Добавяне габарит за мъгла към стоп светлина - Г3

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Добавяне габарит за мъгла към стоп светлина - Г3

Мнениеот bahyr » Нед 07 юни 2009 18:38

Идеята съм я взаимствал от следната тема viewtopic.php?f=5&t=147186 .
Конкретно става въпрос за Голф 3 но принципа е приложим и за други. Има там на левия стоп една секция 'заден габарит за мъгла' която аз лично съм използвал за сега само няколко пъти. Идеята е при натискане на спирачката освен стоп светлината да свети и въпросната светлина за мъгла, както на левия така и на десния.
Това постигаме като подадем плюса на стоп светлината към плюса на габарита за мъгла. Желателно е това да стане през изправителен диод за да не свети пък стопа при пускане на светлината за мъгла. Внимание: диода да е за ток 3А или по голям, аз имах под ръка 5 амперови.
2.JPG

Осигурете си и подходящи кабелни обувки, аз ползвах от една налична букса.
3.JPG

Лявата и дясната пластмаса с фасунгите са абсолютно еднакви разликата е в ел. инсталацията. Намираме двата плюса за които ставаше въпрос по горе на въпросната пластмаса. Пина на единичната букса и средния пин от тройната.
1.JPG

Свързваме с готовите мостчета.
Ляв стоп:
5.JPG

Десен стоп:
4.JPG

При мен на десния стоп на идентичното място за светлина за мъгла нямаше крушка в цокъла а отвора в рефлектора затапен. Внимателно с ножче изрязваме предвиденото място и добавяме крушка.
Тук обаче се появява един малък дефект-ефект, при натискане на спирачката свети и индикацията за задна светлина за мъгла под копчето за пускане на фаровете.
Това се преодолява със свързването на още един диод на захранващия кабел за светлината за мъгла с катода към крушката някъде преди буксата влизаша в левия стоп.
Оригиналният 10А предпазител за стоп светлините е достатъчен тъй като общо за четирите крушки става 7А.

Резултата от цялата операция - имаме двойно по-силни стоп светлини за малко пари :D
И въпреки упреците на мой колега, че ще вадя очите на хотата зад мен съм доволен от резултата, защото по-добре да му извадя очите от колкото да ми влезе в багажника и да каже 'абе не те видях, че спираш'.

Съвет към всички които се захванат с начинанието: Моля ползвайте шлаухки ПВЦ ленти и всякъкви такива изолационни пособия за да няма после :banghead:

Последна промяна от bahyr на Чет 26 ное 2009 21:50, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Re: Добавяне габарит за мъгла към стоп светлина - Г3

Мнениеот webdude » Нед 07 юни 2009 18:44

Тва ще дойде гадничко ако в някое задръстване се падна зад теб (особено нощем)... :beat_butt2
Поне се надявам, че като дремеш на някой светофар дърпаш ръчна, а не седиш на спирачката ...

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Пон 08 юни 2009 1:35

Тая крушка за мъглата не свети ли принципно по-силно от стопа или така си мисля?

Потребителски аватар
focke-wulf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот focke-wulf » Пон 08 юни 2009 9:11

ZeroCool написа:Тая крушка за мъглата не свети ли принципно по-силно от стопа или така си мисля?

Не, същата е. Мисля, че всички лампи на стопа, освен габарита бяха по 21W.

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Пон 08 юни 2009 9:44

webdude написа:Тва ще дойде гадничко ако в някое задръстване......

Ами то преди да се хвана да го правя това бая се чудих и зяпах хорските коли отзад :mrgreen: . На голфа светлините са сравнително ниско и си мисля, че не би трябвало да заслепяват.
А за крушките всички са по 21W само габарита( стандартния ) е 5W.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 08 юни 2009 10:53

Добре е за да се привлича по-добре вниманието.
Малко по-често ще смяняш стоп машинка.

Голф 5 може да се кодира точно това - дали да светят тези габарите при натискане на стопа.
Щом е измислено от германеца значи е разумно, но все пак мисля че оставено, като екстра за страни с намалена видимост през по-голямата част от деня.

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Вто 09 юни 2009 1:11

Andonov написа:Добре е за да се привлича по-добре вниманието.
Малко по-често ще смяняш стоп машинка.

