло 8мм, тел или струна, с която да издърпваме кабелчето през "скелета" на колата.
Грубо като цена излиза към 5-6 лева, ако не броим т.4.
1. Като за начало демонтираме плафона отпред и махаме капачето, така че да останат само трите жички - една червена (12В постоянно), бяло-кафява - маса (прекъсната от копчето на вратата), кафява - маса (постоянна, когато искаме плафонът да свети постоянно). Демонтажът е лесен, тъй като леко с отвертка се притиска скобичката (метална) навътре в посока към купето и се откопчава самата пластмаса на плафона.
2. Махаме горната част на пластмасовата облицовка на средната колона на купето, която дели първия от втория ред седалки. Нужно е да отстраним колана, който е закрепен за самата колона посредством болт No.17, респ. пластмасата е закрепена и за него. Махаме капачето на колана с помощта на права отвертка, развиваме болта и пластмасовият капак остава да се държи отгоре на нещо като щифт, който посредством женски такъв (отново пластмасов) се захваща за желязната част от купето. Желателно е първо да махнем гуменото уплътнение, което покрива ръбовете на самия капак, след което да го поиздърпаме нагоре, да го завъртим леко в някоя посока и да го дръпнем за да излезе. Така вече сме си освободили място за прекъснатия проводник-маса, който отива към плафона.
3. Нужно е също така да махнем и пластмасовият капак на предната колона на вратата, за да имаме достъп до предния плафон, от който ще вземем постоянното 12В напрежение. Капакът се отстранява съвсем интуитивно, маха се единият болт, на който е закрепено и с леко издърпване и завъртане излиза. Остава да се вижда част от скелета на купето, през който ще мине кабелът.
4. Пускаме едно кабелче от предния плафон назад към задната врата. Аз избрах той да минава между гуменото уплътнение и тавана, така че да не личи, че там има кабел. Няколко сантиметра преди да го изкараме от единия болт на дръжката над вратата го съединяваме с кабел, който отива за другата задна врата. Той минава нататък под гуменото уплътнение, след което минава през задната колона, там където обикновено са хванати с болт задните колани и се спуска зад задната кора. След това по обратния път отива към другата врата и излиза пак през дупката на единия болт, който държи ръкохватката над вратата.
5. Кабелът, който ни трябва за прекъсната през ключа маса минава съответно през централната колона на купето, непосредсвено зад колана и излиза на мястото на бутона-прекъсвач.
Общо взето дотук е частта с "тегленето" на кабелите. Следва свързането:
1. Както повечето от нас предполагам знаят - за да светне диодът трябва да е спазен поляритета. Пъпчицата, която е в най-долната му част е "+", а корпусът - "-". Проводниците е добре да са към 3-4 см, след което ги запояваме към диода. Капачетата на самата ръкохватка, които са декоративни и прикриват болтчетата за захващането й си остават на местата, но с уговорката, че едното от тях (което е от страната на диода) трябва да се пробие с подходящ размер, за да може осветителната част на диода да се мине през него и да се застопори добре. Горе-долу по средата на капачето се прави дупка към 8 мм и в нея се напъхва вече запоеният диод (или габарит, кой както му харесва), след това с известни усилия лампичката се вкарва редом с капачето и става така, както си е било преди това, но с уговорката, че гумената предрада между двата болта трябва малко да се поизреже, за да има място за прегънатите кабели.
2. Свързането на ключето за маса предполагам не е трудно за никой - в случая запоихме проводник-маса за него, а другият край към диода. Ключето се монтира изключително лесно, тъй като производителят е предвидил места за това и не се налага никакво дупчене и рязане по ламарините на колата.
В резултат получаваме доста семпло и що-годе красиво изпълнение DIY, което върши и доста добра работа. Недостатък е само, че трябваше да пусна още едно кабелче между двете прекъснати маси, за да може с отварянето на която и да е задна врата да сработват и двата задни "плафона", но за съжаление кабелът ми свърши, а и ме домързя леееекинко да пускам нов кабел :Mr Green Fun За съжаление докато оправим единия плафон се стъмни и ми беше невъзможно да снимам, но обещавам утре доста подробни снимки, които да помогнат на упътването и на мераклиите, за подобен род осветление в колата. Моля модераторите да не заключват темата :bowdown