Голф 5 може да се кодира точно това - дали да светят тези габарите при натискане на стопа.
Щом е измислено от германеца значи е разумно, но все пак мисля че оставено, като екстра за страни с намалена видимост през по-голямата част от деня.

Съгласи се че в България, доста водачи са с намелена видимост през цялата година :D

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Вто 09 юни 2009 12:23

и аз съм слушал че светлината за мъгла е по-силна , при положение че крушката е като тази на стопа ( 21 В ) Според мен изглежда по-силна , понеже се намира по в средата на колата и тези които карат зад нас я виждат челно и можеби за това се получава някакво "заслепяване" :)
Браво колега за темата :)

п.с. ето и за Голф 2 viewtopic.php?f=5&t=147186

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Сря 10 юни 2009 13:20

Deo88 написа:и аз съм слушал че светлината за мъгла е по-силна , при положение че крушката е като тази на стопа ( 21 В ) Според мен изглежда по-силна , понеже се намира по в средата на колата и тези които карат зад нас я виждат челно и можеби за това се получава някакво "заслепяване" :)
Браво колега за темата :)

п.с. ето и за Голф 2 viewtopic.php?f=5&t=147186

Може и да си прав , но аз мисля че не си, няма никакво значение каде се намира всетлината " в средата или от края " всичко е до вътрешноста на разпръсквателя на светлината.Тоест погледнато от вътре бобчетата на преградката за стопчето за мъгла са доста по полеми и по лупести.Следователно резултата е по силно и наситено червено. :screwy

Потребителски аватар
low_creep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот low_creep » Сря 10 юни 2009 23:40

Моето за маглата свети сас спирачките като натисна става цхудо от зад много яко свети

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Чет 11 юни 2009 6:05

low_creep написа:става цхудо от зад много яко свети

"цхудо" :?:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 11 юни 2009 9:57

Защо се занимаваш със глупости бе колега? Взимаш един универсален 3-ти стоп на Hella монтираш си го и готово. Тая лампа за мъглата за нищо я нямате а някой помисли ли какво е усещането като пред теб има такава кола вечер на светофар и шофьорът и държи спирачките натиснати? Ама това е друга тема :idea:
В авто плюс има универсален трети стоп на хела за 30лв и свети страхотно.
А като се замисля явно Ханс е глупав че не го е направил това още в завода ама нали сме все спецове в БГ и ще му отстраним грешката. Колега нищо лично но не ми харесва и не е практично дори е вредно това което си направил ама това си е лично мое мнение :roll:

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 11 юни 2009 10:01

znainainai написа:Защо се занимаваш със глупости бе колега? А като се замисля явно Ханс е глупав че не го е направил това още в завода ....:roll:

:012:

Andonov написа:Голф 5 може да се кодира точно това - дали да светят тези габарите при натискане на стопа.

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Чет 11 юни 2009 10:53

znainainai написа:Защо се занимаваш със глупости бе колега? Взимаш един универсален 3-ти стоп на Hella монтираш си го и готово. Тая лампа за мъглата за нищо я нямате а някой помисли ли какво е усещането като пред теб има такава кола вечер на светофар и шофьорът и държи спирачките натиснати? Ама това е друга тема :idea:
В авто плюс има универсален трети стоп на хела за 30лв и свети страхотно.
А като се замисля явно Ханс е глупав че не го е направил това още в завода ама нали сме все спецове в БГ и ще му отстраним грешката. Колега нищо лично но не ми харесва и не е практично дори е вредно това което си направил ама това си е лично мое мнение :roll:

Колега, ако искаш вечер на светофара да гасим фаровете понеже се заслепява от огледалата за задно виждане?
Не виждам какво толкова ще те заслепят тези светлини на стопа, не съм чул за човек заслепен от стоп светлина, 1во няма рефлектор, 2ро крушката е 21W, ще кажеш, че са 4 крушки, да ама са разделени не светят като една и няма как да те заслепят!

Потребителски аватар
low_creep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот low_creep » Чет 11 юни 2009 11:58

Абе като не ви харесва недеите си ги вурзва ве
Хикои не ви кара
Които иска да свети яко да си го напраи

Върни се в “Направи си сам!”