Последна промяна от stefan4o на Вто 03 мар 2009 16:54, променено общо 3 пъти.
Потребителски аватар
anrus
Мнения: 879
Регистриран на: Вто 13 ное 2007 18:08
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот anrus » Пон 02 мар 2009 22:22


Две корекции:
- кафевия кабел е постоянна маса, а кафевия с бяла ивица е маса през бутоните на вратите;
- съществува серийно плафон за задните седалки, монтира се на задната греда в купето.


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 16973
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот stefan4o » Вто 03 мар 2009 15:52


Ще използвам това си мнение за да:
1. Отговоря на колегата по-горе
2. Да кача останалите снимки по монтажа и резултата.
Към anrus:
1. За кафевия кабел си абсолютно прав, моя е грешката, коригирано е вече.
2. Относно серийния плафон за задните седалки: аз бих казал, че може би той е допълнителна екстра, която се заплаща или влиза в по-горните нива на оборудване на Мк2. Аз досега никога не съм виждал на Мк2 отзад да има плафон, може би 1 от 20 го има, примерно. Серийно за мен значи примерно реотан за подгрев на задното стъкло - монтира се на всички нива на оборудване. Плюс това, ако този плафон се монтира някъде на задната греда, може би ще трябва таванът да е друг, не знам, поне така си мисля. На моя таван не видях място, което да е пригодено и прикрито от завода за монтаж на такъв.
Ето и останалата част от снимките, както и резултата:
Прикачени файлове
IMG_1208z.jpg
Капачето, пробито с пъхнат габарит в него и готово за монтаж
IMG_1209z.jpg
Поглед от друг ъгъл
IMG_1210z.jpg
Ето така изглежда диодът забит в дръжката
IMG_1212z.jpg
Светлина, не си личи много добре, понеже беше светло отвън, но вечер светлината е напълно достатъчна, за да видиш върху какво сядаш, примерно :)


Потребителски аватар
enime
Мнения: 83
Регистриран на: Нед 22 юни 2008 16:08
Автомобил: VW POLO
Двигател: AER 1998
Местоположение: Сливен

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот enime » Вто 03 мар 2009 16:26


колега дали това може да стане и на поло 6N.Като гледам описанието мисля 4е ням ада е проблем.


Потребителски аватар
Bai Sando
Мнения: 8058
Регистриран на: Чет 27 мар 2008 22:28
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG
Местоположение: Пазарджик

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот Bai Sando » Вто 03 мар 2009 16:49


Наистина се е получило добре :да: Ако колегата позволи да вмъкна и аз няколко снимки как се получи и при мен (голф 3),само че използвах плафони от BMW Е36 с 10 w крушки и се получи доста добре.Монтирани са на дупките където излизаха задните колани(то и без това никои не ги ползва :oops: )
DSC00446.JPG
DSC00447.JPG
DSC00448.JPG
DSC00449.JPG
DSC00452.JPG[attachment=0]DSC00792.JPG


Потребителски аватар
parno
Мнения: 7285
Регистриран на: Сря 19 сеп 2007 13:41
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот parno » Вто 03 мар 2009 18:03


първоначално си помислих че ще се правиш НЛО а като цяло много добре си ги внедрил в дръжките на тавана :) браво


Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Мнения: 6104
Регистриран на: Чет 22 фев 2007 12:57
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Градът на мечтите - Перник, щата Мошингтън

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот Дашо » Вто 03 мар 2009 18:12


Браво!
Евала за ентусиазма :да:
И на двама ви се е получило добре
А темата е и добре онагледена :wink:

П.П. Темата отива във FAQ :wink:


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 16973
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот stefan4o » Вто 03 мар 2009 18:43


Хехе, мерси много за похвалите, колеги.
@parno - в голяма грешка си, аз съм фен на максимално изчистеното и опростеното, функционалното и прагматичното в една кола, никога не бих си позволил да правя НЛО-изпълнения по колата, която карам :Mr Green Fun
@SANDO 1 - при теб също се е получило много добре, моята идея беше да не режа и пробивам нищо по купето, понеже ме е страх тази 25-годишна пластмаса как ще реагира на пробиването :Mr Green Fun


Потребителски аватар
m2595
Мнения: 1027
Регистриран на: Нед 31 авг 2008 20:30
Автомобил: Mercedes W124 250D
Двигател: OM602
Местоположение: Провадия

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот m2595 » Вто 03 мар 2009 18:59


Много ефектно, колега! :wink: Харесва ми! :D Ама сега като гледам си мисля, че едно задно плафонче от 124-ка, поставено отгоре по средата, ще пасне супер. Само давам идея. :)


Потребителски аватар
Сашо Белята
Мнения: 1748
Регистриран на: Пет 26 яну 2007 12:15
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Лясковец

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот Сашо Белята » Сря 04 мар 2009 14:10


SANDO 1 написа:Наистина се е получило добре :да: Ако колегата позволи да вмъкна и аз няколко снимки как се получи и при мен (голф 3),само че използвах плафони от BMW Е36 с 10 w крушки и се получи доста добре.Монтирани са на дупките където излизаха задните колани(то и без това никои не ги ползва :oops: )
DSC00446.JPG
DSC00447.JPG
DSC00448.JPG
DSC00449.JPG
DSC00452.JPG[attachment=0]DSC00792.JPG


:horror: Без коланчета по-добре ли е сега ... Но пък от друга страна ми хареса.


Потребителски аватар
Bai Sando
Мнения: 8058
Регистриран на: Чет 27 мар 2008 22:28
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG
Местоположение: Пазарджик

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот Bai Sando » Сря 04 мар 2009 18:20


Ами то и без това рядко се возим повече от двама,а и никога не си ги слагат задните кибици и направо реших даги няма :oops:


Потребителски аватар
valyo_v
Мнения: 367
Регистриран на: Нед 28 яну 2007 23:34
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Добрич
Контакти:

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот valyo_v » Сря 04 мар 2009 18:32


Браво колеги.. преди време и аз го бях мислил тоя вариант но със плафон от голф3 поставен в задния краи на тавана(там на извивката към задното стъкло че има повече място под кората на тавана ;) )

успех


Потребителски аватар
simo
Мнения: 361
Регистриран на: Вто 04 окт 2005 0:28
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600
Местоположение: Бургас

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот simo » Съб 07 мар 2009 1:01


stefan4o, като истинско е!! :applause: :bowdown
А тези диоди светят ли в очите на кибиците отзад или всичко си е нормално и ненатрапчиво?


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 16973
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот stefan4o » Съб 07 мар 2009 23:33


Ами диодите си светят, но не бих казал, че е натрапчиво. Само ако се втренчиш в тях тогава може да те заслепят, иначе светлината не е прекалено силна, както казах в началото - достатъчна за да видиш дали не сядаш на нещо оставено върху седалката :Mr Green Fun


Потребителски аватар
simo
Мнения: 361
Регистриран на: Вто 04 окт 2005 0:28
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600
Местоположение: Бургас

Re: Светлина на задния ред седалки в Мк2 ? Възможно е...

Мнениеот simo » Нед 08 мар 2009 1:42


Значи си постигнал целта на 100%. Още веднъж - браво! :)

На мен ми се върти подобно нещо в главата за моя вехт кошник, но има време да развия идеята ;)Върни се в “Направи си сам!”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 9 госта